Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nie opłaca się być wegetarianinem. Droższe warzywa i owoce [CENY WARZYW i OWOCÓW]

Paweł Pawlik, Bartosz Józefiak
infografika Marek Michalski
Wzrost cen nie ominął tak podstawowych produktów jak warzywa i owoce. W porównaniu z cenami sprzed roku, niektóre z nich podrożały nawet o 50 proc.

Rekordzistką w naszym zestawieniu jest kapusta, która rok temu kosztowała średnio 1 zł, a dziś jej ceny na targu sięga 3,20 zł (w supermarkecie blisko 2 zł). Znacznie podrożały również cebula, papryka i cytryny. Jeśli więc zamierzacie iść do zieleniaka, najpierw wybierzcie się do bankomatu.

Długa zima oznacza wysokie ceny produktów

W tabeli obok prezentujemy średnie ceny produktów w województwie śląskim w roku 2012. Dane pochodzą z badań Głównego Urzędu Statystycznego. Obok odnotowaliśmy wczorajsze średnie ceny z targowisk i osiedlowych zieleniaków, a także ceny z supermarketów w Katowicach, Siemianowicach Śląskich i Sosnowcu.

Jak zauważa dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomii Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, ceny są wyższe w porównaniu z ubiegłym rokiem, bo okres i warunki wegetacji były mniej korzystne do tych sprzed roku.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Za chleb będziesz płacił jak za zboże. Żywność będzie o 6 proc. droższa niż w 2011 roku
Na co wydają pieniądze mieszkańcy woj. śląskiego? Na jedzenie [CENY ŻYWNOŚCI]

- Mieliśmy długą zimę, rolnicy ruszyli z uprawami dopiero w kwietniu. Cebulę i kapustę natomiast dotknęła sierpniowa susza - tłumaczy Nosecka. - Konsumenci na pewno odczują wzrost cen warzyw. Inaczej jest z niektórymi owocami. Ceny jabłek nie zmieniły się prawie w ogóle - dodaje.

Jednak, jak zauważają eksperci, nie tylko przymrozki, a później susze wpłynęły na wysokie ceny warzyw i owoców w detalu.

Wskazywane są też wysokie koszty produkcji, na które składują się rosnące ceny paliw, środków ochrony roślin czy najmu sprzętu. Wszystko to spowodowało wzrost cen. Jednak głównym czynnikiem wpływającym na to, że naliczane marże stanowią niekiedy połowę ceny produktów w zieleniaku, należy szukać u samych handlowców. Zdaniem Romana Włodarza, prezesa Śląskiej Izby Gospodarczej, drobni kupcy naliczając wysoką marżę próbują nadrabiać straty.

- Drobny handel próbuje minimalizować straty, których doświadczył w czasie niższego popytu. Dzieje się to niestety kosztem klientów - mówi Włodarz. - Rolnicy nie mają wpływu na oferowane w sklepach ceny. W tym roku nie było żadnej klęski żywiołowej, która uzasadniałaby na wyższe ceny.

W zieleniakach najdrożej, ale zdrowo i smacznie

Jeśli porównamy ceny ze sklepów z cenami warzyw i owoców, które sprzedawcy muszą zapłacić na giełdzie, okazuje się, że sklepikarzowi zostaje blisko połowa z tego co płacą klienci.
Dla porównani: za 1 kg marchewki na giełdzie sprzedawca płaci ok.80 gr. - w sklepie będzie ona kosztować 1,80 zł. Cebula w hurcie kosztuje 1,20 zł, a w sklepie osiedlowym 2,40 zł. Za kilogram buraków zapłacimy 1 zł - w sklepie 1,80 zł. Kilogram śliwek to dla handlarza wydatek rzędu 3 zł, a cena w warzywniaku to blisko 5 zł. Sklepikarze wysokie ceny argumentują świetna jakością oferowanych produktów.

- Ceny są wyższe o parę groszy, niż w supermarketach, ale jak warzywa, które sprzedaję nie smakują jak wata - mówi pani Natalia ze stoiska warzywnego w Sosnowcu. - Wszystko mam świeże i naturalne - dodaje.

Trudno nie zgodzić się z taką opinią. Swojskie produkty są świeższe i wytwarzane w sposób naturalny, co nie zawsze można powiedzieć o asortymencie oferowanym przez sklepy wielkopowierzchniowe. Z drugiej strony, ceny w supermarketach są znacznie niższe, niż u mniejszych konkurentów. Ceny niektórych cytrusów i pomidorów są niższe od tych sprzed roku.

- Supermarkety zaopatrują się hurtowo, więc mają większą możliwość manipulowania ceną. Jednak nie lubimy kupować owoców w supermarketach mimo niższych cen. Nabywamy tu tylko 25 proc. wszystkich kupowanych warzyw i owoców - mówi dr Bożena Nosecka. - Lubimy wybierać, grymasić, negocjować cenę. To nas odróżnia od mieszkańców Europy Zachodniej.

Jak zauważa prof. Stanisław Urban, dyrektor Instytutu Nauk Ekonomicznych we Wrocławiu, nie powinniśmy się spodziewać w najbliższym czasie zmiany cen. - Handel zdrową żywnością się opłaca, ale korzystają z tego głównie sprzedawcy. Klienci się denerwują, ale wciąż kupują. A więc ceny nie będa raczej spadać - mówi.



*DŁUGOTERMINOWA PROGNOZA POGODY NA PAŹDZIERNIK 2013
*Kto najwybitniejszym absolwentem śląskich uczelni? [PLEBISCYT DZ]
*Najpiękniejsze Polki w Kalendarzu Charytatywnym 2014 [ODWAŻNE ZDJĘCIA]
*Najlepsze przepisy na pyszne dania GOTUJ Z DZIENNIKIEM ZACHODNIM

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!