Oto restauracje w Katowicach i okolicach otwarte w czasie pandemii. Pasjonaci gotowania nie przestraszyli się trudnej sytuacji

Katarzyna Pachelska
Katarzyna Pachelska

Wideo

Udostępnij:
Sytuacja gastronomii nie jest łatwa. Restauracje znowu nie mogą normalnie funkcjonować. Sprzedają jedzenie tylko na wynos albo w dowozie. Wiele - nawet kultowych - lokali w Katowicach i okolicach nie przetrwało tych ograniczeń i zostało zamkniętych. Jednak jest sporo takich, które zostały otwarte w czasie pandemii. Zebraliśmy dla Was te restauracje, kawiarnie, cukiernie i bistra.

Sytuacja w gastronomii nie jest wesoła, niestety. Restauracje, bistra, kawiarnie czy bary od 24 października 2020 r. mogą sprzedawać jedzenie tylko na wynos albo z dostawą. Nie mogą gościć głodnych ludzi u siebie. To oznacza, że nie zarabiają np. na napojach czy alkoholach. Poza tym platformy pośredniczące w dostawach, np. pyszne.pl, Uber Eats czy Wolt, pobierają za swoje usługi słone opłaty.

Zobacz, jakie restauracje i bistra powstały w czasie pandemii w Katowicach i okolicach, m.in. Gliwicach, Sosnowcu i Chorzowie. Kliknij w galerię zdjęć.

A przypomnijmy, że podobne obostrzenia obowiązywały już wiosną 2020 r.

Częściowy drugi lockdown gastronomii potrwa najprawdopodobniej aż do 17 stycznia 2021 r., czyli do końca przyspieszonych ferii zimowych dla całej Polski, choć rząd w rozporządzeniu z 2.11 przedłużył obostrzenia "do odwołania".

Jednak są tacy śmiałkowie, którzy mimo pandemii zdecydowali się otworzyć swoje - zapewne długo już planowane - koncepty gastronomiczne. I, wbrew pozorom, udało nam się znaleźć sporo, jak na tę sytuację, nowych lokali. Ich właściciele otwierali je nierzadko ze świadomością, że od początku nie będą mogli normalnie funkcjonować, tylko sprzedając jedzenie na wynos.

Jeśli znacie inne restauracje, które zostały otwarte w 2020 r., to dajcie znać w komentarzach. Dołączymy je do naszego zestawienia!

Nie przeocz

Jak wynika z danych Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, przed pandemią było w Polsce 76 tys. lokali gastronomicznych. Zatrudniały one łącznie prawie milion osób i generowały ok. 37 mld zł polskiego PKB. Ta sama Izba szacuje, że w wyniku epidemii i związanych z nią zakazów branża ta zmniejszy się o 20 proc. To oznacza, że 200 tys. ludzi straci pracę w gastronomii, a w sumie aż 15 tys. lokali gastronomicznych upadnie.

Te restauracje zostały zamknięte w czasie epidemii:Restauracja Villa Gardena, Park Śląski, ChorzówPołożona w zacisznym, ale i ustronnym miejscu restauracja miała duże ambicje. Szefem kuchni był Dominik Duraj, jeden z najlepszych szefów w Polsce, wcześniej pracujący w Wodnej Wieży w Pszczynie. Restauracja miała też świetnego menadżera. Nie pomogło też przejęcie lokalu przez firmę PTWP, organizatora m.in. Europejskiego Kongresu Gospodarczego. Szkoda, bo była to jedna z najlepszych biznesowych restauracji w aglomeracji.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Te restauracje padły w Katowicach i okolicach. Wykończyła je...

- 130 tys. pracowników już zwolniono i upadło dotąd około 7-8 tys. lokali gastronomicznych - szacują eksperci Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej.

Zobacz koniecznie

- Ponad 80 proc. lokali gastronomicznych w Polsce ma obecnie takie obroty, że nie ma szans pokryć z nich nawet kosztów stałych, wynagrodzeń pracowników czy kosztów wynajmu lokali – mówi Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej.

Musisz to wiedzieć

Bądź na bieżąco i obserwuj

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie