Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie kuchni z Kłobucka dali popis w konkursie "Akademia Smaku" ZDJĘCIA

MK, PC
Mistrzowie kuchni z Kłobucka dali popis w konkursie "Akademia Smaku"
Mistrzowie kuchni z Kłobucka dali popis w konkursie "Akademia Smaku" REC
Do udanych można zaliczyć pierwszą edycję dużego kulinarnego wydarzenia, którego organizacji podjął się Zespół Szkół nr 2 w Kłobucku. Akademia Smaku, bo tak szkoła nazwała te niezwykłe zmagania, okazała się znakomitym polem do popisu lokalnych adeptów sztuki kulinarnej oraz okazją do promocji szkoły i jednej z jej specjalizacji.

Okazję do sprawdzenia się mieli zresztą nie tylko uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, wchodzącego w skład ZS nr 2, ale także ich młodsi koledzy z całego powiatu.

Zobaczcie zdjęcia:

Sama formuła konkursu była nowatorska, bowiem uczestnicy pracowali w parach, złożonych z ucznia ZS 2 i ucznia gimnazjum lub szkoły podstawowej. O tym, kto z kim będzie współpracował, decydowało losowanie, które odbyło się tuż przed rozpoczęciem zmagań. To oznacza, że partnerzy niemal do samego startu pozostawali dla siebie niespodzianką. Takie rozwiązanie, jak się okazało, rewelacyjnie integruje i uczy kooperacji, zwłaszcza w stresowych warunkach. Bo choć atmosfera była sympatyczna i wspierająca, zawsze to konkurs – a czas na przygotowanie dania był ograniczony.

Danie zresztą także było nieszablonowe i wymagało nie lada pomysłowości – tematem pierwszej edycji konkursu był bowiem „Nietuzinkowy deser lodowy”. Nieprzypadkowo padło na lody – Zespół Szkół nr 2 już drugi raz bierze udział w Kreatywnych Warsztatach Lodowych z firmą Schöller. Ten znany producent lodów dostarczył więc główny składnik, z którym pracowali młodzi kucharze. Wiodącym smakiem, który musiał zostać użyty podczas przygotowania deseru, był maple walnut, czyli smak syropu klonowego z orzechami włoskimi. Zmagania odbyły się w dwóch turach, za każdym razem zespoły miały godzinę na pracę nad deserem. Kto kiedykolwiek bawił się choć trochę w kucharzenie wie, że przygotowanie deseru lodowego bywa wyzwaniem. Lody to wymagający materiał, który, choć cudownie smakuje na przykład z ciepłym ciastem, bardzo szybko topi się i traci strukturę.

Młodzi pasjonaci kuchni poradzili sobie jednak świetnie, tworząc prawdziwe lodowe dzieła sztuki. Jury, w którym zasiadła Iwona Kowalska, właścicielka kłobuckiej Aleksandra Cafe, Bruno Fiorelli, szef kuchni rodem z włoskiej Calabrii oraz Małgorzata Galle-Michałowska, dyrektor ZS nr 2 i technolog żywienia, stanęło przed nie lada wyzwaniem. Wybór zwycięzców nie był prosty, o czym świadczyła pełna emocji dyskusja między jurorami, ale ostatecznie decyzja musiała zapaść.

Konkurs nie mógłby się odbyć, gdyby nie wsparcie Starostwa Powiatowego, a także przyjaciół szkoły: Marka Pilśniaka i „Ekomeksu” oraz Pawła Rysińskiego, właściciela „Galerii Gastro.pl”. Dzięki ich pomocy, do rąk wszystkich uczestników trafiły fantastyczne nagrody, które na pewno przydadzą się w dalszych kuchennym zmaganiach. Tym bardziej, że wiele wskazuje na to, że AKADEMIA SMAKU ma szansę stać się cykliczną imprezą kulinarną.

WYNIKI KONKURSU
I miejsce: Julia Kała (ZS nr 2) i Oliwia Kusztelak (SP w Przystajni)
II miejsce: Oliwia Smolak (ZS nr 2) i Natalia Szymańska (SP nr 1 w Kłobucku)
III miejsce: Justyna Trepka (ZS nr 2) i Katarzyna Pytel (SP nr 2 w Kłobucku)

TYDZIEŃ Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo