Książka "Amandine". Autorka Marlena de Blasi

Monika Krężel
"Amandine", Marlena de Blasi, Wydawnictwo Literackie Muza, Warszawa 2015, stron 462, cena około 39 zł
"Amandine", Marlena de Blasi, Wydawnictwo Literackie Muza, Warszawa 2015, stron 462, cena około 39 zł FOT. MATERIAŁY PRASOWE
To wzruszająca historia małej Polki oddanej przed drugą wojną światową na wychowanie do francuskiego klasztoru. Amandine przez całe życie będzie szukać matki.

Trudno powiedzieć dlaczego amerykańska pisarka, od wielu lat mieszkająca we Włoszech, bohaterką jednej ze swoich książek uczyniła Polkę.

Urodzona w Krakowie dziewczynka w wieku pięciu miesięcy zostaje oddana przez swoją babkę na wychowanie do francuskiego klasztoru. Babka - hrabina Walewska Czartoryska nie chce mieć nic wspólnego z nieślubnym dzieckiem, którego matką jest jej kilkunastoletnia córka Andżelika. Za grube pieniądze udaje się jej znaleźć miejsce, gdzie dziecko ma mieszkać i nigdy nie poznać rodziny.

Dziesięcioletni pobyt w klasztorze położonym na południu Francji, nieopodal Montpellier kończy się wraz z wybuchem drugiej wojny światowej. Solange, opiekunka dziewczynki postanawia wywieźć ją na północ Francji do swojej rodziny. Mała Amandine już wtedy chce szukać swoich korzeni. Nie wie nawet, że jest Polką. Wierzy, że ma matkę, którą kiedyś odnajdzie.

Planowana na dwa dni podróż na północ zamienia się w kilkunastomiesięczną, dramatyczną tułaczkę. Autorka daje obraz okupowanej Francji, poddaniu się Niemcom, rządów Vichy, walki o wolność członków francuskiego ruchu oporu i działalności kolaborantów. To zupełnie inne historie niż te z okupowanej Polski. Niektórzy Francuzi dają schronienie dwóm wędrującym przez kraj kobietom, ale inni je wyganiają. Jeden z biskupów mówi, że Francuzi, którzy poddali się Niemcom, są gotowi nadepnąć na gardło swojej babce.

Książka wyraźnie dzieli się na dwie części i ta druga - wędrówki w czasie wojny i poszukiwania matki - jest o wiele ciekawsza niż relacja z pobytu Amandine w klasztorze. Uwagę zwracają jeszcze opisy dań i posiłków, ale autorka książki, Marlena de Blasi, jest także krytykiem kulinarnym i w większości jej książek znajdziemy smakowite opisy potraw.


*Studniówki 2016 Szalona zabawa maturzystów. Zobaczcie, co się dzieje ZDJĘCIA + WIDEO
*Abonament RTV na 2016: Ile kosztuje, kto nie musi płacić SPRAWDŹ
*Horoskop 2016 dla wszystkich znaków Zodiaku? Dowiedz się, co Cię czeka
*Jesteś Ślązakiem, czy Zagłębiakiem? Rozwiąż quiz
*1000 zł na dziecko: JAK DOSTAĆ BECIKOWE? ZOBACZ KROK PO KROKU

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie