MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Moje podpłomyki robią większą furorę pizza. Przygotowuję do nich bajeczny sos kurkowy. Goście dosłownie się na nie rzucają

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Delikatne, chrupiące podpłomyki i cudowny sos kurkowy na bazie crème fraîche to niebo w ustach. Wyśmienita propozycja na imprezę. Ta przekąska z pewnością zniknie w mig. Na szczęście robi się ją bajecznie łatwo. Zdradzam również, jak przygotować domowe crème fraîche z dwóch składników. Naprawdę warto!

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie wyjątkowy przepis na wyborną przekąskę, która będzie hitem każdego spotkania. Możesz zrobić ją na imprezę lub kolację, kiedy przyjdzie ci ochota na coś naprawdę pysznego. Podpłomyki z mojego przepisu są lepsze niż pizza. Robię je z kurkami, a przepis odtworzyłam na podstawie flagowego dania, podawanego w Browarze PG4 w Gdańsku.

Stosuję także pewien trik. Gotowe podpłomyki smaruję czymś w rodzaju crème fraîche. Cóż to takiego? To w dosłownym tłumaczeniu z francuskiego „świeża śmietana”, która zawiera 35% tłuszczu. Jest kwaskowata i gęsta. Na Zachodzie to bardzo popularny dodatek do wielu dań i sosów. Z jakiegoś powodu nie jest zbyt popularna w Polsce, a szkoda. Gotowe crème fraîche można dostać w niektórych supermarketach. Polecam jednak zrobić je samemu w domu. To bardzo łatwe: wystarczy, że śmietankę 36%, która u nas jest raczej słodka i rzadka, zmiksujesz z gęstym jogurtem. Warto, bo smakuje świetnie, a sos kurkowy z jej dodatkiem jest fantastyczny.

Podpłomyki z kurkami – przepis na placki z piekarnika

Czas przygotowania: 25 minut

Porcja: 2 duże podpłomyki na 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,

  • ¾ szklanki ciepłej wody,

  • pół łyżeczki soli.

Na sos kurkowy z crème fraîche:

  • pół szklanki śmietanki 36%,

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,

  • pół łyżeczki tymianku,

  • 150 g kurek,

  • 1 szalotka,

  • łyżka masła,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić podpłomyki z piekarnika z kurkami i crème fraîche?

  1. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.

  2. Do miski przesiałam mąkę, wymieszałam z solą. Dolałam wodę i wyrobiłam na elastyczne ciasto. Uformowałam w kulę i zostawiłam pod przykryciem na 15 minut.

  3. Po kwadransie podzieliłam ciasto na dwie części i rozwałkowałam na cienkie podpłomyki.

  4. Ułożyłam podpłomyki na blaszkach i piekłam 10 minut aż pojawiły się brązowe plamki na cieście. W podpłomykach zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza.

  5. W czasie, gdy podpłomyki się piekły, umyłam kurki i podsmażyłam je z cebulką na maśle.

  6. Śmietankę 36% zmiksowałam z jogurtem, doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem.

  7. Wyjęłam podpłomyki z pieca, posmarowałam crème fraîche ze śmietanki, na wierzchu ułożyłam kurki i piekłam jeszcze 5 minut.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni