Mysłowice: Oto pyszny przepis na żurek. Zdradza go Marlena Widz z Kosztów

Iwona RozynekOlga KrzyżykZaktualizowano 
Pyszny żur według przepisu Marleny Widz Google Grafika, Tomasz Rozynek
Przepis na żur: Rozmowa z Marleną Widz, mieszkanką Kosztów. Mysłowiczanka zdradza swój przepis na pyszny żurek. Ugotujcie razem z nami znakomity żur.

Przepis na żur:

Marlena Widz i jej przepis na żurek. Podczas dożynek mysłowiczanie wybierali najpyszniejszy żur. Dlatego postanowiliśmy porozmawialiśmy jedną z mieszkanek Kosztów, która zdradziła nam swój przepis na żurek.

Jakie składniki są potrzebne, żeby ugotować dobry żur?

Potrzebne nam będą: mąka żytnia, mąka pszenno-żytnia, główka czosnku polskiego, skórka z chleba zwykłego, tradycyjnego, woda z kranu, sól oraz zakwas. O gotowaniu żuru trochę usłyszałam od cioci, babci i mamy. Potem to połączyłam w jedną całość. I tak powstał ten przepis.

W jakich proporcjach i jak powinniśmy przygotować żur?
Na 3-4 l wody potrzebne nam jest około pół kilograma mąki do 60 dkg (30 dag mąki żytniej i 30 dkg mąki pszenno-żytniej). Czosnek kroimy na drobne kawałki. Potrzebne nam jest także 1,5 do 2 l wody oraz piętka z chleba lub skórka z jednej kromki chleba. Wszystko to mieszamy w glinianym garnku. Następnie musimy go przykryć lnianą ścierką kuchenną, potem drewnianą deską, a na to kładziemy kamień lub marmurowy moździerz.

Po 2-3 dniach odkrywamy, wyciągamy skórkę z chleba i przemieszamy. Sprawdzamy kwaśność żuru, jeśli ktoś woli nie za kwaśny, to można od razu przelać. Jeśli ktoś woli bardziej kwaśny, to trzeba przetrzymać żur pod przykryciem do 4-5 dni i potem dopiero przelać. Odlać do słoika ok. 300 ml żuru, które będzie służyć jako zakwas do kolejnego. Dzięki zakwasowi szybciej kiśnie żur. Taki żur można do około miesiąca trzymać w lodówce. Po ugotowaniu można go bez problemu zjeść.

Zakiszony żur najlepiej przetrzymywać w czymś szklanym. Jeżeli czosnek podczas kiszenia zrobi się lekko zielony, nie znaczy to, że żur jest niedobry. Czosnek pod wpływem kiszenia może mieć taki kolor. P o 2-3 dniach na żurze robi się piana i delikatny osad z mąki. Jeżeli mąka jest przeterminowana, to piana jest gęstsza i żur ma gorzkawy smak, tzn. że coś było przeterminowane i żur trzeba wylać, ponieważ jest on nie zdatny do spożycia.

Jak gotować żur?**
Możemy go ugotować na żeberkach, golonce, ogonach, biodrówce czy boczku. Są trzy sposoby. Oto jeden z nich: jeżeli mięso jest już miękkie można dodać pokrojone ziemniaki w kostkę, kiedy będą już miękkie to dolewamy zakwaszonego żuru. Dodajemy przyprawy: przesmażone na maśle grzyby lub pieczarki, do smaku majeranku, pieprzu, maggi i wegety.

Jakie są inne oprócz żuru popularne śląskie potrawy?
Popularnymi i tradycyjnymi śląskimi potrawami są: tarte kluski, rosół, modro kapusta, rolada, szałot ze śledziem. A także placki tarte, barszcz na swojskim zakwasie, kiszona kapusta, swojskie ogórki, kapusta z zasmażką i hekele (ugotowane żółtka z jajek, słony śledź filet, zmielić wszystko razem i dodać do masła), które przygotowuje się w Wielkim Tygodniu oraz wodzionka.

*Trąba powietrzna w Chorzowie ZOBACZ NOWE WIDEO I ZDJĘCIA
*Wakacje przedłużne. To prezent MEN dla uczniów
*Pielgrzymka kobiet do Piekar Ślaskich 2016 ZDJĘCIA + WIDEO
*Dzieci zasypiają w każdych warunkach NAJŚMIESZNIEJSZE FOTKI
*Sprawdzony i prosty przepis na leczo SPRÓBUJ I SIĘ PRZEKONAJ
*W pełni wyposażone mieszkanie w centrum Katowic może być Twoje! Dołącz do graczy loterii "Dziennika Zachodniego"

polecane: FLESZ: Ekologia na co dzień: 6 mitów, w które wierzymy

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 4

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
H
Hanys

Autor tego artykułu powinien dostać nominację do tytułu "Gorola roku 2016". Żur to nie żurek. Żur, pieronie! I wyciepnijcie z tego żuru jajco, bo żaden Hanys tego nie zje!

K
Klasyka

O jak dobrze byłoby taki zjeść..... ;)

j
jo

Żur a niy żurek ! gorole

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3