Likwidacja cukrowni w Chybiu

    Likwidacja cukrowni w Chybiu

    Jacek Drost

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Spółka Südzucker Polska zamyka cukrownię w Chybiu, której początki sięgają końca XIX wieku. Pracę straciło 80 osób. Demontowane są urządzenia, trwają prace rozbiórkowe.
    Największy zakład w promieniu kilkunastu kilometrów, który tak wpisał się w krajobraz okolicy zwanej Żabim Krajem, że ukuto nawet powiedzenie, iż Chybie leży przy cukrowni, będzie zlikwidowany do października.

    - To smutne. Dla Chybia cukrownia to kawał historii. W latach 60. i 70. praktycznie każdy mieszkaniec gminy stawiał w niej pierwsze kroki zawodowe. Ja także tam pracowałem przez jakiś czas - wspomina Franciszek Dzida, znany filmowiec-amator z Chybia, który o pracownikach zakładu i jego działalności nakręcił kilka filmów. Dodaje, że działalność cukrowni miała także swoje złe strony, bo ludzie skazani byli na uciążliwości związane z hałasem czy śmierdzącymi osadnikami, w których rozkładały się materiały organiczne.

    Adam Sebzda, członek Zarządu Spółki Südzucker, informuje, że likwidacja zakładu podyktowana jest koniecznością koncentracji produkcji cukru w zakładach mających najlepszą bazę surowcową w celu obniżenia kosztów. A decyzja została podjęta w reakcji na unijną reformę rynku cukru, by sprostać trudnym warunkom konkurencji w branży.

    - Rozważaliśmy wszystkie możliwości utrzymania produkcji w Chybiu. Niestety, nie znaleźliśmy innego rozwiązania. W tym samym czasie zamknęliśmy również zakłady w Raciborzu, Lewinie Brzeskim i Wrocławiu - dodaje Szebzda.

    - Wszyscy ubolewają z powodu likwidacji cukrowni, bo to był nasz największy zakład produkcyjny, znany nie tylko w Polsce - mówi wójt gminy Chybie, Elżbieta Dubiańska-Przemyk. Wyjaśnia, że w związku z likwidacją firmy gmina otrzymała za darmo od spółki Südzucker budynek Domu Kultury i biologiczną oczyszczalnię ścieków. Natomiast kupiła od niej za 501 tysięcy złotych były hotel robotniczy i pole irygacyjne za 230 tys. zł.
    1 »

    Czytaj treści premium w Dzienniku Zachodnim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (1)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Szkoda

    Tomek (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 8

    Cukrownia padła bo była zbyt dobra. Doprowadzono ja do upadłości żeby nie była konkurencją dla niemieckiej produkcji.
    A zapachy nie byłe uciążliwe. Uwielbiałem zapachy które się z niej wydobywały!...rozwiń całość

    Cukrownia padła bo była zbyt dobra. Doprowadzono ja do upadłości żeby nie była konkurencją dla niemieckiej produkcji.
    A zapachy nie byłe uciążliwe. Uwielbiałem zapachy które się z niej wydobywały! Zapach gotowanych wysłodków... Przypominał mi zawsze dzieciństwo tam spędzone.. I już nigdy tego nie poczuję....zwiń

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    DZ poleca

    Wideo