Nowa siedziba katowickiej filmówki ZDJĘCIA Zajrzeliśmy na budowę Wydziału Radia i Telewizji

Justyna Przybytek - Pawlik
Justyna Przybytek - Pawlik
Nowy gmach Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. To tutaj powstaje katowicka filmówka
Nowy gmach Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. To tutaj powstaje katowicka filmówka Justyna Przybytek/Dziennik Zachodni
Udostępnij:
Pod koniec wiosny 2017 roku katowicka filmówka rozpocznie przeprowadzkę do nowej siedziby przy ulicy Pawła, na południowym brzegu Rawy. Budowa gmachu Wydziału Radia i Telewizji powoli dobiega końca. W gmachu, w którym dominować będzie cegła, klinkier i drewno, trwają już prace wykończeniowe. Wkrótce rozpocznie się też montaż elewacji.

Gmach katowickiej filmówki powstaje w ścisłej zabudowie, jako plomba między istniejącymi budynkami przy ulicy Pawła. W całości jest budowany od zera, ale wokół zachowanego budynku dawnej, przedwojennej fabryki żarówek, której fasada będzie również elementem elewacji nowej siedziby Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego.

- Budynek będzie dizajnerski, bardzo piękny, oryginalny, nie tylko spełni wszystkie funkcje nowoczesnej szkoły telewizyjno – filmowej, ale również to budynek, który swoim pięknem będzie zachwycał także wtedy, gdy nas już nie będzie – mówi prof. Krystyna Doktorowicz, Dziekan Wydziału Radia i Telewizji UŚ.

Projekt katowickiej filmówki

Gmach ma oddawać klimat śląskiej architektury i ściśle nawiązywać do zabudowy kwartału ulic Pawła – Wodna – Górnicza, w którym dominują przedwojenne familoki. Stąd wybór materiałów, użytych do budowy i wykończenia: czerwona cegła jest na ścianach wewnętrznych i zewnętrznych budynku, z kolei na posadzkach w patio, na tarasie, korytarzach, ale też w salach wykładowych układane są klinkierowe płytki. Wystrój wnętrz dopełnią elementy drewniane oraz przeszklenia.

Wizytówką filmówki będzie niezwykła elewacja, na budowę której rozstrzygnięto już przetarg, ale też przez którą cała inwestycja ma opóźnienie. - Będzie to podwójna elewacja z czerwonej cegły, bardzo ciekawa, ale też bardzo trudna do wykonania ze względów projektowych, wykonawczych i bezpieczeństwa – wyjaśniała prof. Doktorowicz.

Pierwszą warstwę fasadę tworzyć mają czerwone cegły, zaś drugą - kształtki z cegły (też czerwonej) puste w środku. To właśnie druga powłoka stworzy wrażenie ażurowej elewacji.

Jak ma wyglądać wydział Radia i Telewizji w Katowicach

Budynek wydziału będzie miał prawie 5 tys. m kw., cztery kondygnacje naziemne i jedną podziemną. Wszystkie kondygnacje naziemne zbudowane są wokół olbrzymiego patio, które znajduje się w centralnej części budynku. Będzie tu zieleń, docelowo planowana jest też wystawa rzeźb związana z Krzysztofem Kieślowskim, również tu mają odbywać się zajęcia i wystawy. Na parterze wokół patio będą sala kinowa dla 150 osób, serce gmachu: nowoczesne dwukondygnacyjne studio filmowo-telewizyjne, oraz bistro dla studentów i kadry. Pierwsze piętro zostanie przeznaczone na dziekanat oraz pracownie fotograficzne (także fotografikom dedykowany będzie taras nad patio), m.in. ciemnia, pracownia fotografii cyfrowej i atelier fotograficzne. Na ostatnim piętrze będą natomiast sale wykładowe, kolejne pracownie, w tym pracownia komputerowa. Z kolei we wnętrzach zaadaptowanego na potrzeby filmówki budynku dawnej fabryki żarówek będą mieściły się biblioteka i czytelnia z antresolą.

- Aktualnie w budynku trwają prace wykończeniowe, oszklenia, układane są płytki klinkierowe. Po ukończeniu elewacji będziemy mogli przejść do kolejnych prac – zapowiada prof. Doktorowicz. Przeprowadzka filmówki z dotychczasowej siedziby przy ulicy Bytkowską na Pawła planowana jest pod koniec tego roku akademickiego. Budowa pochłonie w sumie 38,5 mln zł, w tym 32,8 mln zł to dotacja z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Przypomnijmy, że nowa siedziba Wydziału Radia i Telewizji w Katowicach planowana jest już od 2009 roku. W 2011 katowicki magistrat przekazał uniwersytetowi pod budowę gmachu działkę o powierzchni 2258 mkw. w kwartale ulic Pawła-Wodna-Górnicza. W tym samym roku rozstrzygnięto konkurs na koncepcję budynku, który wygrała warszawska pracownia „Grupa 5 Architekci”. Rok później z architektami podpisano umowę na projekt. Wkrótce w kwartale ulic na południowym brzegu Rawy rozpoczęło się wykwaterowywanie lokatorów ze zrujnowanych budynków i wyburzenia (wyburzono ponad 22 budynki i wysiedlono stąd ok. 500 mieszkańców). Ruszyły też prace projektowe. Oprócz autorów koncepcji, nad nową siedzibą pracowali architekci z hiszpańskiego studia Baas oraz z katowickiego Biura Projektowego Małeccy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

ASUS

ASUS ROG Strix G15 G513IE-HN003 15,6"/Ryzen7/16GB/512GB/NoOS ...

6 334,80 zł4 699,00 zł-26%
miejsce #2

MSI

MSI Katana GF76 17,3"/i7/16GB/512GB/NoOS (11UD466XPL)

6 199,00 zł4 799,00 zł-23%
miejsce #3

Apple

Apple MacBook Pro 13,3"/M1/8GB/256GB/macOS (MYD82ZEA)

7 599,00 zł6 699,00 zł-12%
Materiały promocyjne partnera

Jakub Wiech: Ceny ropy naftowej wracają do poziomu sprzed wojny

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie