18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Maria Ożga i jej przepisy na Święta Bożego Narodzenia (1 i 2 dzień)

Magdalena Nowacka-Goik
Maria Ożga i jej przepisy na Święta Bożego Narodzenia (1 i 2 dzień)
Maria Ożga i jej przepisy na Święta Bożego Narodzenia (1 i 2 dzień) arc.
Maria Ożga, mieszkanka Tarnowskich Gór, zajęła II miejsce w programie kulinarnym MasterChef. Nam podała propozycje przysmaków na świąteczny stół.

Coś na słodko

Szpajza – śląski maszkiet

Szpajza cytrynowa, szpajza czekoladowa
Składniki:
5 jajek
Cukier ok. 5 łyżek
5 łyżeczek żelatyny w proszku
Szklanka wody
Sok z jednej cytryny
tabliczka czekolady

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta pianę do momentu, aż cukier będzie całkowicie roztarty. W międzyczasie rozpuścić w szklance wody 5 łyżek żelatyny w proszku i ostudzić. Ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy z żółtkami oraz dalej ucieramy. Na koniec do masy wlewamy ostudzoną żelatynę.

Połowę z utartej masy jajecznej możemy przeznaczyć na szpajzę cytrynową. W tym celu do masy dodajemy sok z jednej cytryny i dokładnie mieszamy. Do drugiej połowy w celu uzyskania szpajzy czekoladowej należy dodać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej. W celu polepszenia walorów smakowych możemy dodawać różne dodatki np. orzechy, migdały, rodzynki, kawałki białej czekolady, rożnego rodzaju owoce. Do dekoracji można użyć bitej śmietany.
Masę wlewamy do salaterek deserowych i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Świąteczne babeczki z kremem serowym
Składniki:
250 g miodu
2 ½ szklanki mąki krupczatki
½ szklanki mleka
2 jajka
¾ szklanki cukru
80 g masła
2 łyżki oleju
2 łyżki gęstej śmietany
20 g bakalii
1 łyżka cynamonu
1 płaska łyżka sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
Sposób wykonania:

Masło, jajka , cukier , olej i śmietanę utrzeć na jednolita masę. Miód zagotować i wrzący wlać do masy, energicznie miesząc. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Zagotować mleko i wrzące wlać do masy. Wsypać sodę, cynamon oraz przyprawę do piernika i drobno pokrojone bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę włożyć do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 170°C. Udekorować serowym kremem i startą czekoladą.

Krem serowy

Składniki:

Ser mascarpone 500 g
Cukier puder 200 g
żółtka 5 szt.
Likier Amaretto 100 ml

Sposób wykonania:

Żółtka wymieszać z cukrem pudrem I odrobiną Amaretto. Do dobrze utartej masy dodajemy serek mascarpone i ponownie mieszamy do uzyskania gęstej masy.

I coś na obiad

Schab po sztygarsku czyli „Schab od Sztajgra”

Skład:

Schab ok. 1,60 kg
Kiełbasa śląska 2 szt.
Czosnek, 1 ząbek
Cebula 1 duża
Papryka słodka
Papryka ostra
Pieprz, sól, kminek, wywar mięsno warzywny.

Mięso umyć. Poziomo w schabie wyciąć otwór, włożyć opłukana kiełbasę, natrzeć solą i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Obsmażony schab wraz z polowa tłuszczu włożyć do piekarnika, posypując papryką, pieprzem i kminkiem. W trakcie pieczenia podlewać wywarem. Pieczemy około dwie godziny. Na pozostawionej części tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule, dodać roztarty z solą czosnek, zagotować i dodać niewielka ilość zawiesiny z mąki i wody. Podawać z czornymi kluskami i modrą kapustą.
„Czorne kluski”

Kartofle gotujemy w osolonej wodzie. Ilość kartofli zależy od ilości domowników.

Przygotowujemy je w podobny sposób jak śląskie kluski z tym, że dodajemy do nich starte kartofle oraz jajka ( 1 jajko na kilogram kartofli). Gotujemy gdy wypłyną na wolnym ogniu około 10 min.

Udziec indyka nadziewany borowikami

Składniki:

1 kg udźca z indyka
2-3 ząbki czosnku
30 g grzybów leśnych najlepiej borowików
10 g suszonych pomidorów w marynacie z oleju słonecznikowego
2 duże szalotki lub cebule.
Tymianek
Rozmaryn
Zielony koperek
Sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Udziec z indyka myjemy i osuszamy. Mięso nacieramy czosnkiem, obficie posypujemy solą, pieprzem i ziołami tj. rozmarynem, tymiankiem. Możemy też dodać słodkiej papryki do maku. Zamarynowane mięso wkładamy na 3 godziny do lodówki lub najlepiej na całą noc. Szalotki drobno siekamy i przysmażamy na patelni na złoty kolor wraz z grzybami pokrojonymi w grubą kostkę. Dodajemy kilka suszonych pomidorów w marynacie z oleju słonecznikowego i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz rozkładamy na mięsie i zawijamy nicią gastronomiczną.

Mięso przysmażamy na patelni z obu stron i wkładamy do rękawa lub dusimy w brytfannie i podlewamy wywarem warzywnym. Piec w temperaturze 180 °C przez około 1,5 godziny do miękkości.


*Gdzie najtaniej na zakupy [PORÓWNANIE CEN W MARKETACH]
*Kuchenne Rewolucje w Tychach: Dom Bawarski Tychy Magdy Gessler [ZDJĘCIA + WIDEO]
*Najpiękniejsze polskie kolędy [POSŁUCHAJ i WYBIERZ]
*Najlepsze prezenty na święta Bożego Narodzenia [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Miły
więcej będzie można przeczytać w jej książce kucharskie
B
Basia
Ale się wysiliła.
Dodaj ogłoszenie