Mimo obostrzeń w Katowicach rusza nowa restauracja. To Rotisteria na Starym Dworcu
Rotiseria będzie drugą, obok Oficyny, restauracją spółki Food Cooltura w Katowicach. Szefem obu jest Marcin Czubak, przed laty finalista telewizyjnego show Top Chef. Nowy lokal powstał w kompleksie Starego Dworca w centrum przy Dworcowej 6.
- Rotiseria to autorski koncept gastronomiczny, w którym dominować będą rzemieślnicze dania z rożna. W menu znajdzie się zarówno pieczony drób, jak i potrawy wegetariańskie i wegańskie – zapowiadają przedstawiciele Food Cooltury.
ZOBACZCIE ZDJĘCIA
- Myślę, że wielu z nas pamięta smak i zapach jedzenia spod szyldu „kurczak z rożna". Z biegiem czasu ta według mnie niedoceniana metoda przyrządzania drobiu zniknęła w krajobrazu naszych ulic. Postanowiłem wrócić do tego konceptu, nadając mu nową odsłonę. Będziemy piec nie tylko mięso, ale także warzywa i owoce – zapowiada Marcin Czubak.
Jak dodaje w restauracji będzie królować casual fast food. - Pod tym określeniem kryje się położenie ogromnego nacisku na najwyższą jakość składników i przyjazne podejście do środowiska. Wszystkie produkty pochodzą z certyfikowanych hodowli i upraw. Także sposób podania w całościowo jadalnych talerzach z otręb odznacza się wyjątkową dbałością o naturę – dodaje szef kuchni.
Specjalnością lokalu ma być certyfikowany kurczak z chrupiącą skórką, ale w karcie znajdą się także inne dania z drobiu, w tym zagrodowa kaczka oraz wybór dań wegańskich – pieczony kalafior, bakłażan czy ananas. Dania główne serwowane będą z frytkami, sosami i innymi dodatkami.
Otwarcie Rotiserii zaplanowano 8 kwietnia, ale w związku z obostrzeniami sanitarnymi w pierwszym okresie działalności będą tu dostępne wyłącznie dania na wynos, z dowozem i z odbiorem osobistym.
Nie przeocz
Przybywa restauracji na Starym Dworcu w Katowicach. A będzie ich jeszcze więcej
Dodajmy, że to już kolejny lokal gastronomiczny otwierany w Starym Dworcu w Katowicach. Zabytkowy kompleks jest remontowany od końca 2016 roku. Efekty przeprowadzonych prac widać w odnowionych segmentach o numerach 2, 4 i 6 od strony ulicy Mariackiej. Pod numerem „6” jest zresztą perełka całości, czyli dawna hala zegarowa. Ponadto odnowiono także narożny segment u zbiegu Dworcowej i św. Jana.
We wszystkich budynkach oczyszczono elewację, wymieniono okna i dach, a do kolejnych przebudowanych wnętrz wprowadzają się nowi najemcy, w tym m.in. lokale gastronomiczne. Aktualnie w Starym Dworcu działają bar sushi - Mijuba, Taj Katowice oraz Pasibus. Rotiseria będzie czwartą restauracją w tym miejscu. Poza tym na Starym Dworcu są też biura, a w hali zegarowej - oddział banku.
Oczywiście remont kompleksu nadal trwa. Obecnie modernizacja objęła największą, centralną Starego Dworca. Po zakończeniu prac w „8” będzie powierzchnia usługowo-handlowa oraz biurowa, natomiast parter i poziom -1 mają zostać przeznaczone na następne lokale gastronomiczne.
Zobacz koniecznie
Musisz to wiedzieć
Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?