Zupa Tom Kha z Restauracji Ecru Przepis na ok 10 porcji
- trawa cytrynowa 3 źdźbła
- galangal 6-centymetrowy kawałek
- liście limonki
- kaffir 8 szt
- bulion 1 1/4 l (intensywny, drobiowy)
- mleko kokosowe 750 ml (70%)
- pierś kurczaka 500 g
- pieczarki 250 g (niewielkie)
- sok z limonki do smaku
- sos rybny do smaku
- chili świeże (do podania)
- świeża kolendra świeża (do podania)
Trawę cytrynową miażdżymy, by uwolnić aromat, galangal obieramy i kroimy, liście limonki przerywamy na pół. Wrzucamy do bulionu, zagotowujemy i pozostawiamy na przynajmniej 10 minut, po czym przecedzamy. Dodajemy mleczko kokosowe, wrzucamy pokrojonego w bardzo cienkie kawałki kurczaka i podzielone na pół grzyby. Podgrzewamy do 70 stopni i utrzymujemy tę temperaturę przez przynajmniej 5 minut. Doprawiamy sokiem z limonki i sosem rybnym. Podajemy z chili i kolendrą.
- Polecam ten przepis to jedna z naszych flagowych pozycji. Idealna na rozgrzanie w zimowe dni za sprawą chili i w dodatku jest bardzo syta i intensywna w smaku. Przy okazji zachęcam też cały czas do wspierania wszystkich lokali w czasie akcji Kulinarna Częstochowa - Pobudzamy Gastronomię w Mieście. Oczywiście cały czas dla Was działamy i jesteśmy otwarci. Również mamy sporo gotowych kulinarnych propozycji na świąteczne stoły. - Michał Jakubowski Szef Kuchni właściciel restauracji Ecru.
Do 9 grudnia trwa Kulinarna Częstochowa. Obudźmy gastronomię
od 25 listopada do 9 grudnia stratuje projekt pod nazwą „Kulinarna Częstochowa – Pobudzamy gastronomię w mieście”. Specjalne zestawy dań w atrakcyjnych cenach, promocje, konkursy i wiele niespodzianek przygotowanych na czas trwania akcji. Do tego wywiady z szefami kuchni, filmy promocyjne, opis działania restauracji i dostępnego menu.
Kulinarna Częstochowa to swojego rodzaju mapa gastronomii w mieście. Projekt będzie się rozwijał, tak aby na bieżąco i w przyszłości informować o kulinarnych nowinkach w naszym mieście.
Nie przeocz
Aktualne informacje znajdują się na oficjalnym Fanpage akcji www.facebook.pl/kulinarnaczestochowa i na stronie www.kulinarnaczestochowa.pl. Wraz z narastającymi problemami w branży uruchomiono również kolejne alternatywne rozwiązania, które mają pomóc.
W ostatnich czasach dosyć burzliwym tematem jest również wysoka prowizja pobierana od restauratorów za wszelkiego rodzaju zamawiarki jedzenia online i dodatkowe kanały sprzedaży.
Dlatego też uruchomiona została darmowa zamawiarka do jedzenia pod nazwą www.wciagnij.to
Została stworzona właśnie przez firmę z Częstochowy. Nie pobiera żadnej prowizji od restauratorów. Zachęcamy do wsparcia akcji i pełnej mobilizacji mieszkańców Częstochowy, zamawiajcie jedzenie na wynos i na dowóz.
Na stronie www.wciagnij.to można zobaczyć, jakie lokale z Częstochowy aktualnie prowadzą swoją działalność i bezpiecznie zmówić jedzenie. Zróbmy wszystko, aby uchronić branżę przed upadkiem. W ostatnim czasie już zamknęło się sporo restauracji w naszym mieście, dlatego też nie dopuśćmy do tego, żeby problem się pogłębiał.
Lokale, które włączyły się do akcji:
- Ecru,
- Indyjskie Curry,
- Trattoria Verde,
- Restauracja 68,
- Czekoladowa Nuta,
- Cartell,
- Rozmaryn,
- Piwiarnia,
- Dobry Rok,
- Skrzynka,
- La Playa,
- Browar Czenstochovia,
- Il Gusto,
- Tibilisi – Smak Gruzji,
- Klimaty,
- Cafe29,
- Zajazd Jurajski,
- Basteja - Olsztyn
Zobacz koniecznie
Musisz to wiedzieć
Bądź na bieżąco i obserwuj
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?