Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchenne rewolucje w Częstochowie. Ktoś jeszcze nie wie, co to znaczy Chimichurri? Czy rewolucja się udała?

Aleksandra Szatan
Aleksandra Szatan
W czwartek, 5 listopada w kolejnym odcinku "Kuchennych rewolucji" obserwowaliśmy metamorfozę restauracji "Diavolo" w Częstochowie.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
W czwartek, 5 listopada w kolejnym odcinku "Kuchennych rewolucji" obserwowaliśmy metamorfozę restauracji "Diavolo" w Częstochowie.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Materiały prasowe TVN
Meksykańskie, włoskie, polskie, a nawet ukraińskie dania pomieszały się w restauracji Diavolo, znajdującej się na ulicy Wieluńskiej w Częstochowie. Tyle, że w mało udany sposób. - To jest anty restauracja - stwierdziła Magda Gessler, która przybyła tu z kolejnymi "Kuchennymi rewolucjami". - Wygląda jak narzygane. Tak wygląda na talerzu, nie mówiąc o smaku - skomentowała placek po węgiersku, który był jednym z dań w trakcie pierwszej degustacji. Zdenerwowana restauratorka przyniosła go z powrotem do kuchni, a następnie zawartość talerza wyrzuciła na blat.

Magda Gessler w Częstochowie

Metamorfoza restauracji "Diavolo" w Częstochowie została pokazana w kolejnym odcinku TVN-owskich "Kuchennych rewolucji". Program został wyemitowany w czwartek, 5 listopada.

- Ktoś, kto prowadzi tę restaurację, nie ma zielonego pojęcia o kuchni - podsumowała pierwszą kolację w restauracji "Diavolo" Magda Gessler. Jej zdaniem zupa meksykańska zawierała "chemię całego kraju", pizza okazała się bardzo słabej jakości, a placek po węgiersku dopełnił czary goryczy.

Restaurację "Diavolo" od ponad roku prowadzą ją dwaj przyjaciele Piotr i Przemek.
Piotr wcześniej pracował przez wiele lat w banku, ale Przemek z powodzeniem prowadził pizzerię. Razem uwierzyli więc we wspólną restaurację. Niestety wiara nie pomogła. Klienci omijali lokal szerokim łukiem, wybierając ofertę konkurencji.

- Trzeba mieć naprawdę inny pomysł niż pizza, żeby wygrać na tej ulicy - mówiła Magda Gessler w rozmowie z Piotrem i Przemkiem.

Nie tylko dania z pierwszej degustacji nie przypadły do gustu prowadzącej "Kuchenne rewolucje". Także kuchnia restauracji kryła sporo niespodzianek.
- Najtańsze salami, świecąca wędlina, frytownicę wyrzucamy - wyliczała Magda Gessler.

Na wysoką ocenę umiejętności nie było co liczyć.

- Ich brak wiedzy jest tak groźny, że trzeba ich bronić przed nimi samymi - postawiła diagnozę Gessler.

Postanowiła sprawdzić Piotra i Przemka, na początku robiąc im test z robienia naleśników.
- Ma wygląd maślanki spalonej - skomentowała jeden z naleśników.

Kolejny był egzamin z przyrządzania steków. Żadnemu z panów nie udało się uzyskać wymaganego stopnia wysmażenia medium rare.

Steki zamiast pizzy

Magda Gessler zadecydowała, że restauracja przejdzie gruntowne zmiany. Także w nazwie. Zamiast "Diavolo" pojawiło się "Chimichurri". zamiast pizzy miały królować tu m.in. steki, a także m.in. pierożki pieczone w piecu, z czerwoną kiełbasą chorizo, siekanymi oliwkami i pomidorami.

Mocno zmienił się wystrój lokalu, na bardziej elegancki. Z odwołaniem do kultury argentyńskich pasterzy.
Finałowa kolacja okazała się sukcesem, a goście chwalili smaki, jakie zastali w "Chimichurri".

Tradycyjny powrót Magdy do restauracji, która przeszła metamorfozę tym razme nastąpiła aż po 16 tygodniach. Rewolucja odbywała się bowiem jeszcze przed wybuchem pandemii.

Na miejscu nie zastała zespołu w pełnym składzie, jaki z nią pracował przy "Kuchennych rewolucjach". Nie wszystkie dania okazały się idealne.

Nie przeocz

- Za drobno mielone mięso. Jest suche - powiedziała o farszu pierożków. Narzekała też na brak kolendry w daniach, która jest jednym z ważniejszych składników kuchni argentyńskiej.

W kuchni nie jest tak jak ze szwajcarskim zegarkiem, że wymienia się jeden element i działa - powiedziała Gessler o zmianach w zespole.
- Macie innych ludzi, którzy nie kapują tego, czego uczyłam - podkreśliła.

Na koniec Magda Gessler przyznała, że restauracja broni się cenami i jakością mięsa. Ale Argentyny tutaj nie znajdziemy.

Musisz to wiedzieć

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera