Kuchenne rewolucje w Szczyrku
Szczyrk to kurort, w którym zwykle o każdej porze roku pojawiały się tłumy turystów. Pandemia dotknęła to liczące kilka tysięcy mieszkańców miasteczko szczególnie. Zrobiło się tu pusto i cicho. Nieczynne są wyciągi i liczne lokale małej i dużej gastronomii.
O przetrwanie walczyła także sąsiadująca z remizą Ochotniczej Straży Pożarnej restauracja Floriańska.
Prowadzi ją Stefan i Gabrysia, małżeństwo, które przed dwunastoma laty, jeszcze za poprzednich właścicieli, wyprawiło tu swoje wesele. Co więcej, także tutaj, dwa lata później świętowali chrzciny swojej córki.
Floriańska pamięta też wiele rocznic i innych uroczystości Stefana i Gabrysi. Gdy ponad rok temu, na początku walki z pandemią pojawiła się okazja przejęcia lokalu, para zdecydowała się na skok na głęboką wodę.
ZOBACZCIE ZDJĘCIA
Mimo wprowadzanych obostrzeń weszli w ryzykowny biznes gastronomiczny.
- To miejsce kojarzy mi się z wieloma przyjemnymi chwilami. Restaurację przejęliśmy z sentymentu, żeby nie trafiła w obce ręce - powiedziała Gabrysia.
Stefan przyznał, że gdy po raz drugi musieli zamknąć restaurację, szukając szans na przetrwanie, postanowili wprowadzić dania na dowóz.
Ale i to nie dało im stabilizacji finansowej.
- Są dni, że sprzedajemy 10-15 obiadów, a są takie, że 2-3 - zdradzili.
Zabrakło jednak funduszy na reklamę. Właściciele zdradzili, że lokal generuje straty, a miesięcznie dokładają 7-10 tysięcy.
Gabrysi i Stefanowi przyszło co miesiąc dopłacać do interesu, zwłaszcza że za wszelką cenę chcieli zatrzymać w lokalu załogę.
- Ja nie mam planu. Rzadko coś planuję - stwierdziła Gabrysia. - Liczymy na to, że pani Magda ukierunkuje nas, otworzy oczy, pokaże drogę.
- Zaproszono mnie tu po to, by pomóc restauracji, a widzę remizę strażacką - skomentowała Magda Gessler.
- Dekoracja ambitna - powiedziała po wejściu do restauracji.
Na pierwszą kolację zamówiła zupę pomidorową ze świeżych pomidorów , żeberko, kotlet z kością i jeden z pieróg z mięsem.
Kuchenne rewolucje w Szczyrku. Bistro Śliwa w miejscu restau...
- Jest dobra - powiedziała o zupie.
- To co było w środku jest niejadalne. Miazga z kurczaka – skomentowała pierogi z mięsem.
- Jakie to jest słone! - oceniła żeberka. - Szkoda, że nie ma świeżych ziemniaków, dobrej kapusty - dodała.
- Schab wyborny, a ten sos to szok – skomplementowała schab z sosem borowikowym.
Kolację oceniła pozytywnie.
- To miejsce tak głęboko ukryte okazało się być bardzo smaczne. I to jest wielkie zaskoczenie - stwierdziła prowadząca "Kuchenne rewolucje".
- Tu powinno być teraz jedzenie dla ludzi ze Szczyrku. Tanie i smaczne - podkreśliła Magda Gessler, gdy ekipa restauracji opowiadała jej o trudach prowadzenia restauracji w czasie lockdownu.
Prowadząca "Kuchenne rewolucje" miała zadanie dla kucharza Marka. By na następny dzień przygotować popisowe dania.
Jak się okazało, test został zdany bardzo dobrze.
- Pycha, na bogato – powiedziała o grochówce, do gustu przypadły jej także pierogi ruskie ze skwarkami oraz pstrąg.
- Jesteś bardzo zdolny. Poza kapustą, którą wczoraj utopiłeś – powiedziała Markowi.
- To miejsce jest bardzo dziwne. Musiał być jakiś powód, że macie restauracje, która praktycznie jest niewidoczna – mówiła Magda Gessler w rozmowie z właścicielami.
- Sentymenty się liczą, bo pomnażają energię. Najgorzej, gdy jest rozczarowanie - dodała.
Nie przeocz
Bistro Śliwa zamiast Floriańskiej
Magda Gessler zaproponowała, by restauracja Floriańska zamieniła się w Bistro Śliwa.
- Wnętrze zmieniamy na takie, że poczujemy się w górach. W kolorze bursztynu i śliwki. Przed wejściem będzie ława, która stanie się naszym sklepem. Będzie stał gar z grochówką, rosołem, śliwki w occie - wymieniała Gessler.
W menu znalazł się m.in. rosół z czterech mięs, grochówka na wędzonce.
Miało być przytulnie, swojsko i lokalnie.
Jako pierwsi z nowymi daniami mogli zapoznać się - po sąsiedzku - strażacy z remizy.
Zamiast klasycznej kolacji finałowej, była degustacja... w samochodach.
Przed wejściem stanęła ława pełna dań z nowego menu. Goście odbierali od Magdy Gessler i ekipy restauracji jedzenie, po czym zajadali się nim w swoich samochodach. I szczerze komplementowali.
- Pokazałam Stefanowi i Gabrysi, że jeśli goście nie mogą przyjść do restauracji, to restauracja może wyjść do gości – podkreśliła Magda Gessler.
Po 7 tygodniach restauratorka ponownie odwiedziła Szczyrk. Okazało się, że nowa formuła działalności spotkała się z bardzo dobrym przyjęciem.
Stefan przyznał, że rewolucja była strzałem w dziesiątkę.
- Dla właścicieli wielkie gratulacje za konsekwencję realizacji mojego projektu od A do Z. Było pysznie. Jestem pod wrażeniem - podsumowała wizytę Magda Gessler.
Zobacz koniecznie
Musisz to wiedzieć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Garmin Venu Sq 2 Music Brzoskwiniowy (100270011)
NADGARSTKOWY CZUJNIK TĘTNA Zegarek stale mierzy tę…
kup teraz

Huawei Watch GT3 Pro Elite 46mm Srebrny
Wysokowydajny inteligentny zegarek z tytanowym kor…
kup teraz

Apple Watch 8 Cellular 41mm Grafitowy z opaską sportową w kolorze...
apple watch series 8 olśniewa dużym niegasnącym wy…
kup teraz

Huawei Watch GT 3 46 mm Active Czarny
Zachwyca designem i klasyczną estetyką, zapewniają…
kup teraz

Amazfit GTS 4 mini Czarny
Amazfit GTS 4 Mini Kompaktowy i pełen mocy Ultra p…
kup teraz

Withings ScanWatch (HWA09-model 1-All-Int)
Withings ScanwatchPierwszy hybrydowy smartwatch z …
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót