Tematem tej edycji była "Gęsina - arystokratka polskiej kuchni". Karolina zaserwowała jurorom "ziołowy filet z gęsi w towarzystwie gołąbka z pęczaku i grzybów leśnych z puree z dyni z nutką sosu żurawinowo-cynamonowego". Wyróżnienie zdobył też jej kolega Michał Kawulok. A to nie jedyne sukcesy młodych wodzisławian. Z Międzynarodowego Konkursu Gastro Junior w Brnie uczeń pierwszej klasy szkoły z Wodzisławia - Seweryn Jakubiec - przywiózł brązowy medal. Chłopak podbił żołądki jurorów zrazami z kurczaka z tymiankiem i rozmarynem w towarzystwie teriny z sera i kaszy gryczanej na carpaccio z buraków. - Nic dziwnego, że naszych absolwentów można spotkać we wszystkich restauracjach w regionie, skoro już jako uczniowie odnoszą takie sukcesy - mówi Marek Hermanek, wicedyrektor ZSE.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?