Składniki:
dwie świeże golonki, kasza pęczak 50 g, boczek wędzony 70 g, borowiki 80 g, pół cebuli,
2 liście kapusty włoskiej.
Farsz: podsmażamy boczek
z cebulą oraz borowiki, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, doprawiamy.
Dodatki do pieczenia:
pieprz, sól, 2 cebule, 1 marchew,
2 pietruszki, czosnek, olej oraz wywar mięsny.
Zalewa: łyżka soli, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek (4 duże ząbki) - zagotować w 2 l wody.
Świeże oczyszczone golonki włożyć do wystudzonej zalewy na 3-4 dni. Po wyjęciu z zalewy i osuszeniu nacierać czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie faszerować przygotowanym nadzieniem. Tak przygotowane golonki należy zarumienić na oleju
z obu stron, następnie dodać grubo starte warzywa oraz przyprawy. Chwilę smażyć, po czym wszystko podlać wywarem mięsnym i piec przez około 2 godziny w temperaturze 170 stopni. W czasie pieczenia golonkę od czasu do czasu obracać i podlewać wywarem mięsnym.
*Sprawdź, czy możesz zostać policjantem TEST PSYCHOLOGICZNY
*Kierowca przejechał kobietę na pasach i uciekł. Szukają go internauci i policja
*POLECAMY: Najlepsze kawiarnie w Katowicach to nie tylko dobra kawa
*Gliwice miastem przyszłości, a jednak brakuje 9 rzeczy ZOBACZ
*Kibolska zadyma w Zabrzu ZDJĘCIA I WIDEO tylko dla dorosłych
*Ściągnąłeś film z torentów? Pójdziesz do więzienia. Policja namierza internautów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?