Mięsożerne bakterie w Bałtyku. Uwaga na przecinkowce
Mięsożerne bakterie w Bałtyku mogą pojawiać się coraz częściej - zwraca uwagę "Deutsche Welle". Mowa o przecinkowcach, które spotykane najczęściej są w wodach tropikalnych. Ze względu na ocieplający się klimat można jednak również spotkać je w morzu Bałtyckim.
Wskutek wzrastania temperatury wody, rośnie łatwość przecinkowców do rozmnażania się. - czytamy na łamach "DW".
Co ciekawe, wzrost temperatury wody o 1 st. Celsjusza oznacza zwiększenie się liczby zakażeń przecinkowcami o blisko 200 proc.
Musisz to wiedzieć
Przecinkowce mogą powodować:
- zakażenia zapalne,
- zatrucia pokarmowe,
- w skrajnych przypadkach prowadzić mogą do zgonu.
Przecinkowce coraz groźniejsze, bo ociepla się klimat
Jak informuje Światowa Organizacja Meteorologiczna czeka nas wyjątkowo ciepłe lato, co musi nas oswoić z faktem, że nad Bałtykiem pojawiać mogą się przecinkowce.
Styczność z przecinkowcami może być szczególnie niebezpieczna dla osób:
- o obniżonej odporności,
- chorujących wcześniej na cukrzycę, wątrobę lub na nowotwory,
- w podeszłym wieku.
Zobacz koniecznie
Przecinkowce powodują takie objawy jak wysoka gorączka i dreszcze, a także silne bóle. Do zakażenia dojść może poprzez:
- kontakt z wodą morską,
- spożywanie owoców morza.
Zatrucie pokarmowe wywołane przez przecinkowce zwykle leczy się antybiotykami.
Źródło: Deutsche Welle.
To jest zabawne
Bądź na bieżąco i obserwuj
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?