Przy infekcjach oddechowych miód pszczeli był stosowany od stuleci. Dziś cenimy go głównie za smak, choć zasługuje na miejsce w domowej apteczce. Udowodnili to badacze z Uniwersytetu Oksfordzkiego, którzy porównali efektywność miodu i popularnych środków stosowanych w przeziębieniach, poddając analizie dostępne wyniki badań.
W porównaniu z lekami dostępnymi bez recepty miód okazał się skuteczniej łagodzić objawy infekcji górnego układu oddechowego, takie jak kaszel, katar i ból gardła.
Ustalono między innymi, że miód pomaga zmniejszyć częstotliwość napadów kaszlu nawet o 36 procent, a także redukuje ich dotkliwość o 44 procent. Był też o 63 proc. skuteczniejszy od placebo. Porównanie zestawu symptomów towarzyszących infekcji ujawniło, że może być prawie 4 razy skuteczniejszy niż zwyczajowo stosowane środki!
Autorzy badania podkreślają, że miód stanowi tańszą i bezpieczniejszą alternatywę dla antybiotyków. Dzięki temu może pomóc spowolnić rozprzestrzenianiu się antybiotykooporności wśród najgroźniejszych bakterii. Jest to poważny problem, który przyczynia się do wysokiej śmiertelności pacjentów w wyniku zakażeń szpitalnych.
Choć dzięki aktywności enzymatycznej miód ma silne właściwości bakteriobójcze i zwalczające wirusy, nie każdy będzie tak samo skuteczny. Aby miał najpełniejsze działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, musi być dobrej jakości. Warto więc sprawdzać jego pochodzenie i wybierać produkty producentów znanych z dobrych wyrobów. Przy infekcjach oddechowych sprawdzą się zwłaszcza odmiany ze spadzi iglastej, lipowy, manuka oraz ziołomiody, m.in. sosnowy i świerkowy.
Każdy miód zadziała też jednak jeszcze w inny sposób – ze względu na dużą lepkość i gęstość wspomaga gojenie śluzówki jamy ustnej i gardła, a wysokie stężenie cukrów i niskie pH zapobiega rozwójowi patogenów. Powoduje też upłynnienie wydzieliny i ułatwia jej odkrztuszanie.
9 rodzajów miodów nektarowych – ciekawostki, których jeszcze...
Zalecane dawkowanie miodu wynosi od ok. 1 i 1/3 łyżki do 2 łyżek (a dla dzieci – małych łyżeczek) 3 razy dziennie. To daje w sumie porcję 80-120 g (dla dzieci to 25-50 g na dobę); łyżka to ok. 20 g, a zwykła łyżeczka – 12,5 g. Należy rozpuścić go w ciepłej, ale nie gorące wodzie lub napoju takim jak słaba herbata albo mleko. Dawka ziołomiodów to 25-60 g w trzech porcjach dziennie, polecane są one osobom dorosłym.
Miodu nie trzeba nawet spożywać – po odpowiednim rozcieńczeniu można bowiem płukać nim gardło. W tym celu zaleca się rozpuszczenie łyżeczki miodu (12-13 g) w szklance wody o pojemności 250 ml, która powinna być nieco cieplejsza nić wynosi temperatura ciała, a dokładniej do 43 stopni Celsjusza. Roztworu należy używać 3-4 razy dziennie. Można też przelać go do czystego pojemnika z rozpylaczem i używać w charakterze sprayu do gardła.
Chociaż miód wykazuje dużą skuteczność, badający go naukowcy podkreślają, by w razie infekcji szukać pomocy lekarza – zwłaszcza, że uciążliwe objawy mogą wynikać z zakażenia koronawirusem. Środek ten należy więc stosować od momentu wystąpienia pierwszych symptomów infekcji i w razie ich nasilenia wprowadzić leczenie farmakologiczne.
Należy też pamiętać, że niektóre osoby mogą reagować na miód alergicznie – oraz że dokładne wytyczne odnośnie stosowania miodu w lecznictwie wymagają wykonania bardziej szczegółowych badań klinicznych.
Źródła:- Honey a better cough remedy than over-the-counter-medicines, News Medical
- Miód w chorobach układu oddechowego, Pasieka Radwan
Czy wiesz, że produkty pszczele leczą nowotwory i niszczą wirusa HIV? Sprawdź, jakie jeszcze korzystne działania mogą zapewniać!
Jak działa apiterapia? Właściwości zdrowotne produktów pszcz...
ZOBACZ: Prosty i szybki przepis na izotonik z miodem idealny na upalne dni