Silesia kulinarnie: pokazy gotowania w Katowicach
Najmłodsi finaliści MasterChef Junior w sobotę, 9 listopada, gotowali w Silesia City Center w Katowicach. Luiza Baaziz, Natalia Paździor i Kuba Tomaszczyk w obecności gościa specjalnego Mateusza Gesslera przygotowywali m.in. ptysie na ciepło. Oczywiście dokładnie opowiadali i pokazywali, jak zrobić takiego ptysia z nadzieniem.
Kulinarne show oglądali zebrani w sklepie klienci. Dzieci podpatrywały, jak młodzi finaliści przygotowują dania, a dorośli mogli poznać sekrety zdrowej i smacznej kuchni Mateusza Gesslera. Nie zabrakło także czasu na wypisanie autografu oraz zrobienie sobie wspólnego zdjęcia.
Zobaczcie koniecznie
Dzień wcześniej, 8 listopada, można było w katowickiej SCC zobaczyć pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Łukasza Szewczyka. Przyrządzone były takie smakołyki jak: jadalna ziemia, kawior z papryki i bakłażana, palone krewetki z oliwą w proszku czy sorbety owocowo–warzywne wyprodukowane przy użyciu ciekłego azotu. Pokazy kuchni molekularnej przygotował zespół Łukasza Szewczyka, znany z osiągnięć w dziedzinie carvingu (czyli sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach).
Sobotni program wydarzenia:
- 13.00–13.45 – pokaz kulinarny: Kuba Tomaszczyk + Mateusz Gessler
- 14.00–14.30 – pokaz kuchni molekularnej: zespół Łukasza Szewczyka
- 14.45–15.30 – pokaz kulinarny: Luiza Baaziz + Mateusz Gessler
- 15.45–16.15 – pokaz kuchni molekularnej: zespół Łukasza Szewczyka
- 16.30–17.15 – pokaz kulinarny: Natalia Paździor + Mateusz Gessler
- 17.30–18.15 – pokaz kulinarny: Natalia + Kuba + Luiza + Mateusz Gessler
- 18.30–19.00 – pokaz kuchni molekularnej: zespół Łukasza Szewczyka
Nie przegapcie
Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?