Cała tajemnica tkwi w etykiecie. Warto wiedzieć, co kryje lista składników, bo oprócz podstawowych substancji, takich jak: białka, cukry, tłuszcze wprowadzane są nazwy i symbole E, z których rozszyfrowaniem niejedna osoba może mieć problem. Generalna zasada jest taka: im krótsza lista E na produkcie, tym lepiej!
Zgodnie z nowymi regulacjami, konsument powinien być poinformowany o: nazwie produktu, wykazie składników, substancjach powodujących alergie, ilości oznaczonych składników, ilości netto żywności, dacie minimalnej trwałości lub terminie przydatności do spożycia, danych dotyczących specjalnych warunków przechowywania lub użycia żywności, nazwie i adresie producenta lub importera, o kraju lub miejscu pochodzenia żywności itp.
W słodyczach i ciastach nie powinno być w nadmiarze cukru, choć nie każdy cukier jest zły. Dobrze, gdy produkty zawierają naturalne zamienniki cukru, np. miód, syrop z agawy, syrop klonowy, stewię (zioło słodowe).
*Wielkanoc: W których sklepach jest najtaniej? SPRAWDZILIŚMY Zobacz raport
*WNIOSKI I DOKUMENTY na 500 zł na dziecko w ramach Programu Rodzina 500 PLUS
*1000 zł na dziecko: JAK DOSTAĆ BECIKOWE? ZOBACZ KROK PO KROKU
*Chcesz kupić auto w cenie 15-20 tys. zł? Sprawdź najlepsze oferty
*Jesteś Ślązakiem, czy Zagłębiakiem? Rozwiąż quiz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?