Pobyt nad morzem w Polsce może się wiązać z narażeniem na kontakt z groźnymi bakteriami.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Przemyslaw Swiderski
Uwaga na mięsożerne bakterie w Bałtyku - alarmuje "Deutsche Welle". Chodzi o przecinkowce. To bakterie, które najczęściej występują w wodach tropikalnych, jednak zdarzają się również w Bałtyku, gdy lato raczy nas dobrą pogodą. Tegoroczne wakacje będą szczególne, bo większość Polek i Polaków zapewne zdecyduje się spędzić je w kraju. Co warto zatem wiedzieć o przecinkowcach i dlaczego kontakt z nimi może okazać się niebezpieczny dla zdrowia?
Mięsożerne bakterie w Bałtyku. Uwaga na przecinkowce
Mięsożerne bakterie w Bałtyku mogą pojawiać się coraz częściej - zwraca uwagę "Deutsche Welle". Mowa o przecinkowcach, które spotykane najczęściej są w wodach tropikalnych. Ze względu na ocieplający się klimat można jednak również spotkać je w morzu Bałtyckim.
Wskutek wzrastania temperatury wody, rośnie łatwość przecinkowców do rozmnażania się. - czytamy na łamach "DW".
Co ciekawe, wzrost temperatury wody o 1 st. Celsjusza oznacza zwiększenie się liczby zakażeń przecinkowcami o blisko 200 proc.
Przecinkowce coraz groźniejsze, bo ociepla się klimat
Jak informuje Światowa Organizacja Meteorologiczna czeka nas wyjątkowo ciepłe lato, co musi nas oswoić z faktem, że nad Bałtykiem pojawiać mogą się przecinkowce.
Styczność z przecinkowcami może być szczególnie niebezpieczna dla osób:
o obniżonej odporności,
chorujących wcześniej na cukrzycę, wątrobę lub na nowotwory,
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.