Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Największe zbiorniki do łowienia ryb na Śląsku. TOP 10. Tutaj najlepiej wybrać się na wędkowanie

JAK
Drodzy wędkarze, to już najwyższa pora, żeby wyciągnąć wędkę, podbierak, gromadzone przez zimę zanęty i wybrać się na ryby. Początek wiosny to fajny czas, żeby na płytkiej, już nieco nagrzanej wodzie, połowić płotek czy karasi, które niebawem wyruszą na tarło. Jeśli nie jesteście zdecydowani, od jakiego zbiornika zacząć sezon, to podpowiadamy. Oto 10 najlepszych zbiorników wędkarskich w naszym regionie.

Największe łowiska w woj. śląskim

Przełom marca i kwietnia to najwyższa pora, żeby zacząć sezon wędkarski. Wprawdzie o łowieniu ryb drapieżnych - sandaczy czy szczupaków - na razie możemy zapomnieć, bo jeszcze przez kilka tygodni znajdują się one pod ochroną, ale początek wiosny to fajny czas, żeby na płytkiej, już nieco nagrzanej wodzie, połowić płotek czy karasi, które niebawem wyruszą na tarło.

Jeśli tylko opłaciliśmy zezwolenia czy to w Polskim Związku Wędkarskim, czy u innych gospodarzy łowiska, przygotowaliśmy sprzęt i zaopatrzyliśmy się w przynęty oraz odpowiedni zapas zanęt, śmiało możemy wybrać się na ryby. Oczywiście najlepiej w pojedynkę, choć niekoniecznie - można zabrać któregoś ze swoich domowników.

Jak złowić rybę?

Można spróbować łowić je metodą z gruntu, można na spławik. Najlepiej użyć jakiegoś delikatnego zestawu - lekkiego spławika, cienkiego przyponu, niewielkiego obciążenia i raczej haczyka z tych mniejszych. A co na haczyku? Można spróbować na białego robaka, na pinkę, czerwonego robaka, ziarnko kukurydzy czy pęczak. Generalnie warto poeksperymentować.

Złowione ryby wypuszczamy z powrotem do wody. Jeśli jednak ktoś lubi płotki w zalewie octowej, to nic się nie stanie jeśli kilka, kilkanaście weźmie do domu i przyrządzi w następujący sposób:

  • Zalewę robimy tak - ocet z wodą wlewamy do garnka (1 szklanka octu 5 % na 4 szklanki wody), wsypujemy pokrojoną cebulę w piórka, dajemy kilka liści laurowych i 10-12 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki cukru, sól do smaku, po czym zagotowujemy to i czekamy aż ostygnie
  • Ryby należy oczyścić, umyć i osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące,
  • Usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor,
  • Ostudzone włożyć do słoja, wkładamy z zalewy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy chłodną zalewą octową
  • Smacznego!!!

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera