Ogródki letnie w Bytomiu pojawiły się już Nna rynku. Gastronomia wznawia działalność 15 maja

Szymon Bijak
Szymon Bijak
Na rynku w Bytomiu pojawiły się już ogródki letnie. Gastronomia wznawia działalność 15 maja. Zobacz zdjęcia >>>
Na rynku w Bytomiu pojawiły się już ogródki letnie. Gastronomia wznawia działalność 15 maja. Zobacz zdjęcia >>>Szymon Bijak
Ogródki letnie w Bytomiu! Nareszcie. Trochę później niż zwykle, ale 15 maja rozpocznie się tegoroczny sezon ogródków letnich. W Bytomiu na rynku przedsiębiorcy przygotowują się do otwarcia, które jest możliwe, dzięki poluzowaniu obostrzeń - związanych z pandemią koronawirusa - przez polski rząd.

Bytom: ogródki letnie na rynku przygotowują się do otwarcia. Gastronomia na świeżym powietrzu rusza 15 maja!

Od 15 maja, w związku z luzowaniem obostrzenień, na bytomskim rynku otwarte będą mogły być ogródki letnie (oczywiście z zachowaniem reżimu sanitarnego). Lokale od kilku dni przygotowują się więc do rozpoczęcia tegorocznego sezonu. Z kolei dwa tygodnie później - od 29 maja - zacznie działać także gastronomia wewnętrzna z 50 proc. obłożeniem.

Branża - która bardzo mocno odczuła skutki pandemii koronawirusa - odetchnie więc z ulgą i będzie mogła w końcu w miarę normalnie działać. Przez ostatnie miesiące lokale mogły oferować swoich klientom wyłącznie jedzenie na wynos czy z dowozem. Teraz w końcu się to zmieni!

Zobacz koniecznie

- Wystartujemy w nocy z piątku na sobotę, o północy. To było dla nas bardzo duże wyzwanie, ale udało się. Spotkały nas bowiem kłopoty związane z faktem, że wszyscy otwieramy się w jednym terminie. Zawsze to było rozłożone w czasie. Niektórzy zaczynali w połowie kwietnia, inni dopiero na początku maja. Teraz sytuacja wygląda inaczej – zapotrzebowanie na meble czy parasole jest ogromne. Niektórych rzeczy brakuje. Powoduje to niepotrzebne nerwy, dlatego każdy chce zdążyć z otwarciem od soboty - mówią w rozmowie z "DZ" Arkadiusz i Barbara, właściciele restauracji Ziarno i piwiarni Warka zlokalizowanych przy bytomskim rynku, którzy są już gotowi.

Ich ogródek w sercu Bytomia jest jednym z największych w całym regionie. W tym roku do dyspozycji mają jeszcze więcej powierzchni. To ukłon miasta w stronę branży gastronomicznej, które przez okres pandemii jak najbardziej chciało wesprzeć tę gałąź gospodarki, która przez wiele miesięcy cierpiała.

- Otrzymaliśmy pomoc od państwa, a także miasta. Prezydent Bytomia, jako jeden z pierwszych, zareagował i nam pomógł. Nie płaciliśmy za koncesję. Dialog z miastem był bardzo potrzebny. Obniżony został także czynsz. Nie chcę mówić jeszcze o konkretnych kwotach, bo uchwała w tym temacie jeszcze nie została zatwierdzona. Wiem jednak, że miasto zrobiło wszystko, aby gastronomia przetrwała - dodają nasi rozmówcy.

Nie przeocz

Oprócz restauracji Ziarno i piwiarni Warka, na tegoroczny sezon przygotowani są także w pubie Fuchs. Swój ogródek wystawiła ponadto pizzeria Sycylia.

- Cała gastronomia uważa, że przez trzy miesiące sezonu letniego będziemy normalnie funkcjonować i uda nam się wyjść na zero, jeżeli chodzi o rozliczenie sezonu w czasie pandemii. Najważniejsze jest, że okres pandemiczny udało nam się jakoś przetrwać. Wiemy, że mieszkańcy naszego miasta są spragnieni wyjścia z domu, aby coś zjeść, czegoś się napić. Kiedy rozkładaliśmy stoliki i parasole, każdy pochodził, będąc szczęśliwym, że gastronomia rusza i będą już nas mogli odwiedzić - wyjaśnia małżeństwo, które prowadzi dwa popularne punkty na gastronomicznej mapie Bytomia.

Musisz to wiedzieć

iPolitycznie - 300 milionów Putina by skorumpować Świat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie