Lokal został otwarty w niedzielę, 24 lipca, w strefie gastronomicznej parku Sieleckiego. „Tu i teraz od pierwszej chwili przyciąga wzrok nietypowym, industrialnym stylem: zbudowany jest z dwóch połączonych ze sobą kontenerów przemysłowych. Na ich dachu znajduje się pokaźny taras. Lokal łącznie pomieścić może 50 osób.
- Zawsze podobał mi się minimalizm i styl industrialny, prosta forma i koncept, który pozwala na swobodne zagospodarowanie dostępnej przestrzeni. Wykorzystaliśmy prawie każdy dostępny metr kwadratowy: mamy strefę barową, kuchenną miejsca dla gości i taras – mówi Małgorzata Pawęzowska, właścicielka restauracji.
W kącie lokalu znajduje się nawet strefa dla najmłodszych, gdzie dzieci mogą spędzić chwilę na zabawie, gdy ich rodzice odpoczną przy posiłku lub napoju.
- Umieszczenie kącika dla dzieci było dla mnie priorytetem, wiem, że dzieci szybko się nudzą i jest to wyzwanie dla rodziców chcących zjeść poza domem – mówi pani Małgorzata.
W planach właścicielka lokalu ma również uruchomienie strefy leżakowej, która będzie się mieścić na przylegającym do restauracji trawniku, czyniąc z „Tu i Teraz” nie tylko lokalem z pysznym jedzeniem, ale i miejscem relaksu.
No właśnie: menu. Lokal stawia głównie na burgery z dziczyzną: mięsem z sarny, jelenia i dzika. Miłośnicy klasycznych smaków zamówić będą mogli klasyczny kotlet z wołowiny, wegetarianie zaś falafela i burgera z z pieczarką portobello. W restauracji kupimy również sałatki, desery i napoje, jak również alkohole.
Właścicielka stawia nie tylko na pyszną kuchnię, ale również na wydarzenia kulturalne i muzyczne, które odbywać się będą w „Tu i Teraz”.
- O to zadbaliśmy już na otwarciu: na dzieci czekały animatorki, na starszych zaś – DJ z puszczaną na żywo z płyt winylowych muzyką. Dla gości naszej restauracji planujemy szereg atrakcji. Rodzice z dziećmi będą mogli wziąć udział w weekendowych śniadaniach połączonych z jogą na trawie. Chcemy również organizować koncerty, ale stawiać będziemy na lokalnych wykonawców: zależy nam na rozpropagowaniu zespołów i muzyków z Sosnowca – mówi pani Małgorzata.
Na zakończenie zapytaliśmy panią Małgorzatę o to, dlaczego zdecydowała się na uruchomienie restauracji w parku Sieleckim.
- Własna gastronomia była moim marzeniem praktycznie od zawsze. Udało mi się je zrealizować z pomocą mojego partnera. Do tej pory pracowałam w korporacji, a zmieniając branżę zdecydowałam się na skok na głęboką wodę. Pierwszy cel – otwarcie restauracji – już udało się osiagnąć. Teraz chcę jak najlepiej ją poprowadzić – mówi.
Lokal mieści się w strefie gastronomicznej parku Sieleckiego, w sąsiedztwie ulicy 3 Maja. Otwarty jest przez cały tydzień, w godzinach: poniedziałek 15-21, wtorek, środa i czwartek 14-21, piątek 14-22, sobota 9-22, niedziela 9-21.
Nie przeocz
- Spodek w Katowicach. Zobaczcie unikatowe zdjęcia z budowy symbolu Śląska. Epickie!
- 5 wyjątkowych szczytów w Beskidach, na które łatwo wejść. Świetne na weekend
- Kultowa góra Ochodzita to świetny punkt widokowy w Beskidzie Śląskim. Widok zachwyca!
- Pałac Schoena to jeden z najpiękniejszych zabytków w regionie! Znacie jego historię?
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
- Supersam w Katowicach - to był kultowy sklep w PRL. Zburzono go 9 lat temu. Zobaczcie
- Jak seniora zrobić w konia? Zadzwoń, zaproś, obiecaj darmowy laptop. Sprawdziliśmy!
- Śląskie WAG's. Żony i dziewczyny piłkarzy ze śląskich klubów są piękne. ZDJĘCIA
- Lewandowski już w Barcelonie. Zobaczcie najnowsze memy poświęcone transferowi
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?