18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchenne rewolucje Ruda Śląska: Magda Gessler i Bufet Rulandia [ZDJĘCIA, CENNIK, MENU]

Joanna Oreł
Kuchenne rewolucje Bufet Rulandia
Kuchenne rewolucje Bufet Rulandia Arkadiusz Ławrywianiec
KUCHENNE REWOLUCJE RUDA ŚLĄSKA: Kuchenne rewolucje Bufet Rulandia: Magda Gessler odwiedziła Rudę Śląską. Pod jej okiem w programie "Kuchenne rewolucje" restauracja Zajazd Rudzki zamieniła się w Bufet Rulandia. Co Gessler postanowiła zmienić w lokalu? Efekty zobaczymy w czwartek podczas emisji odcinka z Rudy Śląskiej. My już teraz zajrzeliśmy do Bufetu Rulandia. ZOBACZ MENU, CENNIK i ZDJĘCIA LOKALU

Kuchenne rewolucje Bufet Rulandia: Na pierwszy rzut oka nic się nie zmieniło. Na ogrodzeniu restauracji przy ul. Wolności 107 nadal wiszą reklamy Zajazdu Rudzkiego i dopiero po przejściu przez bramę można dostrzec nowy szyld Bufetu Rulandia. To miejsce, które w grudniu 2013 roku opanowała Magda Gessler wraz z ekipą. Efekty "Kuchennych rewolucji" w Rudzie Śląskiej zobaczymy w czwartek.

ZOBACZ KONIECZNIE EFEKTY KUCHENNEJ REWOLUCJI W HERBACH:
KUCHENNE REWOLOCJE W HERBACH NIEUDANE, ALE PIZERIA DZIAŁA NADAL

- Sam Zajazd Rudzki istnieje od ok. 20 lat, ale my ten lokal przejęliśmy w sierpniu 2012 roku - mówi Stanisław Połoszczański, który zarządza już nie Zajazdem Rudzkim, a Bufetem Rulandia. - Interes słabo się kręcił. Ludzie owszem organizowali tu imprezy okolicznościowe, ale na obiady rzadko kto przychodził, choć gotujemy bardzo dobrze, co potwierdziła Magda Gessler.

ZOBACZ TAKŻE:
Kobiór: Modra Pyza zamknięta. Kuchenne Rewolucje nie uratowały lokalu

Matalmara uruchomiła lawinę pozwów do sądu na "Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler?
Kuchenne Rewolucje w Tychach: Chata Paprocańska jako Dom Bawarski Tychy [MAGDA GESSLER ODCINEK 13]

Słynna i zarazem kontrowersyjna restauratorka zainteresowała się Zajazdem Rudzkim, gdy otrzymała mejla od jego właścicieli. Postanowiła, że tu przeprowadzi grudniowe "Kuchenne Rewolucje". W Rudzie Śląskiej pojawiła się 13 grudnia.

- Drugiego dnia postanowiła spróbować dań z naszego menu - opowiada Połoszczański.

Zaczęło się ostro. I wcale nie o smaki tutaj chodzi. Magda Gessler zażyczyła sobie m.in. prosiaka. Problem w tym, że - jak wynikało z samej karty - był on serwowany jako szynka wieprzowa w kształcie prosiaka. Gdy zobaczyła to restauratorka, nazwała właściciela Zajazdu Rudzkiego...oszustem.

- Jeżeli chodzi o gastronomię to pani Magda czuje bluesa i jest dla mnie autorytetem w tej dziedzinie, ale takim zachowaniem nieco mnie do siebie zraziła - podkreśla kierownik restauracji.

Połoszczański nie poddał się jednak i kontynuował "Kuchenne rewolucje" z Magdą Gessler na czele. Ta w restauracji spróbowała jeszcze m.in. placka po cygańsku, żurku i rosołu. - Generalnie nasza kuchnia jej bardzo smakowała. No może poza tym prosiakiem i miała uwagi. Pani Magda skrytykowała także, że do rosołu zużyto zbyt mało warzyw - wyjaśnia Stanisław Połoszczański.

Nie było za to rzucania patelniami, czy nożami, bo Gessler nie miała większych obiekcji, co do czystości zaplecza, naczyń i samej restauracji. Zmieniło się za to jej wnętrze. Teraz jest utrzymane w bordowo-białej kolorystyce.
Pojawiły się także m.in. nowe lampy, a także przeszklona lodówka w stylu lat 70., w której wystawiane będą przystawki typu m.in. śledzik, czy tatar. Jest także słynny sam Bufet Rulandia.

Właściciel postanowił jednak wprowadzić kilka zmian. Zamiast obrusów z cerat, które zaproponowała Magda Gessler, wybrał tradycyjne, bawełniane, a zamiast plastikowych, białych krzeseł - dawne, drewniane.

RUDA ŚLĄSKA - BUFET RULANDIA - MENU i CENNIK:

- Do góry nogami wywróciliśmy za to menu - usprawiedliwia się Stanisław Połoszczański. - Pojawiło się kilka dań według receptury Magdy Gessler. Poza tym wprowadziliśmy wkładki na każdy dzień z propozycją zestawu obiadowego za 35 zł, na który składają się: smalec z pieczywem, przystawka np. galaretka, czy tatar; zupa oraz drugie danie i deser - wylicza kierownik Bufetu Rulandia w Rudzie Śląskiej.

W menu Magda Gessler poleca także m.in.: rosół z gęsi z lanymi kluskami za 7 zł; rolada wołowa z wędzoną słoniną, ogórkiem, cebulą i kiełbasą, a do tego zestaw surówek z ziemniaki z patelni za 29 zł, czy rolada z kaczki w zestawie za 31 zł.

W menu są też m.in. pierogi (12-13 zł za 7 sztuk, w zależności od rodzaju); placek po cygańsku za 18 zł, czy sałatki w cenie od 12 do 17 zł.

- Z Magdą Gessler pożegnaliśmy się dobrych nastrojach. Zresztą była już u nas ponownie w styczniu i oceniła, że stanęliśmy na wysokości zadania, bo gotujemy według wszystkich receptur, jakie nam zaleciła - podsumowuje Stanisław Połoszczański.

Kierownik restauracji dodaje też, że wkrótce wymieni szyldy na zewnątrz, by wszyscy wiedzieli, gdzie jest Bufet Rulandia.

Odcinek „Kuchennych rewolucji” z Zajazdem Rudzkim w roli głównej, który zmienił się w Bufet Rulandia zostanie wyemitowany w czwartek 27 marca 2014 r. o godz. 21.30 w TVN.


*Próbny sprawdzian szóstoklasistów 2014 ARKUSZE + KLUCZ ODPOWIEDZI
*Horoskop 2014: Karty tarota ostrzegają [PRZEPOWIEDNIE NA 2014]
*Tabliczka mnożenia do wydrukowania [WZORY TABLICZEK MNOŻENIA]
*Urlop macierzyński 2014 [ZASADY I TERMINY: URLOP RODZICIELSKI]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!