Mrówki w kuchni – gatunki
Szacuje się, że w Polsce żyje ponad 100 gatunków mrówek. Mają one różny stopień szkodliwości dla człowieka. Jedne tylko łaskoczą, gdy siądzie się blisko mrowiska, inne potrafią ukąsić i wprowadzić do ludzkiego organizmu rodzaj jadu. Ciekawostką jest fakt, że mrówki zjadają kleszcze, więc mogą być bardzo pożyteczne. W przydomowych ogródkach spotkać można dwa gatunki mrówek:
- czarną hurtnicę pospolitą (Lasius niger)
- żółtą podziemnicę zwyczajną (Lasius flavus)
Właśnie te dwa gatunki często przychodzą z ogrodów do domowych kuchni. W ten sposób szukają pożywienia. Często ciągną do:
- owoców,
- miodu,
- cukru,
- ciast,
- soków owocowych,
- a nawet piwa.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zioła i przyprawy odstraszające mrówki w kuchni
Sposoby na mrówki w domu
Istnieje wiele sposobów na pozbycie się mrówek z kuchni. Są to stworzenia, które na ogół nie lubią zapachów, które człowiek uważa za przyjemne. Warto wiedzieć, że można sięgnąć po takie środki chemiczne, jak boraks lub soda oczyszczona. Należy rozsypać je przy wejściu na balkon lub taras, aby odstraszyć owady przed wejściem. Mrówki w kuchni można odstraszyć domowymi sposobami. Na przykład przy pomocy olejków eterycznych: