18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Kuchnia woj. śląskiego podbija kraj [KULINARNE HITY]

Maria OlechaZaktualizowano 
Kopalnioki i szklokiGórny Śląsk ma swoje oryginalne cukierki. Najbardziej znane to kopalnioki, czyli czarne cukierki skomponowane z wyciągów ziołowych z anyżu, melisy, dziurawca i mięty. Swoim kolorem przypominają węgiel, stąd też ich nazwa: kopalnioki. Z kolei szkloki to słodko-kwaśne landrynki, które robione są na bazie soków owocowych. ARC DZ
Śląski eksport kwitnie! Mamy coraz więcej regionalnych produktów, które chętnie przejmuje od nas reszta Polski i nie tylko. Karierę robią już rolada, krupnioki i oblaty, o prażonkach nawet nie wspominając. Zobaczcie, czym podbijamy krajowy rynek.

Gdyby zapytać mieszkańców innych regionów Polski, z czym kojarzy im się Śląsk, większość zapewne odpowiedziałaby, że z węglem, hałdami i roladą z kluskami śląskimi. No może jeszcze z coraz modniejszą turystyką poprzemysłową. Tymczasem nasze województwo ma do zaoferowania znacznie więcej. Nasze regionalne produkty to nie tylko potrawy, czyli przepyszny kołocz, kluski śląskie, rolada, porębskie prażonki, słynne kopalnioki i szkloki oraz delikatne i słodkie oblaty, ale także zwyczaje, które przejęli od nas rodacy w innych regionach. Eksportujemy je do innych części kraju coraz odważniej i bez kompleksów.

- Czasem sami nie doceniamy naszej kuchni, a śląskie potrawy bardzo smakują gościom nie tylko z kraju, ale też z Czech, Niemiec i Słowacji - twierdzi Waltrauda Brzezina, gospodyni z sołectwa Lisowice, w gminie Pawonków w powiecie lublinieckim.

Nawet warszawiacy przyznają, że nasz region ma wiele atrakcyjnych produktów do zaoferowania. Co ciekawe, nie tylko krupnioki, rolada, modro kapusta i kluski śląskie to nasze znaki rozpoznawalne w stolicy kraju...

- Województwo śląskie ma bardzo smaczną, tradycyjną kuchnię - mówi Grażyna Kurpińska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, która organizuje konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów. - W każdej edycji naszego konkurs w gronie laureatów są osoby z tego regionu. W tych potrawach czuć historię, tradycję i kulturę Śląska. A to nie jest łatwe, bo sam przepis nie wystarczy. To, co mnie zaskoczyło najbardziej, to różnorodność tej kuchni - podkreśla Kurpińska.

Niewiele osób pewnie wie, że jednym z naszych sztandarowych regionalnych produktów, które robią furorę np. w Wielkopolsce, jest śląska tyta. Bowiem tradycja obdarowywania dziecka, które po raz pierwszy przekroczy próg szkoły rogiem obfitości pełnym słodyczy, jest typowo śląska. Od pokoleń Górnoślązacy maszerują pierwszego dnia do szkoły z tytą w ręce. Zasada jest jedna: im tyta większa i bardziej kolorowa, tym lepsza. Potem trzeba dziecku zrobić obowiązkowe zdjęcie z tytą na pamiątkę tego wydarzenia.
Waltrauda Brzezina, która z powodzeniem startuje w kulinarnych konkursach, dodaje, że produktem, z którego również możemy być dumni jest zajączek wielkanocny.

- W Zagłębiu tego zwyczaju nie znają. A szkoda, bo to bardzo radosne wydarzenie dla dzieci. Za to do innych części Polski nasz zajączek dokicał i też obdarowuje dzieci słodyczami - uśmiecha się pani Waltrauda.

Agnieszka Sikorska z Polskiej Organizacji Turystycznej zwraca uwagę na to, że śląska kuchnia jest bardzo różnorodna:
- Możemy być z tego dumni, bo nasze produkty są smaczne i robią furorę w innych częściach Polski. Śląska kuchnia to nasz wielki atut, który powinniśmy eksportować, gdzie tylko się da. I przekonywać, że tworzą ją nie tylko rolada, kluski śląskie i modro kapusta, choć oczywiście są to potrawy pyszne. Co ważne, przygotowanie każdej potrawy łączy się u nas z pewnym obyczajem, sposobem przygotowania i podania. To wielka siła tradycji tak bardzo charakterystycznej dla naszego województwa - podkreśla Agnieszka Sikorska.

Zdradza, że Śląska Organizacja Turystyczna organizująca festiwal kulinarny "Śląskie Smaki" i przygotowuje książkę "Kanon potraw regionalnych województwa śląskiego". Znajdą się w niej tradycyjne przepisy wraz z opisem, w jaki sposób i z jakiej okazji są przyrządzane.

- Mamy wiele do zaoferowania jako region. I naprawdę mieszkańcy innych województw chętnie przejmują nasze przepisy oraz zwyczaje. Wystarczy wspomnieć tradycyjną tytę. Śląskim dzieciom zazdroszczą rogu obfitości rówieśnicy z Pomorza czy Mazur, i coraz chętniej też robią dzieciom tyty.

Jakie jeszcze regionalne produkty mamy do zaoferowania mieszkańcom innych części kraju? Piszcie w komentarzach
**
*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera**

polecane: Wybory 2019

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 9

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

nie przywendrowalismy na te terenym, bylismy az do 1952 roku ludnoscia etniczna,po przesedleniu do Niemiec musze stwierdzic ze to wielka tradycja kuchenna na Slasku to zasluga Niemickich Slazakow od Schul Tüte po przez Hasoka wszystkie te obyczaje kulinarne zwiazane sa scisle z niemiecka kuchnia,dodal bym jeszcze Karminadle z Panschkrautem i Schlesiches schalot no i Kreple Berlinery,bo to takie typowe a nigdzie o tym nikt nie wspomina.

G
Gość z City K.

to niy jest Ślonski przysmak ,my Ślonzoki momy swoje Ślonskie - DYMFKATOFLE ze tekiymi tajlami jak Kartofle w grube talarki ,Cebula tyż , wymocony Ślydź soluny w tajlach , Maryśka w tajlach, Listek bobkowy do smaku i Ziele angielskie .W zima kej niy idzie tego piyc na Fojerce ,to jo robia to w szybkowarze na gazie. Do gorka na dno pora ciynkich tajli maryśki potym warstwami przekłodo sie najpiyrw warstwa tajli Kartofli, na to kawałki Śledzia , na to tajle cebule maryśka ,kartofle, ślydź ,cebula i tak aż do wiyrchu gorka miyndzy czasie pora liści bobkowych i pora kulek ziela, na wiyrch maryśka jak jest ,liść kapusty zakryncomy gornek i na 20-minut na łogiyń .Do tego koniecznie piwo i palce lizać i ściany mazać ,życza Ślonzokom smacznego .Pyrsk

s
silesia

najlepsze sa szkloki winogronowo-sliwkowe, cuuuuuuuuudowne :)

W
Weronika Ch.

Zapomniano o starym śląskim przysmaku jakim jest Panszkraut czyli ciapkapusta;)

w
wag

Te zagłębiowskie prażonki mają się tak do kuchni śląskiej jak góralskie ciupagi njako pamiątka znad Bałtyku.
Pozdrawiam autorkę artykułu, chyba jest z Bieszczad.

G
Gość
Hefeklöße mit Heidelbeeren Sahne Soße! :-)
G
Gość
Palcami?

:-)
Z
Z taborem w las?
Cuzamyn ze Cyganōma?! :-)
w
wk......ny

> Slaski eksport
> Prażonki porębskie - Z tej potrawy Zagłębiacy są naprawdę dumni. I

RZYGAC SIE CHCE, ale niy skuli jedzynio.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3