Najlepsi kucharze prowadzili warsztaty w bytomskim...

    Najlepsi kucharze prowadzili warsztaty w bytomskim gastronomiku

    PSZ

    Polska

    Polska

    Już po raz siódmy w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zorganizowano Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno-Hotelarskie
    1/18
    przejdź do galerii

    Już po raz siódmy w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zorganizowano Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno-Hotelarskie ©PSZ

    Już po raz siódmy w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zorganizowano Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno-Hotelarskie. Warsztaty prowadzili m.in. absolwenci bytomskiej szkoły Michał Suchanowski, zwycięzca VI edycji programu Hell's Kitchen oraz Łukasz Smel, szef kuchni jednej z rudzkich restauracji.
    Idea warsztatów organizowanych w bytomskim gastronomiku jest prosta - dzięki współpracy z doświadczonymi kucharzami zaszczepić pasję do rozwijania swoich kulinarnych talentów.

    - Zaprosiliśmy więc jak najwięcej gwiazd, szefów kuchni, kucharzy, właścicieli restauracji, by przez jeden dzień pracowali z tymi uczniami. Ten jeden dzień czasem daje więcej, niż praca z uczniami w szkole - mówi Witold Sbirenda, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu.

    Uczniowie mogli więc zobaczyć m.in. Wiesława Ambrosa, prezesa Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Dawida Domina, doradcy kulinarnego RM Gastro, Kudo Katsuhiry, szefa kuchni japońskiej z Krakowa czy Tomasza Nowaka z Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, założyciela Kuźni Kucharzy Śląskich.

    Uczniowie gastronomika mieli też okazję podejrzeć jak pracują Łukasz Smel, szef kuchni jednej z rudzkich restauracji, czy Michał Suchanowski, zwycięzca VI edycji programu Hell's Kitchen, którzy są absolwentami bytomskiej szkoły. Jak podkreśla Suchanowski, uczniowie dzięki takim warsztatom mogli się przekonać, jak wygląda gastronomia w o wiele szerszym ujęciu niż na co dzień mogą ujrzeć w szkole.

    - Oni nie mają wiary w siebie. Szkoła nie pokazuje im prawdziwego życia gastronomicznego. Takie warsztaty, rozmowy z profesjonalistami, dają im poczucie tego, że kiedyś będą w tym dobrzy - twierdzi zwycięzca Hell's Kitchen.

    W czasie kilkugodzinnych warsztatów uczniowie uczyli się również jak nakrywać i dekorować stół, wykonać drinki owocowe oraz napoje smoothie. Zorganizowano także warsztaty i wykłady na temat bankowości w gastronomii i hotelarstwie, zajęcia z animacji oraz pokaz mody zawodowej oraz warsztaty makijażu.

    Czytaj treści premium w Dzienniku Zachodnim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    W związku z ciszą wyborczą komentarze zostały wyłączone, zapraszamy z powrotem w niedzielę wieczorem.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    DZ poleca

    Kalendarz niedziel handlowych 2018: Sprawdź najbliższy weekend

    Kalendarz niedziel handlowych 2018: Sprawdź najbliższy weekend

    Horoskop miesięczny PAŻDZIERNIK 2018 wróżki z Katowic dla każdego znaku Zodiaku

    Horoskop miesięczny PAŻDZIERNIK 2018 wróżki z Katowic dla każdego znaku Zodiaku

    Te imiona noszą geniusze. Daj dziecku szansę WYKAZ IMION

    Te imiona noszą geniusze. Daj dziecku szansę WYKAZ IMION