18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kryształowa tydzień po otwarciu: Magda Gessler odpiera zarzuty śląskiego restauratora [ZDJĘCIA]

Katarzyna Pachelska
Arkadiusz Ławrywianiec
Czy kuchnia śląska w wykonaniu Magdy Gessler to kpina? Tak uważa Grzegorz Jędrak, właściciel Szynku Old Fashioned

Tradycjonaliści, a konkretnie właściciel katowickiego Szynku Old Fashioned (nota bene wyróżniony przez Dziennik Zachodni certyfikatem "Prawdziwa kuchnia śląska", Grzegorz Jędrak, zarzucają Magdzie Gessler, że w swojej restauracji Kryształowa w Katowicach, otwartej tydzień temu, w środę 7 listopada, nie serwuje prawdziwej śląskiej kuchni.

AKTUALIZACJA 27 LISTOPADA: CIASTA Z KRYSZTAŁOWEJ NIE POWSTAJĄ NA ŚLĄSKU. SĄ Z WARSZAWY!

Na stronie bezwyjatku.pl Jędrak pisze, że śląskie dania, które Gessler serwuje w Kryształowej, są nieporozumieniem. Punktuje po kolei wszystkie nieścisłości w menu - m.in. że w opisie rolady zgubiła w nadzieniu cebulę i musztardę - dwa nieodzowne składniki farszu, że zamiast "z modro kapustą" pisze "z modrą kapustą". Największe jednak jego zdziwienie budzą kluski śląskie z okrasą z cebulki, bo przecież Ślązacy nigdy nie okraszali klusek cebulą. Inny błąd, to według niego "kapusta zasmażana z ziemniakami". Na Śląsku nie mówi się przecież "ziemniaki", tylko "kartofle", a poza tym jest nazwa takiej potrawy - to panczkraut. Jędrak wyrzuca też Gessler, że jej hekele, czyli sałatka śledziowa, są podawane z ziemniakami, a takie danie to już nie hekele, ale szałot. Dostało się też żurowi, który po angielsku w Kryształowej, nazywa się "sour polish soup", czyli kwaśna zupa polska. A przecież żur wcale nie jest polski, tylko niemiecki.

Grzegorz Jędrak twierdzi, że do Kryształowej nie będzie się chodziło na kuchnię śląską, ale dla lansu.

Restauratorka, która woli, by nazywać ją reżyserką lub kreatorką smaku, odpiera ich zarzuty, twierdząc, że "nie jest archeologiem kucharzem". Kuchnia w Kryształowej jest stworzona na bazie prawdziwej kuchni śląskiej. - Jest śląska, ale po mojemu. Nie urodziłam się na Śląsku i nie uważam się za eksperta w kuchni z tego regionu. Otwierając restaurację Kryształowa w Katowicach chciałam przede wszystkim stworzyć miejsce przyjazne każdemu, kto pragnie dobrze zjeść. Uwielbiam kuchnię śląską w jej tradycyjnym wydaniu. Nie jestem archeologiem kucharzem. Nie staram się odtwarzać potraw z domowych przepisów jedynie interpretuję kuchnię śląską, która jest trudna i nie dla wszystkich zrozumiała. We wszystkich moich restauracjach dania z karty to moja autorska wizja, interpretacja. Kuchnia, którą tworzę jest moja - pisze na swoim profilu na Facebooku.

Grzegorz Jędrak tak odpowiedział Magdzie Gessler na facebookowym profilu Szynku Old Fashioned (cytat): Pani Magda Gessler może być kreatorem czy reżyserem smaków czy jakkolwiek to nazwać/określić - ale niech da jasna informacje w karcie menu czy w lokalu ze sa to Tylko i wyłącznie jej inspiracje i jednocześnie aby unikała określeń typu "tradycyjna..." . Wiele osób tak i instytucji jest zaangażowanych w propagowanie śląska,tradycji tak i jednej z naszych Perełek jaka jest nasza kuchnia, w przypływie jakiegoś uniesienia pani Magda Gessler wpadnie na pomysł podania Naszej Rolady z np; " z farszem" bananowo - pomarańczowym i jako autorytet dla sporej części naszego społeczeństwa mimowolnie zaprzepaści Ciężką prace jaka moja osoba czy wielu mi podobnych wykonało .Ktoś przyjdzie do mnie czy podobnego mi lokalu zamówi roladę i powie ;"przepraszam,ale u pani Gessler jedliśmy Sląską Tradycyjna Roladę Wołową z bananami i pomarańczami,....-tutaj jest problem .
Proszę zauważyć ze skupiłem się na pozycjach śląskich ,sznycle i inne zostawiłem nie mój "ogródek". Jeżeli ktoś mówi o szacunku regionu,ludzi,tradycji to jednak z czystej pokory i wspomnianego szacunku można się wysilić na troszkę archeologii,bardziej ,ze My Ślązacy jesteśmy Bardzo Dumnymi ludźmi i potrafimy dać komuś serce nic w zamian nie oczekując gdy tylko ktoś nas będzie szanować,nic mniej nic więcej. Wiele by pisać,ale najważniejsza jest pokora i szacunek do tradycji, regionu, ludzi...


*Zniewalający wystrój restauracji Kryształowa Magdy Gessler ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
*Wszystkie barwy Niepodległości w obiektywach reporterów Dziennika Zachodniego ZDJĘCIA
*Euforia na koncercie Kultu w Spodku [ZDJĘCIA i WIDEO]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!