Naturalne antyoksydanty w żywności – zobacz top 10 najważniejszych związków. Gdzie występują te przeciwutleniacze i jakie mają działanie?

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Antyoksydanty to związki chroniące przed stresem oksydacyjnym, który uszkadza komórki i przyczynia się do rozwoju szerokiej grupy chorób cywilizacyjnych. Jest ich bardzo wiele, ale niektóre zostały poznane lepiej niż inne.Zobacz, które przeciwutleniacze warto spożywać codziennie, jakie maja właściwości i w jakich produktach występują. Przesuwaj zdjęcia gestem, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Antyoksydanty to związki chroniące przed stresem oksydacyjnym, który uszkadza komórki i przyczynia się do rozwoju szerokiej grupy chorób cywilizacyjnych. Jest ich bardzo wiele, ale niektóre zostały poznane lepiej niż inne.Zobacz, które przeciwutleniacze warto spożywać codziennie, jakie maja właściwości i w jakich produktach występują. Przesuwaj zdjęcia gestem, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. tolikoffphotography/Pexels
Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to związki o działaniu ochronnym w stosunku do tkanek i elementów komórek w organizmie, a także innych składników. Zabezpieczając je przed rozkładem spowodowanym działaniem wolnych rodników, antyoksydanty przeciwdziałają procesom degeneracji, także tym związanym ze starzeniem się i rozwojem chorób cywilizacyjnych. Zobacz 10 najbardziej znanych przeciwutleniaczy, które nie są przy tym witaminami. O tych związkach mówi się dużo, warto więc wiedzieć, jak działają i gdzie je znaleźć.

Spis treści

Czym są antyoksydanty?

Antyoksydanty, nazywane też przeciwutleniaczami, to obszerna grupa związków o podobnym działaniu, ale całkowicie zróżnicowanej budowie i dodatkowych funkcjach w organizmie.

Związki te charakteryzuje zdolność zakańczania w organizmie reakcji utleniania (oksydacji) wywołanych przez wolne rodniki – niestabilne i niezwykle reaktywne cząstki, które zapoczątkowują w komórkach lawinowe reakcje niszczące ich struktury i budujące związki. W ten sposób zwalczają tzw. stres oksydacyjny.

Do przeciwutleniaczy należą dobrze znane witaminy A, C i E, niektóre związki mineralne czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3, choć w świecie roślin istnieją też setki tysięcy innych związków o działaniu antyoksydacyjnym. Co ważne, powinny być one spożywane wraz z minimalnie przetworzoną żywnością. Dostarczanie ich w formie suplementów diety nie przynosi tak korzystnych efektów, a najczęściej związane jest z występowaniem skutków ubocznych. Dowiedziono, że oczyszczone źródła przeciwutleniaczy i ich syntetyczne formy zwłaszcza przy zwiększonych dawkach mogą nasilać rozwój chorób, w tym również raka!

Które związki o działaniu antyksydacyjnym warto spożywać szczególnie często, najlepiej codziennie? Badania wskazują na wiele korzystnych rodzajów, my jednak wybraliśmy 10 najbardziej polecanych związków.

Sprawdź, jak działają antyoksydanty i jakie produkty są ich źródłem!

Jakie właściwości mają przeciwutleniacze i co działają?

Antyoksydanty są często odpowiedzialne są za kolor produktów spożywczych – są to tzw. pigmenty roślinne: zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony czy fioletowy. Ich rolą je zabezpieczanie roślin przed niekorzystnymi czynnikami, np. promieniowaniem UV, choć wykazują też cenne działania w organizmie. Podobne właściwości ma też jednak wiele związków bezbarwnych, a także aromatycznych czy smakowych.

Antyoksydanty pełnią przede wszystkim funkcję ochronną w ustroju. Jedną z ważniejszych przyczyn starzenia się organizmu, a także rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zapalenia stawów, demencji, osteoporozy czy niektórych nowotworów jest przewlekła reakcja zapalna w organizmie. Wywołują je tzw. oksydanty, które są źródłem wolnych rodników.

Sprawdź też:

Bądź zawsze w formie

miejsce #1

Osavi

OSAVI Witamina D3 + K2 2000IU 60 Kapsułek żelowych

36,00 zł19,00 zł-47%
miejsce #2

Farmapol

Zincas 30mg 50 tabletek

18,49 zł10,95 zł-41%
miejsce #3

ZF Polpharma S.A.

Folik 0,4mg 90 tabletek

19,98 zł12,60 zł-37%
Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Materiał oryginalny: Naturalne antyoksydanty w żywności – zobacz top 10 najważniejszych związków. Gdzie występują te przeciwutleniacze i jakie mają działanie? - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie