Młynek ceramiczny i stalowy do kawy: czym się różnią, który...

    Młynek ceramiczny i stalowy do kawy: czym się różnią, który wybrać?

    Materiał partnera zewnętrznego

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Młynek ceramiczny i stalowy do kawy: czym się różnią, który wybrać?
    W sklepach znajdziemy sprzęty wyposażone w młynki ceramiczne i stalowe. Dostępne są również ręczne przyrządy do mielenia kawy. Które z nich są najlepsze? Czy lepszy będzie młynek żarnowy stalowy czy ceramiczny? A może wybierając dobry młynek, trzeba uważać, by się nie zakręcić?
    Młynek ceramiczny i stalowy do kawy: czym się różnią, który wybrać?


    Ekspresy do kawy coraz częściej pojawiają się w naszych domach, dlatego nie dziwią pytania o to, jaki sprzęt wybrać. Młynek do kawy to jeden z najważniejszych elementów każdego ekspresu. To niewielkie urządzenie gwarantuje bowiem idealnie zmielone ziarna, które z kolei zapewniają niepowtarzalny smak oraz zapach napoju. W ostatnim czasie można też zaobserwować wzrost zainteresowania młynkami żarnowymi: stalowymi i ceramicznymi. Czy jednak pytanie jest postawione właściwie?

    Młynek żarnowy a ceramiczny


    Wielu z nas, wybierając ekspres do kawy, zastanawia się, jaki młynek powinien znaleźć się w komplecie. Często popełniamy też błąd, szukając odpowiedzi na pytanie, czy lepiej sprawdzi się młynek żarnowy czy też ceramiczny. Otóż każdy młynek ceramiczny jest zarazem młynkiem żarnowym. O nazwie decyduje sposób mielenia kawy. Umieszczone w urządzeniu żarna rozdrabniające ziarna mogą być wykonane z elementów ceramicznych lub stalowych. W zależności od naszych potrzeb i upodobań możemy zatem wybrać dobry młynek do kawy żarnowy, który pomoże nam przygotować pyszny i aromatyczny napój.


    Źródło infografiki: http://delonghi.com/pl-pl

    Rodzaje młynków do kawy


    W sklepach specjalistycznych znajdziemy wiele profesjonalnych urządzeń, dlatego warto wiedzieć, jakie są ich właściwości, by wybrać sprzęt najbardziej odpowiadający naszym potrzebom. Wiele osób wciąż korzysta także z ręcznych młynków do kawy, ale kupując ekspres, warto zainwestować w sprzęt elektryczny, który gwarantuje doskonale zmielone ziarna w krótkim czasie.

    Młynki elektryczne można podzielić na udarowe (nożowe) oraz żarnowe. Pierwsze z nich są wyposażone w dwuramienny obracający się stalowy nóż, którego zadaniem jest cięcie ziaren. Łatwa obsługa sprzętu jest z pewnością jego zaletą, jednak nie należy zapominać, że młynki nożowe, tnąc ziarna, podgrzewają je, przez co kawa traci swój aromat. Minusem jest także brak możliwości ustawienia stopnia zmielenia. Z tego powodu musimy rozdrabniać ziarna stopniowo, sprawdzając, czy są już wystarczająco drobne. Dodatkowym problemem jest duża ilość pyłu kawowego, jaki powstaje w czasie mielenia. Proszek jest bowiem niemal zupełnie pozbawiony smaku i zapachu, co sprawia, że spora część ziaren staje się bezużyteczna.

    Bariści polecają natomiast młynki żarnowe, które umożliwiają szybkie i dokładne mielenie ziaren bez ich podgrzewania oraz bez wytwarzania dużej ilości pyłu. Na rynku dostępne są młynki ceramiczne i stalowe

    (zobacz, gdzie możesz kupić młynek żarnowy. Choć mechanizm ich działania jest identyczny, efekt ich pracy nieco się różni. Młynki żarnowe, obracając się, miażdżą ziarna, co pozwala na zachowanie walorów smakowych kawy. Ponadto oba typy żaren umożliwiają regulację grubości ziaren. Tę możliwość doceniają szczególnie doświadczeni bariści, którym zależy na najlepszym wydobyciu smaku i aromatu kawy.

    Wybierz najlepszy młynek


    Bariści jednomyślnie polecają młynki żarnowe. Wśród specjalistów znajdują się zarówno zwolennicy urządzeń ceramicznych, jak i stalowych. Kupując ekspres do kawy, warto więc posłuchać kawowego guru De'Longhi - Michała Pluty: Dlaczego młynek żarnowy stalowy jest najlepszy?



    Ten doświadczony barista, prezentując wady i zalet obu typów urządzeń, obala mity na ich temat. Przede wszystkim jednak Michał Pluta odpowiada na pytanie, jakie młynki żarnowe możemy znaleźć w niemal każdej kawiarni. Odpowiedź na to pytanie zdaje się rozwiewać wszelkie wątpliwości na temat tego, w jaki sprzęt zainwestować.

    Młynek żarnowy stalowy i co dalej? Czyli o technikach mielenia ziaren


    Sposób mielenia ziaren powinien być uzależniony od rodzaju kawy, na jaką mamy ochotę. Warto wiedzieć, że bariści wyróżniają cztery podstawowe typy mielenia ziaren. Są to: kawa grubo mielona (nazywana także szorstką), kawa średnio mielona, kawa drobno mielona oraz kawa sproszkowana. Pierwszy sposób rozdrabniania ziaren to doskonałe rozwiązanie dla osób, które lubią korzystać z ekspresu typu french press. Grubo mielone ziarna pozwalają na przygotowanie tą metodą aromatycznego i smacznego napoju. Z kolei kawa średnio zmielona sprawdzi się w przypadku modnych ostatnio dripów. Z pomocą urządzenia przygotujemy wiele typów napojów, jednak pamiętajmy, że kawa medium nie nadaje się do zaparzenia espresso. Ten popularny rodzaj kawy z łatwością przyrządzimy natomiast z drobno mielonych ziaren. Rozdrobnioną kawę możemy umieścić zarówno w kawiarce, jak i ekspresie przelewowym. W obu przypadkach napój będzie intensywny i aromatyczny. Warto wspomnieć także o bardzo drobno mielonej kawie, która przypomina proszek. Ten typ mielenia jest właściwy dla kultur Wschodu, dlatego napój zaparzony z pyłu nazywamy kawą po turecku.

    Cztery sposoby na idealnie zmielone ziarna kawy


    1. Wybierz dobrą kawę

    Dobrej jakości ziarna to gwarancja dobrze zaparzonej kawy. Wybieraj więc wyselekcjonowane gatunki, które są aromatyczne i intensywne. Zwracaj także uwagę na opakowanie. Szczelnie zamknięte gwarantuje doskonały zapach. Pamiętaj jednak, że dobre opakowanie powinno być wyposażone w niewielki otwór, który pozwala kawie oddychać.

    2. Odmierz właściwą ilość

    Nigdy nie miel więcej kawy, niż tego potrzebujesz. Ziarna rozdrabniane na zapas wietrzeją, tracąc swoje właściwości. Odmierz więc właściwą ilość i ciesz się idealnym napojem zawsze wtedy, kiedy masz na to ochotę.

    3. Określ rodzaj mielenia

    Pamiętaj, że sposób mielenia kawy determinuje typ napoju, jaki możesz przygotować. Jeśli zdarzyło Ci się zemleć kawę na pył, nie próbuj zaparzać jej w french pressie - proszek przedostanie się przez dziurki sitka, zanieczyszczając cały napój. Przygotuj wówczas kawę po turecku, a po press sięgnij, gdy będziesz mieć pod ręką grubo mieloną kawę.

    4. Używaj dobrego młynka

    Mieląc kawę, nie zapominaj o dobrym młynku. To od niego zależy, czy smak i aromat ziaren zostaną zachowane. Jeśli codzienny rytuał picia kawy jest dla ciebie ważny, zainwestuj w porządny sprzęt, który zagwarantuje ci najlepsze napoje bez wychodzenia z domu.

    Michał Pluta, doświadczony barista De'Longhi z pełną odpowiedzialnością poleca młynek żarnowy wykonany ze stali, ponieważ w jego opinii to najbardziej profesjonalne urządzenie dostępne na rynku. Z pomocą takiego sprzętu możemy bowiem zemleć ziarna kawy na dowolną grubość, co pozwala z kolei na przyrządzanie ulubionych napojów bez wychodzenia z domu. Kupując ekspres z młynkiem, warto zaufać specjaliście i zainwestować także w porządny młynek żarnowy.

    Czytaj także: Ekspres do kawy do domu: jak wybrać ekspres do kawy


    Źródła:
    • http://coffeebeangrinderplus.com/coffee-grinding-tips/
    • https://beanbox.co/blog/5-coffee-grinding-tips-you-need-to-know/
    • https://www.gocoffeego.com/professor-peaberry/brewing-tips/coffee-grinding



    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    DZ poleca

    100 chwil na 100-lecie niepodległości. Multimedialny dokument historyczny

    100 chwil na 100-lecie niepodległości. Multimedialny dokument historyczny

    Horoskop miesięczny na listopad 2018 wróżki z Katowic

    Horoskop miesięczny na listopad 2018 wróżki z Katowic

    Smartfon pod choinkę? Okazje w świątecznej ofercie Orange

    Smartfon pod choinkę? Okazje w świątecznej ofercie Orange

    Najpopularniejsze imiona dzieci 2018 w woj. śląskim

    Najpopularniejsze imiona dzieci 2018 w woj. śląskim