2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych...
fot. Suphakaln Wongcompune/123RF

Mleko acidofilne, jogurt, kefir

Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych dodatków to cenne źródło probiotycznych bakterii, po które można sięgać częściej niż po słone kiszonki warzywne. Najbardziej polecane jest mleko acidofilne, czyli produkt w stylu jogurtu, ale z zawartością żywych bakterii probiotycznych szczepów. Taki produkt nie powinien być jednak pasteryzowany, co warto sprawdzić na etykiecie. Podobnie polecany jest jogurt zawierające aktywne bakterie mlekowe oraz prawdziwy kefir, w którym oprócz bakterii występują też korzystne drożdże. Przetwory te można łatwo przygotować w domu z nieukwaszonego mleka, wykorzystując do tego celu dostępne w sprzedaży kultury starterowe, nazywane czasem zakwaskami.

Zobacz również

Polska w drugiej rundzie Euro! Białoruś rozbita przez biało-czerwoną defensywę!

Polska w drugiej rundzie Euro! Białoruś rozbita przez biało-czerwoną defensywę!

Horoskop dzienny na poniedziałek, 17 stycznia. Jak nam się zacznie tydzień?

Horoskop dzienny na poniedziałek, 17 stycznia. Jak nam się zacznie tydzień?

Polecamy

Jazda autem po alkoholu. Co 7 minut zatrzymywany jest nietrzeźwy kierowca

Jazda autem po alkoholu. Co 7 minut zatrzymywany jest nietrzeźwy kierowca

Nagła zmiana pogody. Dziś spadnie 15 cm śniegu. Prędkość wiatru do 90 km/h

Nagła zmiana pogody. Dziś spadnie 15 cm śniegu. Prędkość wiatru do 90 km/h

Grecja. Obowiązek szczepień przeciw COVID-19 dla 60-latków

Grecja. Obowiązek szczepień przeciw COVID-19 dla 60-latków

Dodaj ogłoszenie