W skrócie:
Mam dziś dla ciebie wyjątkowy przepis na wyborną przekąskę, która będzie hitem każdego spotkania. Możesz zrobić ją na imprezę lub kolację, kiedy przyjdzie ci ochota na coś naprawdę pysznego. Podpłomyki z mojego przepisu są lepsze niż pizza. Robię je z kurkami, a przepis odtworzyłam na podstawie flagowego dania, podawanego w Browarze PG4 w Gdańsku.
Stosuję także pewien trik. Gotowe podpłomyki smaruję czymś w rodzaju crème fraîche. Cóż to takiego? To w dosłownym tłumaczeniu z francuskiego „świeża śmietana”, która zawiera 35% tłuszczu. Jest kwaskowata i gęsta. Na Zachodzie to bardzo popularny dodatek do wielu dań i sosów. Z jakiegoś powodu nie jest zbyt popularna w Polsce, a szkoda. Gotowe crème fraîche można dostać w niektórych supermarketach. Polecam jednak zrobić je samemu w domu. To bardzo łatwe: wystarczy, że śmietankę 36%, która u nas jest raczej słodka i rzadka, zmiksujesz z gęstym jogurtem. Warto, bo smakuje świetnie, a sos kurkowy z jej dodatkiem jest fantastyczny.
Podpłomyki z kurkami – przepis na placki z piekarnika
Czas przygotowania: 25 minut
Porcja: 2 duże podpłomyki na 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
szklanka mąki pszennej,
¾ szklanki ciepłej wody,
pół łyżeczki soli.
Na sos kurkowy z crème fraîche:
pół szklanki śmietanki 36%,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
pół łyżeczki tymianku,
150 g kurek,
1 szalotka,
łyżka masła,
sól, pieprz.
Jak zrobić podpłomyki z piekarnika z kurkami i crème fraîche?
Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.
Do miski przesiałam mąkę, wymieszałam z solą. Dolałam wodę i wyrobiłam na elastyczne ciasto. Uformowałam w kulę i zostawiłam pod przykryciem na 15 minut.
Po kwadransie podzieliłam ciasto na dwie części i rozwałkowałam na cienkie podpłomyki.
Ułożyłam podpłomyki na blaszkach i piekłam 10 minut aż pojawiły się brązowe plamki na cieście. W podpłomykach zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza.
W czasie, gdy podpłomyki się piekły, umyłam kurki i podsmażyłam je z cebulką na maśle.
Śmietankę 36% zmiksowałam z jogurtem, doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem.
Wyjęłam podpłomyki z pieca, posmarowałam crème fraîche ze śmietanki, na wierzchu ułożyłam kurki i piekłam jeszcze 5 minut.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?