Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsza zupa na niepogodę

Ryszard Parka
Lubię gotować. Szczególnie w niepogodę. W kuchni jakoś cieplej. No i na niepogodę polecam zupę z porów, mięsa i sera.

Mięso mielone wrzucam na dużą głęboką patelnię albo do szerokiego rondla. Przydaje się drewniana łopatka, żeby jak najbardziej je rozdrobnić. Bo inaczej w czasie smażenia zrobią się kluchy mięsne.
Kiedy już mięso się zrumieni, zasypuję je posiekanym drobno porem. Na półkilową paczkę mięsa daję zwykle dwa grube długie pory.

Przykrywam patelnię i czekam aż pory zmiękną. Potem zalewam całość litrem bulionu drobiowo-wołowego. Z lenistwa używam tego w kostkach. Teraz przyprawy: pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liść laurowy. Soli unikam. Bulion już jest słony. I pozwalam temu co na patelni, zagotować się przez parę minut.

Punkt kulminacyjny: serek topiony. Od niego będzie zależało, jaki zupa ma smak. Każdy dobiera co lubi: śmietankowy, cheddar, kremowy ementaler - grunt, żeby go dobrze rozprowadzić w zupie. Kolejne parę minut gotowania, tyle, żeby posiekać koper lub nać pietruszki. I gotowe. Sprawdźcie sami - świetne na niepogodę. Albo następnego dnia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!