Mazurek Wielkanocny: Przepisy na najlepsze wielkanocne mazurki. Przepisy łatwe i tradycyjne. Podpowiadamy, jakie mazurki upiec na Wielkanoc

Grażyna KuźnikZaktualizowano 
Mazurek Wielkanocny
Mazurek Wielkanocny
Stół podczas Świąt Wielkanocnych trudno sobie wyobrazić bez ciast, na przykład bez mazurka wielkanocnego. Mazurek wielkanocny to specjalność kuchni polskiej z tradycją sięgającą setek lat. Każdy wie, że mazurek wielkanocny to ozdobny, prostokątny wypiek, często z ciasta kruchego, ale warto wiedzieć, że również z ciasta makaronikowego (orzechy, migdały, mak, cukier i białka), marcepanowego, biszkoptowego. Mazurki to popisy dla wyobraźni i czysta przyjemność.

Stół podczas Świąt Wielkanocnych trudno sobie wyobrazić bez ciast, na przykład bez mazurka wielkanocnego. Mazurki to specjalność kuchni polskiej z tradycją sięgającą setek lat. Każdy wie, że mazurek wielkanocny to ozdobny, prostokątny wypiek, często z ciasta kruchego, ale warto wiedzieć, że również z ciasta makaronikowego (orzechy, migdały, mak, cukier i białka), marcepanowego, biszkoptowego. Mazurki to popisy dla wyobraźni.

Mazurek wielkanocny: Co na górę?

Czasem warstwę smażonych owoców, przyprawionych wanilią, cynamonem i goździkami kładzie się po prostu na opłatek. Mazurek wielkanocny najczęściej pokryty jest lukrem i bakaliami. Jego zadaniem jest przecież cieszyć oko. To typowo polska ozdoba wielkanocnego poczęstunku, którą możemy chwalić się na świecie.

Przepis na mazurek wielkanocny

Smacznym i łatwym mazurkiem wielkanocnym jest tradycyjny mazurek kruchy z migdałami i rodzynkami. Przepis znajdziemy w książce o poznańskiej kuchni babci Moniki.

Przepis na prosty mazurek:
1 i ćwierć szklanki mąki, 10 dag masła, żółtko, ćwierć szklanki kwaśnej śmietany, 4 łyżki cukru pudru, starta wanilia (do smaku) lub opakowanie cukru waniliowego, 5 dag migdałów, 5 dag rodzynków.
Mąkę przesiać, dodać masło i 3 łyżki cukru pudru (uwaga, zostaje łyżka cukru), posiekać całość nożem. Dodać żółtko, cukier waniliowy i śmietanę. Szybko zarobić nożem, potem zagnieść i cienko rozwałkować tak, żeby powstał prostokąt. Wyłożyć na blachę, posypać obranymi ze skórki, sparzonymi, posiekanymi migdałami i umytymi, wysuszonymi rodzynkami. Piec na kolor jasnozłoty.

Wielu amatorów ma zwykle mazurek kajmakowy. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale jest przepyszny i łatwy, jeśli masz więcej czasu.

Przepis na mazurek kajmakowy:

Przygotuj dwa kruche spody. Pół litra mleka, 10 dag masła, 25 dag cukru (szklanka), pół laski wanilii, bakalie.
Mleko zagotować z wanilią, zdjąć z ognia, poczekać 10 minut, potem wyjąć wanilię. Do mleka wsypać cukier, stale mieszać aż masa będzie bardzo gęsta. Następnie zdjąć ją z ognia i ucierać, aż ostygnie. Dodać miękkie masło i dalej ucierać, aż się rozpuści. Gotową masę nakładać na kruche spody, mazurek kajmakowy ozdobić bakaliami i odstawić.

Pyszne są mazurki wielkanocne Neli Rubinstein, żony pianisty Artura Rubinsteina, córki Emila Młynarskiego, dyrygenta i kompozytora. Słynęła z wielkiego talentu kulinarnego, bo jej mąż był wybredny. W swojej książce kucharskiej Nela poleca zwłaszcza wielkanocny mazurek migdałowy, który wyjątkowo smakował jej sławnym gościom. Pisała o mazurku migdałowym:”Baronowi Edwardowi de Rothschild smakował tak bardzo, że poprosił swoją żonę by wzięła przepis dla kucharza.” Był to zaszczyt, baron dotąd nie interesował się kuchnią.

Przepis na mazurek migdałowy:
450 g łuskanych migdałów, 3 krople esencji migdałowej (nie więcej), 450 g cukru. 1/3 szklanki białek.
Blachę o rozmiarach 27 cm na 20 cm (można użyć tortownicy o średnicy 23 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Zemleć 2/3 migdałów (300 g), a następnie utrzeć je z połową cukru. Pozostałe migdały usiekać i odstawić. Resztę cukru wsypać do rondla.

Do masy migdałów z cukrem dodać białka i 3 krople esencji migdałowej. Mieszać,aż składniki dobrze się połączą. Następnie wyłożyć ja na blachę i piec około 40 minut, aż stwardnieje. W czasie pieczenia szykujemy polewę, bo należy ją wyłożyć na gorące ciasto, inaczej popęka. Aby przygotować polewę, na średnim ogniu należy stopić cukier w rondlu, cały czas mieszając. Musi nabrać złotobrązowego koloru. Po zdjęciu z ognia natychmiast należy wrzucić posiekane migdały i masę karmelową szybko rozsmarować po cieście.

Bardzo smaczny i prosty jest mazurek z „anielskiej kuchni”, czyli mazurek siostry Anieli. Mamy przy nim trochę pracy, ale jest wart zachodu.
Przepis na mazurekk siostry Anieli:
Ciasto: 50 dag mąki,15 dag cukru pudru, 6 dag masła, 9 dag miodu,1 łyżeczka sody, 2 jajka.
Na masę potrzebujemy: 25 dag cukru pudru, 25 dag miękkiego masła, 0,5 litra mleka, 4 łyżki kaszy manny, olejek migdałowy,
Polewa: 1 szklanka cukru pudru, 12 dag masła, 2 łyżki wody, 2 łyżki kakao. Bakalie.

Należy ugotować kaszę mannę z pół litra mleka i 4 łyżek kaszy, studzimy ją, odkładamy. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 3 równe części, każdą wałkujemy oddzielnie. Smarujemy blaszki, pieczemy placki w blaszkach o wymiarach mniej więcej 25 na 36 cm. Ważne, aby nakłuć ciasto widelcem. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach C.

MAZUREK WIELKANOCNY: MASA

Teraz szykujemy masę: masło i cukier puder ucieramy, następnie wciąż ucierając powoli dodajemy ugotowaną kaszę mannę i olejek migdałowy. Masą przekładamy mazurek. Czas na polewę. Polewa: Masło, dwie łyżki wody i szklankę cukru pudru podgrzewamy na małym ogniu z kakaem i rozpuszczamy, nie gotując. Stale mieszamy i gładką polewamy ciasto. Ozdabiamy tym, czy możemy.

Na koniec najbogatszy, świąteczny co się zowie mazurek Ewy Wachowicz. Musimy zgromadzić wiele składników, ale efekt jest wspaniały.

Przepis na mazurek Ewy Wachowicz:
Ciasto: 450 g mąki, 5 żółtek, 150 g cukru pudru, 220 g masła, białko do sklejenia i posmarowania ciasta.
Dekoracja: prażone migdały, suszona żurawina, papryczka chili, ozdoby z czekolady. Dodatkowo: konfitura pomarańczowa. dżem z czarnej porzeczki, szczypta chili. garść suszonej żurawiny namoczonej w rumie.
Kajmak: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.

Krem czekolqdowy: 2 tabliczki czekolady, 2 łyżki masła, 4 łyżki wody, 4 żółtka, 3 łyżki cukru pudru.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej ugotowane żółtka, które należy zetrzeć na tarce wprost do mąki. Dosypać cukier puder. Dorzucić zimne masło i wszystko razem wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce, na najmniej 2 godziny.

Zimne ciasto rozwałkować, ale trochę ciasta odłożyć. Nawinąć na wałek i przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej, radzi Ewa Wachowicz, użyć blachy bez jednego brzegu, po upieczeniu łatwiej będzie zsunąć z niej kruche ciasto.
Z odłożonego ciasta uformować wałeczki i zrobić z nich brzegi mazurka oraz kratkę na środku. Ciasto najlepiej przykleić białkiem. Spód ciasta nakłuć widelcem, przyklejone wałki lekko spłaszczyć i tępą stroną noża zrobić dekoracyjną kratkę, następnie posmarować białkiem.

Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć specjalnymi kulkami, ale tez np. grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec kwadrans, zdjąć obciążenie i upiec na złoty kolor. Po upieczeniu zsunąć z blachy i wystudzić.
Teraz czeka nas praca przy masie Puszkę mleka gotować w wodzie przez 3 godziny na małym ogniu, aż powstanie kajmak. Nad gorącą kąpielą wodną roztopić czekoladę, dodać wodę i masło. Żółtka wybić do miski, dodać cukier puder i utrzeć kogel-mogel. Do utartych żółtek stopniowo dodać rozpuszczoną czekoladę.

Wyznaczany na mazurku kwadraty. Dwa z nich, naprzeciwległe, po skosie posmarować konfiturą pomarańczową, dwa pozostałe dżemem z czarnej porzeczki. Na pierwszy nałożyć krem czekoladowy. Wyrównać. Do reszty kremu dodać nieco chili, wymieszać i nałożyć na drugi kwadrat. Wierzch również wyrównać.

Na trzeci kwadrat ciasta, ten obok czekolady z chili, oprócz dżemu, nałożyć żurawinę namoczoną w rumie, następnie kajmak. Ta część mazurka jest dla dorosłych. Kajmak nałożyć też na ostatni kawałek ciasta. Wierzch kajmaku wyrównać. Zostaje tylko zdobienie, tym co mamy pod ręką. Ale ponieważ to bogaty mazurek, należy się dobrze przygotować; nie żałujmy prażonych migdałów, orzechów, suszonej żurawiny, kandyzowanych owoców i innych smakołyków. Powstał piękny mazurek wielkanocny, ale to przecież mister wielkanocnego stołu.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Jak ozdobić stół na Wielkanoc: Najmodniejsze ozdoby wielkanocne. Sprawdź trendy na Wielkanoc 2018 na stół wielkanocny
Sałatki na Wielkanoc: pyszne, proste świąteczne sałatki PRZEPISY. Najlepsze sałatki na Wielkanoc. Idealne na śniadanie wielkanocne
Jajka faszerowane: pieczarkami, łososiem, awokado i szynką PRZEPISY NA WIELKANOC. Najlepsze jajka faszerowane na Wielkanoc.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

TYDZIEŃ Magazyn informacyjny reporterów Dziennika Zachodniego

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3