Te owady to nowe jedzenie. Jest decyzja Rady UE
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności jeszcze w styczniu 2021 uznał, że larwy mącznika młynarka stanowią źródło:
- białka,
- tłuszczu,
- błonnika.
Tym samym mogą stać się "zrównoważonym źródłem pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla".
Decyzja Rady Unii Europejskiej z 5 maja 2021 roku jest konsekwencją decyzji europejskiego urzędu. Co to oznacza? Już niebawem larwy chrząszcza młynarka trafią do sklepów w całości, albo jako składnik produktów takich, jak:
- makarony,
- ciastka,
- ekologicznych kotletów.
Larwy chrząszcz młynarka uznane za "nową żywność"
Larwy chrząszcza młynarka nie są jednak produktem przeznaczonym dla wszystkich. Osoby, które zmagają się z uczuleniem na krewetki lub roztocza są narażone na reakcję alergiczną.
"Nowa żywność" to określenie produktów w unijnej terminologii, które przed 15 maja 1997 roku nie były stosowane na szeroką skalę w celach konsumpcyjnych. - przypomina "Business Insider Polska".
Mącznik młynarek (Tenebrio molitor). Co go charakteryzuje?
Warto wspomnieć, że larwy mącznika młynarka to pierwszy owad, który trafił do katalogu "nowej żywności". Katalog prowadzi Komisja Europejska.
Przypomnijmy, że mącznik młynarek jest chrząszczem pochodzącym z rodziny czarnuchowatych. Jego larwy osiągają maksymalnie rozmiar do 3 cm.
Owad pojawia się np. w magazynach zboża i mąki, gdzie warunki niekoniecznie są utrzymane z zachowaniem standardów higieny.
iPolitycznie - 300 milionów Putina by skorumpować Świat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?