Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsi kucharze prowadzili warsztaty w bytomskim gastronomiku

PSZ
Już po raz siódmy w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zorganizowano Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno-Hotelarskie
Już po raz siódmy w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zorganizowano Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno-Hotelarskie PSZ
Już po raz siódmy w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zorganizowano Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno-Hotelarskie. Warsztaty prowadzili m.in. absolwenci bytomskiej szkoły Michał Suchanowski, zwycięzca VI edycji programu Hell's Kitchen oraz Łukasz Smel, szef kuchni jednej z rudzkich restauracji.

Idea warsztatów organizowanych w bytomskim gastronomiku jest prosta - dzięki współpracy z doświadczonymi kucharzami zaszczepić pasję do rozwijania swoich kulinarnych talentów.

- Zaprosiliśmy więc jak najwięcej gwiazd, szefów kuchni, kucharzy, właścicieli restauracji, by przez jeden dzień pracowali z tymi uczniami. Ten jeden dzień czasem daje więcej, niż praca z uczniami w szkole - mówi Witold Sbirenda, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu.

Uczniowie mogli więc zobaczyć m.in. Wiesława Ambrosa, prezesa Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Dawida Domina, doradcy kulinarnego RM Gastro, Kudo Katsuhiry, szefa kuchni japońskiej z Krakowa czy Tomasza Nowaka z Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, założyciela Kuźni Kucharzy Śląskich.

Uczniowie gastronomika mieli też okazję podejrzeć jak pracują Łukasz Smel, szef kuchni jednej z rudzkich restauracji, czy Michał Suchanowski, zwycięzca VI edycji programu Hell's Kitchen, którzy są absolwentami bytomskiej szkoły. Jak podkreśla Suchanowski, uczniowie dzięki takim warsztatom mogli się przekonać, jak wygląda gastronomia w o wiele szerszym ujęciu niż na co dzień mogą ujrzeć w szkole.

- Oni nie mają wiary w siebie. Szkoła nie pokazuje im prawdziwego życia gastronomicznego. Takie warsztaty, rozmowy z profesjonalistami, dają im poczucie tego, że kiedyś będą w tym dobrzy - twierdzi zwycięzca Hell's Kitchen.

W czasie kilkugodzinnych warsztatów uczniowie uczyli się również jak nakrywać i dekorować stół, wykonać drinki owocowe oraz napoje smoothie. Zorganizowano także warsztaty i wykłady na temat bankowości w gastronomii i hotelarstwie, zajęcia z animacji oraz pokaz mody zawodowej oraz warsztaty makijażu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!