Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oto golonka z wiejską nutą. Smakosze docenią

Łukasz Klimaniec
fot. łukasz klimaniec
Wśród golonek serwowanych w ramach dobiegającego końca Festiwalu Golonki w Hotel Ibis Styles w Bielsku-Białej spróbować można golonki nadziewanej kaszą pęczak z borowikami. To danie z wiejską nutą, które przypadnie do gustu smakoszom golonki.

Składniki:

dwie świeże golonki, kasza pęczak 50 g, boczek wędzony 70 g, borowiki 80 g, pół cebuli,

2 liście kapusty włoskiej.

Farsz: podsmażamy boczek

z cebulą oraz borowiki, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, doprawiamy.

Dodatki do pieczenia:

pieprz, sól, 2 cebule, 1 marchew,

2 pietruszki, czosnek, olej oraz wywar mięsny.

Zalewa: łyżka soli, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek (4 duże ząbki) - zagotować w 2 l wody.

Świeże oczyszczone golonki włożyć do wystudzonej zalewy na 3-4 dni. Po wyjęciu z zalewy i osuszeniu nacierać czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie faszerować przygotowanym nadzieniem. Tak przygotowane golonki należy zarumienić na oleju

z obu stron, następnie dodać grubo starte warzywa oraz przyprawy. Chwilę smażyć, po czym wszystko podlać wywarem mięsnym i piec przez około 2 godziny w temperaturze 170 stopni. W czasie pieczenia golonkę od czasu do czasu obracać i podlewać wywarem mięsnym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!