Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konserwy z mięsa z terenów ASF tylko od zdrowych zwierząt - zapewnia resort

Strefa Agro
pixabay.com
W ubiegłym tygodniu kilka w kilku tytułach prasowych i internetowych, głównie spoza branży rolnej, opublikowano artykuły o przetwarzaniu mięsa do konserw z mięsa pochodzącego z terenów występowania afrykańskiego pomoru świń. Głos w tej sprawie zabrało ministerstwo rolnictwa.

"Konserwy z mięsa zwierząt z terenów objętych restrykcjami w związku z zagrożeniem ASF, pochodziły tylko od zwierząt zdrowych" - podkreśla na samym początku komunikatu ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi. Dalej tłumaczy, że "tylko zdrowe i przebadane zwierzęta mogą być poddawane ubojowi w rzeźni, a ich mięso przeznaczone do spożycia przez ludzi".

Jakie zasady obowiązują w przypadku chorych zwierząt? "Zgodnie z obowiązującymi przepisami w zakresie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt – świnie, u których stwierdzono zakażenie wirusem ASF podlegają zabiciu, a ich zwłoki zniszczeniu lub unieszkodliwieniu pod nadzorem organów Inspekcji Weterynaryjne. Nie mogą stanowić również surowca do produkcji żywności".

Dalej resort przytacza obowiązujące przepisy: "Świnie zdrowe z gospodarstw zlokalizowanych na obszarach wyznaczonych zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji 2014/709/UE z dnia 9 października 2014 r. w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich i uchylająca decyzję wykonawczą Komisji 2014/178/UE (Dz. Urz. UE L 295 z 11.10.2014, str. 63 z późn. zm.) mogą być wprowadzane na rynek w celu wytworzenia z nich produktów".

Świnie przed wysyłką do rzeźni są kontrolowane przez lekarza weterynarii oraz pobierane są próbki krwi do badań laboratoryjnych w kierunku ASF. Tylko świnie, które uzyskały zadowalające wyniki takich badań mogą być skierowane do uboju w celu pozyskania mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi.

"Przepisy unijne oraz przepisy krajowe je wprowadzające, dopuszczają produkcję i wprowadzanie na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt (w tym przypadku ASF), pod warunkiem, że spełnione zostaną określone wymagania dotyczące ich produkcji oraz wprowadzania na rynek. Np. produkty te nie mogą pochodzić z gospodarstwa, w którym podejrzewa się lub stwierdzono tę chorobę. Między innymi możliwe jest zastosowanie różnych metod obróbki pozyskanego mięsa, takich jak obróbka cieplna w hermetycznie zamkniętym opakowaniu tj. produkcja konserw zawierających w swoim składzie takie mięso.

Należy zauważyć, że w przypadku choroby jaką jest ASF ww. obróbka ma na celu zabezpieczenie przed rozprzestrzenianiem się tej choroby wśród zwierząt, a nie wśród ludzi, ponieważ wirus ten nie stanowi dla ludzi żadnego zagrożenia.

Pozyskanie mięsa wyłącznie od świń zdrowych z gospodarstw, w których nigdy nie było wirusa afrykańskiego pomoru świń oraz przetworzenie tego mięsa w postaci konserw, termicznie w wysokiej temperaturze daje całkowitą gwarancję bezpieczeństwa produktu.

Komunikat jest komentarzem do publikacji prasowych, dotyczących produkcji konserw z mięsa świń pochodzących z obszarów objętych restrykcjami w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń (ASF)".

Źródło: MRiRW

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Konserwy z mięsa z terenów ASF tylko od zdrowych zwierząt - zapewnia resort - Gazeta Pomorska