Na skróty
- Warzywa w kuchni Dominiki Wójciak
- Młoda kapusta - właściwości zdrowotne
- Młoda kapusta - zastosowanie
- Przepisy z młodą kapustą od zwyciężczyni programu „MasterChef”
- Zupa pho z kapustą i pieczarkami - przepis
- Przepis na młodą kapustę duszoną z białym winem i makiem
- Przepis na kimchi z młodej kapusty z czosnkiem niedźwiedzim
Warzywa w kuchni Dominiki Wójciak
Dominika Wójciak jest zwyciężczynią 3. edycji programu „MasterChef” w 2015 roku. Pochodzi z miejscowości Sidziny, w województwie małopolskim. Laureatka programu opublikowała kilka książek kucharskich: „Kulinarne opowieści”, „Ziarno”, warzywo. 100 sposobów na jarzynę”, a także najnowszej - „Jednogarnkowa Jarzynova” z przepisami na wegetariańskie dania. Na swoim instagramowym profilu „Jarzynova” przedstawia sposoby na pyszną kuchnię roślinną. Obecnie obserwuje ją 67 tysięcy osób. Nam zwyciężczyni MasterChefa poleciła przepisy z młodą kapustą w roli głównej.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia dań Dominiki Wójciak
Młoda kapusta - właściwości zdrowotne
Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach produktu mamy około 40 kalorii. Młoda kapusta to także świetne źródło witaminy C, K, A i E. Wspiera organizm w walce z przeziębieniami, a regularne spożycie kapusty wzmacnia odporność. Ponadto jedząc młodą kapustę dostarczamy organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak:
- potas,
- mangan,
- siarka,
- fosfor,
- wapń,
- żelazo.
Młoda kapusta - zastosowanie
W maju najchętniej sięgamy po młodą kapustę. Można ją przygotować w formie zasmażanej, z koperkiem lub po prostu gotowaną. Młoda kapusta znakomicie smakuje z okrasą. Warto przygotować ją z:
- kiełbasą,
- boczkiem,
- śmietaną.
Młoda kapusta to także świetny składnik do bigosu, łazanek a także jako składnik domowej surówki. Z młodej kapusty można też zrobić kapuśniak, farsz do naleśników lub użyć jako składnik do placków ziemniaczanych.
Przepisy z młodą kapustą od zwyciężczyni programu „MasterChef”
Dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal prezentujemy 3 przepisy z książki „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę". Wśród nich są inspiracje łączące kuchnię azjatycką z kuchnią wegetariańską. M.in. zupa pho z kapustą i pieczarkami, młoda kapusta duszona z białym winem i makiem oraz kimchi z młodej kapusty z czosnkiem niedźwiedzim.
Zupa pho z kapustą i pieczarkami - przepis
4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut + 60 minut gotowania bulionu
Składniki:
- 30–40 g makaronu ryżowego
- 1/4 główki białej kapusty (najlepiej młodej)
- 2 małe kapusty pak choy (opcjonalnie)
- 1 marchewka
- 100 g pieczarek
- 100 g zwartego tofu (opcjonalnie)
- 2–4 papryczki chili
- 1 pęczek dymki
- 100 g kiełków fasoli mung
- 2 garści liści mięty
- 2 garści liści bazylii lub kolendry
- 1 łyżka sosu hosin (opcjonalnie)
- 1 limonka
Bulion
- 1 duża cebula
- korzeń imbiru (5 cm)
- 1 gwiazdka anyżu
- kawałek kory cynamonu (3 cm)
- 4 goździki
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 kapsułka kardamonu (najlepiej czarnego, wędzonego)
- 1 1/2 l wody
- sól
Przygotowanie:
- Przygotuj bulion.
- Cebulę i imbir dokładnie umyj, nie obieraj. Cebulę pokrój na ćwiartki lub w grube krążki, imbir potnij na plastry.
- Opiecz cebulę i imbir na palniku gazowym, a jeśli go nie masz, wstaw do maksymalnie rozgrzanego piekarnika z funkcją grill i piecz, aż warzywa mocno się przypieką, a nawet przypalą.
- Do garnka, w którym będziesz gotować bulion, wrzuć przyprawy, podpraż je przez 2 minuty, aż zaczną pachnieć.
- Dodaj opieczone cebulę i imbir, wodę i 1/2 łyżeczki soli.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
- Przecedź przez drobne sito i dopraw solą. Na 4 porcje wystarczy połowa bulionu, resztę możesz przechowywać w słoiku w lodówce nawet przez tydzień, możesz ją też zamrozić.
- Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Umyj wszystkie warzywa, marchewkę obierz.
- Kapustę poszatkuj na mandolinie lub pokrój w cienkie paski.
- Pak choy podziel wzdłuż na ćwiartki, a marchewkę pokrój w słupki.
- Pieczarki przekrój na połówki, tofu pokrój w kostkę.
- Papryczki i dymkę posiekaj.
- W miseczkach rozdziel porcje makaronu, poszatkowaną kapustę, marchewki, tofu, papryczki, dymkę, kiełki oraz zioła.
- Podgrzej mocno połowę bulionu, tak by był bardzo gorący. Wrzuć do niego ćwiartki pak choy i pieczarki na 5 minut.
- Po tym czasie dodaj do bulionu sos hosin i od razu rozlej bulion do przygotowanych miseczek.
- Podawaj natychmiast z ćwiartką limonki.

Przepis na młodą kapustę duszoną z białym winem i makiem
4 porcje
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- 1 młoda biała kapusta lub kapusta włoska
- 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki maku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka przecieru pomidorowego (możesz zastąpić sokiem z ½ cytryny)
- 100 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie)
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Zewnętrzne liście kapusty wyrzuć. Kapustę umyj i poszatkuj lub pokrój na cienkie paski.
- W garnku z pokrywką rozgrzej masło lub olej na średnim ogniu.
- Dodaj posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją.
- Dodaj czosnek starty trzonkiem noża z odrobiną soli na pastę oraz mak.
- Smaż jeszcze przez 2 minuty.
- Dodaj kapustę, posól ją, by szybciej zmiękła.
- Starannie wymieszaj i przykryj pokrywką.
- Po 10 minutach zdejmij pokrywkę, dodaj wino i przecier pomidorowy albo sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Podgrzewaj na wolnym ogniu jeszcze przez 10–15 minut, aż kapusta będzie miękka, a płyn niemal całkiem odparuje.
- Wtedy dodaj śmietankę.
- Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem, wmieszaj posiekane zioła.
- Podawaj od razu z kromką ulubionego chleba lub z młodymi gotowanymi ziemniakami.
Przepis na kimchi z młodej kapusty z czosnkiem niedźwiedzim
2 słoiki o pojemności 1 l
Czas przygotowania: 20 minut + 4–7 dni kiszenia
- 2 młode kapusty
- 1 kalarepa
- 1 marchewka
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego (poza sezonem możesz zastąpić dymką)
- 5 ząbków czosnku
- korzeń imbiru (5 cm)
- 1–2 łyżki średnio ostrego chili w proszku (polecam koreańskie gochugaru)
- 3–5 łyżek soli
Przygotowanie:
- Umyj kapustę, usuń zewnętrzne liście i pokrój na kawałki o wielkości 2 x 2 cm.
- Kalarepę i marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Posiekaj grubo czosnek niedźwiedzi, a czosnek i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Wymieszaj starannie wszystkie składniki, najlepiej dłońmi, mocno ugniatając i wmasowując w kapustę sól i przyprawy, tak by warzywa puściły jak najwięcej soku.
- Jeśli chcesz, by kimchi było bardzo pikantne, dodaj 2 łyżki chili. Spróbuj kapustę. Powinna być nieco bardziej słona niż w efekcie końcowym, więc w zależności od upodobań dodaj więcej soli.
- Odstaw mieszankę na 30 minut, po tym czasie przełóż kimchi do słoików i bardzo mocno ugnieć.
- Pozostały w misce sok podziel między słoiki. Ugnieć kimchi, tak by warzywa były całkowicie zanurzone w soku.
- Przykryj słoiki gazą i ustaw na talerzu lub desce, bo fermentujący sok może wyciekać.
- Ustaw słoiki w ciepłym przewiewnym miejscu na 4–7 dni.
- Kimchi każdego dnia będzie intensywniejsze w smaku, więc kiedy osiągnie taki smak, jaki lubisz, zamknij szczelnie słoiki i przełóż je do lodówki. W ten sposób możesz je przechowywać nawet przez rok.
Życzymy smacznego!
Młoda kapusta na obiad. Rewelacyjne przepisy Dominiki Wójcia...
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Koziol
Koziol Durszlak 5L Organic Palsby L Szary Kz 3808670 (Kz3808670)

Berlinger Haus
Berlinger Haus Młynek Do Przypraw Zestaw Młynków Elektrycznych ...

EH Excellent Houseware
Eh Houseware Excellent Maselniczka Stal Nierdzewna (A12210060)

Vacuumsaver
VacuumSaver Flavia Zestaw Pojemników Próżniowych Prostokątne ...

Curver
Curver Pojemnik do przechowywania żywności prostokątny 0,4L CUR-051

Botti
Botti Electronic Elektryczny młynek do soli lub pieprzu Bari stalowy

FoodSaver
FoodSaver Zestaw 3 pojemników do przechowywania próżniowego Fresh ...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Pyszny deser na Światowy Dzień Pieczenia. Bezy z kremem i owocami a'la Pavlova
- Ekspresowe drożdżówki z ciasta francuskiego na Światowy Dzień Pieczenia
- Tatar z krewetkami i czekoladowa chmurka. Mamy przepisy z programu MasterChef Junior
- Najpiękniejszy tort weselny. Jakie są ceny i trendy? Zobacz zdjęcia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie