Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych...
fot. Suphakaln Wongcompune/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Mleko acidofilne, jogurt, kefir

Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych dodatków to cenne źródło probiotycznych bakterii, po które można sięgać częściej niż po słone kiszonki warzywne. Najbardziej polecane jest mleko acidofilne, czyli produkt w stylu jogurtu, ale z zawartością żywych bakterii probiotycznych szczepów. Taki produkt nie powinien być jednak pasteryzowany, co warto sprawdzić na etykiecie. Podobnie polecany jest jogurt zawierające aktywne bakterie mlekowe oraz prawdziwy kefir, w którym oprócz bakterii występują też korzystne drożdże. Przetwory te można łatwo przygotować w domu z nieukwaszonego mleka, wykorzystując do tego celu dostępne w sprzedaży kultury starterowe, nazywane czasem zakwaskami.

Zobacz również

To dobra informacja dla rodziców! Powstanie kolejny żłobek

NOWE
To dobra informacja dla rodziców! Powstanie kolejny żłobek

Koszykówka w magicznym wydaniu. Harlem Globettroters wystąpi w Tarnowie i Krakowie

Koszykówka w magicznym wydaniu. Harlem Globettroters wystąpi w Tarnowie i Krakowie

Polecamy

22 kwietnia obserwuj nocne niebo. Zobaczysz coś niesamowitego!

22 kwietnia obserwuj nocne niebo. Zobaczysz coś niesamowitego!

Masz jedno z tych popularnych aut? Tyle zapłacisz za jego ubezpieczenie w 2024 roku

Masz jedno z tych popularnych aut? Tyle zapłacisz za jego ubezpieczenie w 2024 roku

Majówka – czas start! Co wybierzesz do grilla węglowego: brykiet czy węgiel drzewny?

Majówka – czas start! Co wybierzesz do grilla węglowego: brykiet czy węgiel drzewny?