Sklepy spożywcze, wg rozporządzenia Ministra Zdrowia, ogłaszającego stan zagrożenia epidemicznego w Polsce, mogą działać swobodnie. Sieci handlowe wdrożyły działania, które mają zapobiegać możliwości przeniesienia się wirusa z człowieka na człowieka właśnie w sklepach.
Dodatkowe środki ostrożności w sklepach Kaufland
Zgodnie z informacjami przekazywanymi przez Światową Organizację Zdrowia, przenoszenie patogenu poprzez produkty jest mało prawdopodobne - mówi w imieniu biura prasowego Kaufland Łukasz Pawlicki z Publicis Consultants.
Kaufland informuje, że "w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo naszych klientów oraz pracowników podjęliśmy dodatkowe środki ostrożności".
Nie przegap
Pracownicy wszystkich sklepów zostali poinformowani, jak powinni postępować na wypadek wystąpienia różnych scenariuszy oraz na bieżąco otrzymują informacje o aktualnej sytuacji.
Specjalne stacje do odkażenia i dezynfekcji w każdym sklepie
W sklepach sieci Kaufland zintensyfikowano regularne działania dotyczące czystości i dezynfekcji. W większości sklepów można korzystać ze specjalnych stacji do odkażania i dezynfekcji z płynem dezynfekującym i nawilżanymi chusteczkami, pozwalającymi oczyścić dłonie lub przetrzeć uchwyt sklepowego wózka lub koszyka.
Docelowo w najbliższym czasie stacje te będą dostępne we wszystkich marketach sieci.
🔔🔔🔔
Pobierz bezpłatną aplikację Dziennika Zachodniego i bądź na bieżąco!
Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy do niej zakładkę, w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią koronawirusa.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania.
Stanowiska kasowe wyposażyliśmy w dozowniki ze środkiem do dezynfekcji, a klientów zachęcamy do płatności zbliżeniowych - informuje Biuro Prasowe sieci Kaufland.
Kaufland donosi, że podjęto dodatkowe środki ostrożności, które objęły m.in.
- tymczasowe zawieszenie możliwości sprzedaży produktów garmażeryjnych do pojemników własnych klientów
- tymczasowe wstrzymanie wszelkich degustacji.
Kaufland nie rezygnuje z samoobsługowych stoisk z pieczywem
Ponadto zwiększono kontrolę dostępności rękawic przy stoisku z pieczywem, jednocześnie przypominając klientom o konieczności zakładania ich przy kontakcie z pieczywem za pomocą plakatów i komunikatów wygłaszanych przez sklepowe radio.
Personel obsługujący ladę z produktami świeżymi wykonuje swoje obowiązki wyłącznie w rękawiczkach, korzystając z jednorazowych fartuchów podlegających codziennej wymianie.
Zobacz koniecznie
Rozwiąż i poznaj swój wynik
Bądź na bieżąco i obserwuj
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?