18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Kryształowa bez Magdy Gessler: Maria Ożga z MasterChef: ja na rolady nie mówię rulady [NOWE ZDJĘCIA]

Magdalena Nowacka-Goik
Maria Ożga w restauracji Kryształowa w Katowicach
Maria Ożga w restauracji Kryształowa w Katowicach Grzegorz Goik
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Od 1 kwietnia czekają nas zmiany w restauracji „Kryształowa” – i to wielkie. Zmiana ma być wielopłaszczyznowa, od nowych propozycji menu, nowych cen, poprzez zmiany logo. A jak zmiana logo, to zniknie też firmowy znak Magdy Gessler. Od tej pory oficjalnie sieć, której właścicielem jest Foodzone firmować będzie Maria Ożga. Mieszkanka Tarnowskich Gór i finalistka programu MasterChef będzie tu gospodynią. Już teraz wita gości podczas niedzielnych obiadów.

- W naszej okolicy jest duża konkurencja restauracji – mówi Maria Ożga. – Zmiany, które wspólnie przygotowujemy z menagerem dotyczą zarówno cen, jak i menu czy wystroju. Okazało się, już po metamorfozie, że wiele osób przeżyło rozczarowanie. Nie do końca wypalił wystrój, nie mówiąc o cenach – mówi Maria Ożga.

Zniknięcie z logo nazwiska Magdy Gessler nie oznacza jednak, że pojawi się jej nazwisko. Chociaż to właśnie ona, wspólnie z menagerem, będzie nadawać styl restauracji.

KRYSZTAŁOWA BEZ MAGDY GESSLER. ZOBACZ NOWE MENU KRYSZTAŁOWEJ W KATOWICACH

- Zmian będzie mnóstwo. Już podzieliliśmy to miejsce na sferę regionalną, gdzie co niedzielę zapraszamy na śląski łobiod. Zadbaliśmy też o to, aby ten obiad nie kosztował w tygodniu więcej niż 28 zł a w niedzielę – 38 zł. Kryształowa słynęła ze słodkości, chcemy do tego wrócić i wprowadzić pyszne lody, a przed świętami swojskie wypieki. Szybko żyjemy, ludzie zamawiają jedzenie na telefon, byle nie czekać. My chcemy popracować nad zachęceniem do bywania tutaj całymi rodzinami. Na pewno wykorzystam to co jest moją mocną stroną – kultywowanie tradycji, postawienie na rodzinne obiady i ponieważ jestem księgową, ma być też ekonomicznie. Regionalizm? Jak najbardziej. Ale nie oznacza to jedzenia tylko rolady. Od 1 kwietnia organizujemy festiwal żuru. Najlepszy może zagości na stałe w naszej karcie – zdradza Maria Ożga.

Porównań z Magdą Gessler się nie boi. Obie panie spotkały się podczas programu MasterChef. Magda Gessler, jako jurorka, dość ostro oceniała Marię. Ale o tak Maria znalazła się w ścisłym finale.

Co ją odróżnia od znanej restauratorki?

- Na roladę mówię rolada, a nie rulada - odpowiada żartobliwie.


*Próbny sprawdzian szóstoklasistów 2014 ARKUSZE + KLUCZ ODPOWIEDZI
*Horoskop 2014: Karty tarota ostrzegają [PRZEPOWIEDNIE NA 2014]
*Tabliczka mnożenia do wydrukowania [WZORY TABLICZEK MNOŻENIA]
*Urlop macierzyński 2014 [ZASADY I TERMINY: URLOP RODZICIELSKI]

Wideo

Komentarze 45

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

e
ewa
i tu sie zgadzam,jestem,że Sląska i nie mówie rulady,ale rolady A pani Geslerowa wprowadza swój własny słownik językowy..
M
MIS
Szczegolnie z** kortow im,J.Jedrzejowskiej.Pamietam jeszcze jakie tam dawniej towarzystwo przychodzilo ale pozniej tez bylo mniej lub wiecej ok.Te quzwy "biznezmeni" dla ktorych niema nic swietego i tylko kasa sie liczy.Teraz jeden drugiemu sprzedal,splajtowali a tradycja zniszczona.I jak tu ich wszystkich wy...lic z tego Slaska i Polski.
d
dorka
Była piękna kultowa zaniedbna kawiarnia ale pamietalo się wypieki pianino nastrój ten szmerek a teraz jest garkuchnia z festiwalem żuru.W Krakowie chroni sie kazdy szalet bo zabytek a my niszczymy nieliczne miejsca które zasługują na ochrone.Był film o Kryształowej ale nikogo nie poruszył burzymy i niszczymy wszystko co sie da.Gdzie kawiarniedo ktorych wchodzilo sie z przyjemnoscia z dywanem przyzwoitą porcelana i pysznymi wypiekami.Zniknęła nie tylko Kryształowa jest pustynia chemiczne ciastka z importu i beza za ponad 20 zł na dworcu.
k
kasia
aleś pierdyknął! hahahaha
j
jadwiga
ciekawe czy wziyna te gysi zesobom niywiym kaj sie przycisko zeby napisac duzom literom
J
Jerzy Szymura
"Kawiarnia Kryształowa" to element historii i wielkości Katowic. To co zrobiła z tego miejsca Pani Gessler to zaprzeczenie wszystkich zasad, które przekazuje innym "nieporadnym" restauratorom. A teraz się wycofuje. Dobrze ją rozumiem. Szkoda, że nie potrafiła spojrzeć na swoją restaurację z zewnątrz. A może tak właśnie spojrzała, przeraziła się swojego "dzieła" i ucieka. Zamiast kultowej kawiarni Kryształowa, jaką wspomina moja rodzina jeszcze sprzed wojny, Gesslerowa zrobiła w tym miejscu pseudo-elegancką restaurację. A teraz, będzie to pewnie śląski zajazd w centrum Katowic. Rodzinna, ekonomiczna restauracja z menu jak w jadłodajni - śląskie obiadki, może krupnioki.

To niesamowite jak potrafimy niszczyć to co wartościowe. Lub po prostu - nie potrafimy obronić przed dewastacją symbolów naszej prawdziwej tradycji i kultury. Nie tej z familoków, lecz tej prawdziwej - śląskiej - nowoczesnej. W chamski sposób gość, który mieni się "Ślązakiem" doprowadził do dewastacji kortów im. J.Jędrzejewskiej, a teraz znika kolejny symbol "Kryształowa". Można się co prawda pocieszać, że w tym bałaganie jaki jest od lat w centrum Katowic - "Kawiarnia Kryształowa" nie jest potrzebna. Ja jednak mam nadzieję, że sytuacja się zmieni i ten lub kolejny właściciel powróci do pięknej tradycji tego miejsca. Nie dajmy się schamiać!
S
Sangrail
Kawiarnia byla by dla tego miejsca lepszym konceptem, nawet w drogiej kawiarni moze prawie kazdy cos wypic i zjesc ciastko, odwiedzic restauracje znaczy duzsza inwestycje i na to nie kazdego stac. Wyobrazalbym sobie Krysztalowa jako najlepsza kawiarnie i cukiernie w miescie, swoisty "salon miasta". Wtedy mogla by tez miec stalych klientow (do kawiarni przychodzi sie z reguly czesciej niz do restauracji, nawet codziennnie).

Mimo wszystko jestem szczesliwy, ze Krysztalowa zostala odnowiona. Od tego koszmaru, ktory tam istniel kilka lat temu, jest wszystko lepsze. Pamietam, ze dekoracje na kolumnach byly wtedy zakryte jakimis deskami, wszedzie ciemno, zle powietrze, brud - i smietane do kawy, nie wymyslam sobie, podawano w kieliszkach do jajek...!
k
kasia2
mam 25 lat i chyba nigdy nie byłam w restauracji innej niż mc, może ze 2 razy w dominum. Nie stać mnie. Lepiej kupić ziemniaki na giełdzie, kotleciki i surówkę z biedronki i mamy obiad za 10zł
A
ANNA
L UDZIE Z MIŁĄ CHECIA BY PRZYSZLI DO TAK LADNEJ RESTAURACJI I W TAK DOBRYM STYLU ORAZ PRACOWNIKOW,LECZ LUDZIOM TRZEBA DA ZAROBIC ,A NIE 1680 BRUTTO,POLACY ZYJA W UBÓSTWIE NA NIC ICH NIE STAC TYLKO JEDNOSTKI MAJA SIE DOBRZE,TO ZLE MYSLENIE ,POLITYKÓW,MLODYCH WYGONIONO ZA GRANICE TAM RODZA SIE DZIECI RODZINY ROZBITE ,TEN RZAD JEST SLEPY ,LECZ BEZ LUDZI ICH NAJLEPSZE INTENCJE LEGNA W GRUZACH, TRZEBA TWORZYC ZAKLADY PRACY ,ŚCIAGNĄC MLODYCH Z POWROTEM DO POLSKI A NIE WYGANIA ICH BUDOWAC MIESZKANIA DLA MLODYCH A NIE KREDYTY I W PULAPKI KREDYTOWE WCIĄGAC MLODYCH ,CWANIAKI WYKUPILI MIESZKANIA PO ZLOTOWCE A TERAZ OD MLODYCH Z WYNAJMU CZERPIA KORZYSCI MATERIALNE KTORE ZA WYNAJEM ZABIERA IM CAŁĄ PENSJE,CHCIWOŚC ,CWANIACTWO,I ROBIENIE Z LUDZI NIEWOLNIKÓW KTORZY PRACUJĄ ZA PARE GROSZY I W TEN SPOSOB RODZI SIE SZLACHTA I PODDANSTWO,TO DOTYCZY KAZDEGO SZCZEBLA NAWET KOSCIOLA PAZERNOŚC I CHCIWOŚC.
m
m.k
a po co komu regionalny katering? To jest dobre dla turystów, a w Katowicach turóstów nie ma. A roladę albo kluski każdy sam umie zrobić i często robi i je.
o
oberschlesier
Wrescie ta gorolsko afa ze podrobka slonskiego zuru poszla weg. Niech sie te swoje babry we Warschau rychtuje.
a
abc
Duża konkurencja to jest w Warszawie lub Krakowie, ale tam nawet pomimo konkurencji są klienci. Wyższy poziom zarobków robi swoje. W Katowicach knajpy bazują głównie na studentach. Regionalny charakter może się sprawdzi w przypadku cateringu w tygodniu, ale mam obawy, czy przyciągnie klientów w weekend.
a
anna
No i dlatego w barze mlecznym full a tam pustki :P

Dodam, że całkiem smacznie w tym barze jest.
j
jeszcze maly Slonzok
bo ten nie musi zrec, ino starszy!
ś
ślązak
te osoby co nie umią gotowac mogą tanio zjesć w barze mlecznym europa katowice ul miczkiewicza bar jest czynny tylko w dni robocze od 6 do 18 godz a na sobotę/ niedzielę mozna się kupic gotowe dania w sloikach w supermarkecie lub błyskawiczne zupy w torebkach
Dodaj ogłoszenie