MasterChef Junior 5: Młodzi kucharze gotowali w Śląskiej Prohibicji w Katowicach. Gościem specjalnym była szefowa kuchni, Magda Nowaczewska

Aleksandra Szatan
Aleksandra Szatan
Jedna z konkurencji niedzielnego (12 kwietnia) odcinka "MasterChef Junior" odbyła się w Śląskiej Prohibicji w Katowicach.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE zdjęcie z profilu programu "MasterChefJunior" na Facebooku
Piąta edycja TVN-owskiego programu "MasterChef Junior" zaczyna wchodzić w zaawansowaną fazę. W niedzielnym (12 kwietnia) odcinku dziesięciu młodych finalistów programu spotkało się w Katowicach. Jedna z konkurencji odbyła sie bowiem w restauracji Śląska Prohibicja w katowickiej dzielnicy Nikiszowiec. Młodych kucharzy dopingowała m.in. Magda Nowaczewska, szefowa kuchni Śląskiej Prohibicji, która jest zarazem zwyciężczynią piątej edycji "MasterChefa".

Młodych kucharzy do swojej kuchni zaprosiła ich Magda Nowaczewska, zwyciężczyni piątej edycji „MasterChefa”, a od dwóch lat szefowa kuchni w restauracji Śląska Prohibicja w Katowicach.

Dziesięciu finalistów tegorocznej edycji "MasterChef Junior" podzielono najpierw na dwie grupy: czerwoną i niebieską. Kapitanem drużyny czerwonej została Sonia, zaś niebieskiej Arnold. Każda z grup miała za zadanie przygotowanie trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru, według przepisu Magdy Nowaczewskiej. Jak zapowiedziała szefowa kuchni, były to śląskie dania z lekkim twistem.

-
Dodatkowym utrudnieniem był fakt, że każda z drużyn musiała przygotować potrawy nie tylko dla jurorów (w tym Magdy Nowaczewskiej, która gościnnie zasiadła przy jurorskim stole, obok Michela Morana, Anny Starmach i Mateusza Gesslera), ale także dla ponad trzydziestu gości. Wśród nich znaleźli się uczestnicy zarówno "dorosłych" jak i dziecięcych poprzednich edycji "MasterChefa", m.in. Maria Ożga, Damian Sobek, Mateusz Güncel, Grzegorz Bien czy Anna Kawa-Kułyk, Anastazja Czyż, Kuba Tomaszczyk, Bartek Kulik, czy Nikola Stępień.
Zadaniem gości była nie tylko degustacja, ale też ocena poszczególnych dań i wybranie jednej z drużyn.

Przewagą głosów 20:10 wygrała drużyna niebieskich, która w nagrodę nie musiała brać udziału w kolejnej konkurencji (rozgrywanej już w studio, gdzie realizowana jest większość konkurencji programu). W drugiej części odcinka, piątka młodych kucharzy mogła nauczyć się przyrządzania perfekcyjnych steków pod mistrzowskim okiem Mateusza Gesslera, a następnie przygotować swoje wersje tego dania.
Niestety była to zarazem konkurencja eliminacyjna. Z programem pożegnały się 11-letnia Lilka Jarocka oraz 12-letnia Julka Roszkowska.

Najlepszy polski sędzia nie jedzie na Euro

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie