Magda Gessler odwiedziła katowickie Centrum Handlowe 3 Stawy. Nie zabrakło chętnych, aby zrobić sobie selfie z restauratorką

Łukasz Olszewski
Łukasz Olszewski
Spotkanie z Magdą Gessler w katowickm Centrum Handlowym 3 Stawy. Były wspólne zdjęcia, autografy i oczywiście przepisy Magdy Gessler na świąteczne dania. Karina Trojok
Magda Gessler odwiedziła katowickie Centrum Handlowe 3 Stawy. Nie zabrakło chętnych, aby spotkać się z najbardziej rozpoznawalną restauratorką w Polsce. Były zdjęcia, autografy, a Magda Gessler postanowiła podzielić się swoimi przepisami na świąteczne dania.

Znana i szanowana restauratorka oraz prowadząca „Kuchenne Rewolucje” Magda Gessler odwiedziła w sobotę, 14 grudnia 2019 roku katowickie Centrum Handlowe 3 Stawy. Rzesze fanów, którzy przyszli zobaczyć gwiazdę TVN-u, mogły nie tylko zrobić sobie zdjęcie z restauratorką, ale również posłuchać jej propozycji, co do potraw na wigilijny stół.

Magda Gessler nie omieszkała również pochwalić śląską kuchnię za jej unikatowy styl i smak.

- Śląska kuchnia jest bardzo utrwalona. Na Śląsku mało co zmienia się w kuchni i dlatego jest ona tak bardzo szanowana w całej Polsce – tłumaczy restauratorka. - Oczywiście mam w niej swoje ulubione danie. Przede wszystkim to rolada – najbardziej klasyczne danie tego regionu, a przy tym najlepsze. Do tego gumiklyjzy, a także modra kapusta i ciapkapusta – dodaje.

Magda Gessler postanowiła podzielić się kilkoma przepisami na potrawy, które mogły pojawić się na wigilijnym stole. Znana restauratorka stawia nie tylko na tradycyjne, ale przede wszystkim domowe dania.

Ryba po grecku, ale po polsku

Składniki:

  • Polędwiczki z dorsza 300 g
  • Marchew 4 sztuki
  • Seler 2 sztuki
  • Pietruszka korzeń 2 sztuki
  • Seler naciowy 1 sztuka
  • Czosnek 4 ząbki
  • Masło klarowane
  • Białe wino 100 ml
  • Pomidory Pelati 300 g
  • Pieprz, sól, cukier, tabasco – wedle własnego uznania
  • Świeża kolendra i cytryna do dekoracji
  1. Polędwiczki z dorsza solimy solą morską i traktujemy białym pieprzem. Smażymy na oleju słonecznikowym po dwie minuty z każdej strony. Marchew, seler, korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Siekamy seler naciowy i czosnek w grube plastry.
  2. Na patelnię wrzucamy klarowane masło, a po chwili warzywa. Dusimy aż wszystko będzie miękkie.
  3. Dodajemy odrobinę białego, wytrawnego wina i dalej dusimy.
  4. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy zblendowane pomidory Pelati.
  5. Całość doprawiamy pieprzem i solą, cukrem i delikatnym strzałem tabasco.
  6. Na półmisek układamy warstwowo, warzywa – ryba – warzywa.
  7. Dekorujemy świeżo siekaną kolendrą oraz cytryną bądź limonką.

Barszcz czerwony

Składniki:

  • Buraki czerwone 2 kg
  • Por 2 sztuki
  • Jabłko 3 sztuki
  • Seler 2 sztuki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ocet 50 ml lub wedle smaku
  • Sól, pieprz, cukier, majeranek wedle smaku
  1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry.
  2. To samo robimy z porem, jabłkiem i selerem.
  3. Wszystko wrzucamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą nie więcej niż 2-3 cm nad poziom warzyw.
  4. Dodajemy sól, pieprz, cukier i majeranek.
  5. Gotujemy na wolnym ogniu.
  6. Dodajemy polski czosnek, rozgnieciony w łupinach.
  7. Następnie zalewamy zwykłym octem, wyłączamy gaz i zostawiamy na całą noc do wystygnięcia i nabrania smaku.

Zobaczcie koniecznie

Kałduny z fasolą Jaś

Składniki:

  • Fasola Jaś 500 g
  • Masło klarowane 100 g
  • Sól, pieprz, majeranek wedle smaku
  • Domowe ciasto na pierogi 300 g
  1. Fasolę moczymy przez całą noc w zimnej wodzie. Następnie gotujemy do miękkości.
  2. Odcedzamy i mielimy na grubym oczku.
  3. Dodajemy roztopione masło, sól, pieprz, majeranek.
  4. Zawijamy w domowe ciasto na pierogi.

Mak niebieski z makaronem

Składniki:

  • Mak niebieski 500 g
  • Mleko 3,2% - 1,5 l
  • Rodzynki sułtańskie wedle uznania
  • Białe wino
  • Makaron domowy długi
  • Likier Bailey’s 50 ml
  • Miód wielokwiatowy wedle uznania
  • Tarty cynamon, goździki, kardamon wedle uznania
  1. Mak gotujemy w tłustym mleku.
  2. Odcedzamy i dodajemy rodzynki sułtańskie moczone w białym winie.
  3. Dodajemy ugotowany domowy makaron, odrobinę likieru typu Bailey’s.
  4. Dodajemy miód wielokwiatowy, tarty cynamon, goździki, kardamon.
  5. Wszystko mieszamy.

Nie przegapcie

FLESZ: Masowo kupujemy mieszkania.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 8

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
15 grudnia, 10:10, Gość:

żydowka uczy Polaków gotować.......????? zgroza ...!!!!!!!! won do Usraela.....!!!!!!!!!

15 grudnia, 18:35, Pulok:

Widzisz – kołku nieciosany – za parę dni siądziesz przy wigilijnym stole, gdzie opychać się będziesz tradycyjnymi „polskimi“ potrawami z okazji przyjscia na swiat w Bethlehem żydowskiego naprawiacza swiata Jezusem zwanego. I nie wpadnie ci do tego pustego łba, że gros tych potraw to kosherne potrawy wyznawców religii mojżeszowej – przez wszystko najlepiej wiedzących polaków jako „polskie“ nazwane!

A skąd to wiesz jakiego pochodzenia – czy religii – jest pani Gessler? A może – po nazwisku – to jaka Szwabka?

hej Pulok idz sie wypulać boś blady

P
Pulok
15 grudnia, 10:10, Gość:

żydowka uczy Polaków gotować.......????? zgroza ...!!!!!!!! won do Usraela.....!!!!!!!!!

Widzisz – kołku nieciosany – za parę dni siądziesz przy wigilijnym stole, gdzie opychać się będziesz tradycyjnymi „polskimi“ potrawami z okazji przyjscia na swiat w Bethlehem żydowskiego naprawiacza swiata Jezusem zwanego. I nie wpadnie ci do tego pustego łba, że gros tych potraw to kosherne potrawy wyznawców religii mojżeszowej – przez wszystko najlepiej wiedzących polaków jako „polskie“ nazwane!

A skąd to wiesz jakiego pochodzenia – czy religii – jest pani Gessler? A może – po nazwisku – to jaka Szwabka?

C
Chłoporobotnik

To ta pani je restauratorka ? A co to je?

Mozno by sie sama poddała restauracji, bo zomb czasu grazie ti prucho coza bardziej.

G
Gość

a co teraz jakoś nie kur.....wo....wała ale do czasu znowu jej się noga podwinie, wynocha do goroyli!!!tam kochają takie trutnie.

G
Gość

żydowka uczy Polaków gotować.......????? zgroza ...!!!!!!!! won do Usraela.....!!!!!!!!!

6i8

Wyjazd do Izraela byłby dobry won z Polski

G
Gość

A mówiła czy na święta będzie śniek?

G
Gość

Gumiklyz.... Co to... Now a kuchnia slaska Restauratorki z warszawy???

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3