Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchenne Rewolucje w Rybniku: Szynk u Fojermana. Magda Gessler została strażakiem. Zobaczcie zdjęcia

Aleksander Król
Kuchenne Rewolucje w Rybniku. Szynk u Fojermana w TVN
Kuchenne Rewolucje w Rybniku. Szynk u Fojermana w TVN Aleksander Król/TVN
Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler: W Rybniku Golejowie panuje czarna rozpacz. Pieczarki z marmoladą, WOW - mówi Magda Gessler w zwiastunie „Kuchennych Rewolucji". A na koniec? Na koniec Magda Gessler została... strażakiem. Zobaczcie jak restauracja Dzika Róża zmieniła się w Szynk u Fojermana w Rybniku.

Kuchenne rewolucje Magdy Gessler

W Rybniku Golejowie panuje czarna rozpacz. Pieczarki z marmoladą, WOW - mówi Magda Gessler w zwiastunie Kuchennych Rewolucji w Szynku u Fojermana w Rybniku.

Ewa i Michał poznali się pracując na stołówce wielkiej elektrowni w Rybniku. Kiedy podjęli decyzję o wspólnym życiu, zapragnęli też otworzyć własną restaurację. Początkowo był to bar za jedyne 2000 złotych, a następnie lokal na ul. Dzikiej róży. Finalnie zdecydowali się wynająć remizę od straży pożarnej na peryferiach Rybnika.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA

Własnymi siłami przeprowadzili tam generalny remont. Z pomocą mamy Ewy otworzyli własną restaurację, która odziedziczyła nazwę po ich poprzednim lokalu.

W karcie znalazły się typowe śląskie dania, żur czy swojskie ciasta. Właściciele szybko przekonali się, że ich restauracja jest zbyt mało widoczna.

Szynk u Fojermana menu

W dawnej restauracji "Dzika Róża" można zjeść śląskie potrawy w nowych odsłonach.

Przystawka
Carpaccio z papryki pieczonej

Dania główne

  1. Galert z nóżek z wtopionymi grzybami
  2. Żurek śląski z jajkiem sadzonym - lejącym się żółtkiem
  3. Kassler – wędzone mięso w sosie z grzybów z lasu, z ciemnymi kluskami i modrą kapustą z rodzynkami
  4. Karminadle z buraczkami i ziemniaczkami
  5. Kotlet maczany w mleku z dzikim szałotem

Deser
Pijany tort

Szynk u Fojermana adres

ul. Gliwicka 257, 44-200 Rybnik

Szynk u Fojermana rezerwacje

Telefon: 505 358 119

Pomimo szyldu nad drzwiami wejściowymi, traktowani są jako integralna część straży pożarnej. „Dzika róża” jedyne zamówienia dostaje na przyjęcia komunijne, a na śląski obiad goście zjawiają się jedynie w niedziele. Sytuacja jest na tyle zła, że restauracja w tygodniu musi być zamykana.

Coraz bardziej depresyjny nastrój i ciągły stres martwią mamę Ewy, która marzy, aby rozwiązać wszystkie problemy. Jak zwykle, ostatnią deską ratunku okaże się Magda Gessler.

Tak wygląda Szynk u Fojermana:

Kuchenne Rewolucje w Szynku u Fojermana w Rybniku. 14 marca emisja odcinka w TVN

„Kuchenne Rewolucje" w „Szynku u Fojermana" w Rybniku MENU + ZDJĘCIA

Kuchenne rewolucje w Rybniku

Magda Gessler zaczęła od wypróbowania kuchni - poprosiła na początek żurek swojski, kotlet szefa i rolady. Właściciel dodał jeszcze udko z kaczki.

Jak smakowało?

Gessler pochwaliła żurek śląski z jajkiem sadzonym.

- Bardzo ciekawe, wzbudza zaufanie, jajko sadzone zamiast na twardo, fajny pomysł, ktoś myśli - oceniła znana restauratorka.

Nieco gorzej wypadła kaczka.

- Wyższa szkoła jazdy, kaczka śmieszna, przegotowana za długo w garnku - oceniła Gessler.

Rolada wieprzowa była "idealna, kluski też, szkoda, że sos powtarza się w każdym daniu".

Kotlet szefa nie zdał egzaminu - kąpał się w oleju.

- Pieczarki z marmoladą, wow, to osiągnięcie, sam tłuszcz, masakra. Dawno nie gotowano tu na co dzień, to czuć i widać - oceniła kuchnię Dzikiej Róży Magda Gessler.

- Nie wierzysz w siebie za cholerę - musisz zacząć się lubić - mówi do właścicielki lokalu w Golejowie Magda Gesser. By było szczęście trzeba w nie naprawdę wierzyć - dodaje Gessler przed Szynkiem u Fojermana.

Musicie uwierzyć w to , że z tego coś będzie i nie żyć na garnuszku mamy - mówi właścicielom Gessler.

Co ciekawe restauratorka pochwaliła właścicieli za czystość w kuchni. Ale i tak poleciała na ziemię kuchenka mikrofalowa...

Gessler nie mogła zrozumieć, dlaczego właściciele dawnej Dzikiej Róży nie próbowali dotąd wykorzystać faktu, że ich lokal znajduje się w budynku straży pożarnej.

- Straż pożarna w Polsce to potęga, jak strażacy uznają to miejsce za swojskie to będzie sukces - zauważyła Gessler.

Restauratorka postanowiła zaprzyjaźnić właścicieli ze strażakami. Zorganizowała ćwiczenia strażackie.

- Pali się sterta gałęzi, musimy to ugasić - dał zadanie załodze restauracji jeden ze strażaków.

Właściciele i pracownicy restauracji uwijali się podczas rozciągania węży...

Pierwszy raz jechałem takim wozem strażackim - pod wrażeniem był właściciel restauracji.

Magda Gessler zmieniła szyld restauracji - Dzika Róża zmieniła się w Szynk u Fojermana.
Zmienił się też wystrój. Na ścianach pojawiły się zdjęcia strażaków i wielki wóz strażacki.

W końcu przyszedł czas na degustację. Na rybnickim rynku częstowano mieszkańców galetem. Smakował bardzo.

Na uroczystą kolację przyszli między innymi strażacy z Golejowa. Wśród gości był prezydent Rybnika Piotr Kuczera.
Był pod wrażeniem zarówno dań jak i nowego wystroju restauracji.

Szynk u Fojermana: Kuchenne rewolucje

Podczas uroczystej kolacji goście chwalili żurek z jajkiem sadzonym
- Taki żurek moja babcia robiła, strzał w dziesiątkę - mówili goście.
Smakowała wędzona karkówka z sosem grzybowym, karminadle, schabowy.

Tort kroił sam prezydent Rybnika.

A na koniec strażacy ogłosili Magdę Gessler członkiem honorowym Ochotniczej Straży Pożarnej w Golejowie.
- Mamy nadzieję że ugasiła już pani tu pożar - mówili strażacy.

Wizyta kontrolna Magdy Gessler w Golejowie po 5 miesiącach

Jak wypadła restauracja Szynk u Fojermana w oczach Magdy Gessler, gdy restauratorka wróciła do Golejowa 5 miesięcy Później? Wspaniale!

- Żurek przepyszny, nieprawdopodobny, delikatny, kotlet bardzo dobry.
Bułka obłędna - znam 2 miejsca w Polsce, gdzie można zjeść dobre bułki, jednym jest to - mówiła Gessler.
Karminadle fest grubo mielone, prawdziwe, naprawdę pyszne - chwaliła po kolei Gessler.

Tylko pierogi nie specjalnie podeszły ekspertce.

Co Magda Gessler powiedziała na koniec? Oceniła Szynk u Fojermana w Rybniku - Golejowie na "piątkę z plusem"!

- Tu naprawdę jest ogień, mnóstwo miłości do ludzi i do jedzenia - podsumowała Magda Gessler.

TYDZIEŃ Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo