MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Minestrone zachwyca smakiem i kolorami. Poznaj przepis na włoską zupę z sezonowych warzyw. Robię ją częściej niż tradycyjną zupę jarzynową

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Minestrone to najpopularniejsza zupa we Włoszech, ale w każdym regionie podaje się inną wersję
Minestrone to najpopularniejsza zupa we Włoszech, ale w każdym regionie podaje się inną wersję 123rf/zdjęcie ilustracyjne
Minestrone to włoski odpowiednik polskiej zupy jarzynowej. Jest równie pyszna i łatwa do przygotowania. Wykorzystuje się do niej sezonowe warzywa, więc o każdej porze roku może mieć nieco inny skład. Dziś mam dla ciebie przepis na bardzo wiosenną zupę z warzyw, którą ugotujesz w pół godziny.

W skrócie

Minestrone to nic innego jak włoska zupa z jarzyn. Zawsze, kiedy ją gotuję przypomina mi się zabawna historia mojej koleżanki, która wyszła za Włocha. Wspólnie kilka razy w roku odwiedzali jego babcię, która za każdym razem podawała im inną, ale równie pyszną zupę. Czasem były w niej świeże pomidory, fasolka szparagowa i makaron, innym razem biała fasola, kapusta albo ziemniaki. Mojej koleżance zawsze wszystko smakowało, więc pytała, co to za zupa. I za każdym razem słyszała tę samą odpowiedź zdumionej pytaniem babci: minestrone. Dodam tylko, że nazwa tego dania pochodzi od słowa „minestra”, które oznacza po prostu zupę.

Polecam także: Pożywna i przepyszna zupa z cukinii i kurczaka

Minestrone – zupa jarzynowa

Istnieje wiele wersji minestrone, ponieważ dodaje się do niej najczęściej te warzywa, na które akurat jest sezon lub mamy je po prostu pod ręką. W minestrone pojawiają się najczęściej pomidory (świeże lub krojone z puszki), cukinia oraz fasolka. Tu zaczyna się dowolność, bo możemy użyć fasoli białej (jaś) lub szparagowej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do zupy wrzucić liście szpinaku lub kapusty. Nawet makaron możemy zastąpić ryżem albo ziemniakami. W przeciwieństwie do polskiej zupy jarzynowej, minestrone raczej nie jest zabielana śmietanką. To lekka zupa, w której główną rolę odgrywają sezonowe warzywa. Warto poeksperymentować i o każdej porze roku sięgać po nieco inne jarzyny. Zupa za każdym razem będzie oryginalna i równie smaczna. Przepis na minestrone, który podaję poniżej, to wiosenno-letnia wersja zupy przyrządzanej przez włoską babcię mojej koleżanki.

Minestrone – przepis na włoską zupę jarzynową

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • litr bulionu,
  • 1 cukinia,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • garść fasolki szparagowej,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta tymianku,
  • pęczek pietruszki,
  • łyżka tartego parmezanu,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • ulubiony makaron (np. kolanka lub świderki).

Jak zrobić włoską zupę minestrone?

  1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzałam oliwę. Wrzuciłam rozgnieciony czosnek, posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki marchew. Całość podsmażyłam przez ok. 5 minut.
  2. Łodygi selera, fasolkę i obraną cukinię pokroiłam na małe kawałki. Warzywa dodałam do garnka.
  3. Dodałam pomidory w puszce oraz przyprawy i zagotowałam.
  4. Na koniec dodałam bulion i gotowałam, aż warzywa zmiękły.
  5. Osobno ugotowałam makaron, odcedziłam i dodałam do zupy.
  6. Na koniec posypałam zupę posiekaną pietruszką i parmezanem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Minestrone zachwyca smakiem i kolorami. Poznaj przepis na włoską zupę z sezonowych warzyw. Robię ją częściej niż tradycyjną zupę jarzynową - Strona Kuchni

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni