Kontrola jakości handlowej. Za dużo wody, mylne nazewnictwo. Jakie błędy popełniają przetwórcy?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Co wykryto? Jakie nieprawidłowości stwierdzono?
Co wykryto? Jakie nieprawidłowości stwierdzono? Mariusz Kapała/Gazeta Lubuska/zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała 127 producentów w zakresie jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych. Co wykryto? Jakie nieprawidłowości stwierdzono?

Co producenci i przetwórcy mięsa robią źle?

Brak wyszczególnienia składników, stosowanie mylnych określeń typu „swojski” czy „domowy” w stosunku do wyrobów wzmacnianych dodatkami oraz zawyżone ilości wody – to część nieprawidłowości, jakie wytknęła producentom Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Wyniki kontroli jasno wskazują, że przetwórcy muszą popracować nad jakością wypuszczanego przez nich mięsa.

Co wykazała kontrola?

265 partii zostało sprawdzonych pod kątem cech organoleptycznych. 3 partie zakwestionowano ze względu na wygląd.

Parametry fizykochemiczne skontrolowano z kolei w 265 partiach. 31 wykazało błędy, takie, jak m.in. zawyżona zawartość wody wchłonięta w mięsie drobiowym, czy też zawartość niedeklarowanych składników.

To też może Cię zainteresować

Oznakowanie sprawdzono w 313 partiach. 77 z nich było nieprawidłowych. IJHAR-S wykazało, że błędy dotyczyły:

  • braku wskazania w nazwie gatunku mięsa oraz rodzaju zastosowanej obróbki termicznej,
  • użycia nazw typu „tradycyjna”, „domowa” czy „swojska” przy stosowaniu dodatków i przetworzonych surowców,
  • niewyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów) lub wskazania składników, które nie były użyte przy produkcji,
  • niewłaściwej deklaracji ilości mięsa w produkcie,
  • braku informacji o sposobie przechowywania oraz warunkach przechowywania po otwarciu opakowania.

Źródło: IJHAR-S

Oszuści podszywają się pod numer ZUS-u

Wideo

Materiał oryginalny: Kontrola jakości handlowej. Za dużo wody, mylne nazewnictwo. Jakie błędy popełniają przetwórcy? - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie