18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krupniok obrzydliwy? Zobacz, co jedzą inni [ZDJĘCIA]

Marcin Zasada
W internetowym rankingu paskudztw kulinarnych rarytas śląskiej kuchni jest numerem 1 na świecie. Zgadzasz się? ZOBACZ, CO JEDZĄ INNI

Święte wojny przygraniczne toczą o niego Ślązacy z Katowic i Opola. Święto ku jego czci i z jego udziałem organizują jak Śląsk długi i szeroki. Nie, nie chodzi o zespół Feel. Chodzi o krupnioka, nasz regionalny skarb kulinarny, który z kolei w oczach obcokrajowców jest uosobieniem wszelkich koszmarów, jakie są w stanie wyobrazić sobie na talerzu.

Popularny zagraniczny serwis toptenz.net, publikujący przygotowane przez internautów rankingi dziesięciu najlepszych, najgorszych i wszystkich innych "naj" w każdej możliwej dziedzinie życia, uznał krupnioka za najbardziej obrzydliwe danie, które ludzkość spożywa z własnej, nieprzymuszonej woli. "Danie składa się głównie z krwi (...). Niektórzy usuwają skórę, która jest świńskim jelitem i jedzą jego zawartość przypominającą brunatną maź. Inni smakują całość, żując również powłokę" - donosi zdegustowany autor zestawienia.

MAGDA GESSLER: ŚLĄSKA KUCHNIA JEST NAJLEPSZA! [WIDEO]

Jedni z przekąsem stwierdzą, że w końcu mamy na Śląsku coś, w czym jesteśmy najlepsi na świecie. Smakosze "nie tylko powłoki, ale i mazi" krzykną: "Skandal!", bo przecież gdy krupnioka się raz spróbuje, wszelkie nieprzyjemności dla oczu rekompensowane są rozkoszą podniebienia.

- Krupniok to arcydzieło śląskiej kuchni - potwierdza Magda Gessler, restauratorka, gwiazda programu "Kuchenne rewolucje". - Przetrwał komunizm, który zniszczył wiele tradycji kulinarnych. Potem dla wielu był daniem wstydliwym. Dziś wraca do łask.
Jak widać nie dla wszystkich. W rankingu toptenz, uznano go za bardziej odrażający niż dania z nietoperza, ser z larwami i kacze embriony. Pocieszmy się, że może to zachęci kogoś do konsumpcji.

KUCHNIA WOJ. ŚLĄSKIEGO PODBIJA KRAJ [KULINARNE HITY]

- Gdy pierwszy raz poczęstowano mnie krupniokiem, zapytałem, co jest w środku i odmówiłem, bo nie tknę niczego, co kojarzy się z transfuzją - mówi Darryn Brockington, Amerykanin, który 6 lat mieszkał na Śląsku.

"Krupczanka", jak nazywał krupnioka, stała się potem określeniem, którego używał jak przekleństwa: "O krupczanka!". Może gdyby, o krupczanka, nie ominęło nas Euro, nasi goście zabraliby wspomnienie o Ślązakach-herosach, którzy z uśmiechem jedzą najbardziej obrzydliwe danie świata.

Co powiesz o zestawieniu najobrzydliwszych dań na świecie? Zgadzasz się, że krupniok powinien się w nim znaleźć? NAPISZ KOMENTARZ


*Euro 2012 w DZ: eksperci typują wyniki meczów, wywiady z gwiazdami, strefa kibica
*Nowy podział Śląska: koniec woj. opolskiego i śląskiego, wspólne górnośląskie

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!