Kuchnia kibica Euro 2012: Przekąska na mecz Polska-Grecja

Aldona Minorczyk-Cichy
Udostępnij:
Przyznaj się! Oglądając mecz wcinasz paluszki, chipsy lub bułę z kiełbasą? Koniec z tym! U nas znajdziesz przepisy na szybkie, ale smaczne przekąski z krajów, których drużyn rozgrywki będziesz śledzić. Słowem potrawy prawdziwego kibica! Teraz coś pysznego na mecz otwarcia Polska-Grecja.

Mecz Polska-Grecja

Chleb ze smalcem i ogórek:
składniki - 25 dak słoniny, 10 dag kiełbasy lub oczku wędzonego, 1 cebula, kilka ząbków czosnku.
Kiełbasę i słoninę kroimy w drobną kostkę. Topimy na wolnym ogniu, bardzo wolno. Pod koniec dodajemy cebulę i czosnek. Odstawiamy z ognia gdy cebula zacznie lekko się zażółcać, by jej nie przypalić. Po schłodzeniu i zastygnięciu smalcem smarujemy świeży chleb. Przegryzamy kiszeniakiem.

Śliwki pieczone w boczku:
składniki 10 dag suszonych śliwek, wędzony boczek.
Boczek krimy w cienkie paski. Owijamy nim śliwki i spinamy wykałaczką. Smażymy na grillu. Pyszne z piwem - zimnym oczywiście.

Sałatka Grecka:
składniki - sałata, ogórek zielony, 2 pomidory, czerwona cebula, oliwki, papryki (dwa rodzaje), 20 dag sera feta, ocet winny, oliwa, pieprz, sól i oregano.
Kroimy, łączymy ze sobą i polewamy sosem winegret.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie