Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oto TOP 10 słodkich przysmaków naszego regionu. Można ich spróbować podczas weekendowego wypadu

JAK
CIASTKO KARAMBBAKarambba to oficjalne ciastko Bielska-Białej zrobione specjalnie na 70-lecie miasta. Składają się na nie dwie białe bezy, krem na bazie śmietanki i konfitura z czarnego bzu. Nazwa ciastka nawiązuje do słowa Carramba, używanego przez Szpiega z Krainy Deszczowców - postaci z animowanego filmu produkcji Bielskiego Studia Filmów Rysunkowych „Porwanie Baltazara Gąbki".
CIASTKO KARAMBBAKarambba to oficjalne ciastko Bielska-Białej zrobione specjalnie na 70-lecie miasta. Składają się na nie dwie białe bezy, krem na bazie śmietanki i konfitura z czarnego bzu. Nazwa ciastka nawiązuje do słowa Carramba, używanego przez Szpiega z Krainy Deszczowców - postaci z animowanego filmu produkcji Bielskiego Studia Filmów Rysunkowych „Porwanie Baltazara Gąbki". FOT. Paweł Sowa/Wydział Prasowy UMBB
Ciastko o wdzięcznej nazwie Karambba, nawiązującej do bajki „Porwanie Baltazara Gąbki", będące symbolem Bielska-Białej, od paru dni może zjeść każdy. Robi je cukiernia Dawne Smaki przy bielskiej ul. Lipnickiej 66, która jako pierwsza w mieście otrzymała certyfikat na produkcję takich ciastek. Jednak regionalnych słodkości, których możemy spróbować podczas jesiennych wypadów, jest znacznie więcej, na przykład Żywiec słynie z pierników, a Ornontowice mają swoją słynną ornontowicką kopę. Kliknij w GALERIĘ i zobacz czego można skosztować gdzie indziej.

Przez żołądek do serca - o tej starej zasadzie pamiętali w Bielsku-Białej , gdzie podczas planowania programu przypadających w tym roku obchodów jubileuszu 70-lecia połączenia miast Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych złożył propozycję zorganizowania konkursu Ciastko BB promującego miasto.

Bielsko-Biała zaprasza na Karambbę

Emilia Klejmont z bielskiego Wydziału Prasowego Urzędu Miejskiego przypomniała odbyła się edycja wewnątrzszkolna, a później miejska. Na bazie konkursowych rozmów i degustacji dostarczonych przez uczestników ciastek powstał pomysł opracowania receptury i nazwy ciastka, które kojarzyłoby się z obu miastami i je promowało. Recepturę przygotowali wspólnie juror i mistrz cukiernictwa z Poznania Paweł Mieszała i przedstawicie Gastronoma. Oficjalna degustacja ciastka odbyła się na początku września. Od niedawna Karambba jest w sprzedaży.

Nie przeocz

- Nazwa ciastka nawiązuje do słowa Carramba, używanego z upodobaniem przez Szpiega z Krainy Deszczowców - postać z animowanego filmu produkcji Bielskiego Studia Filmów Rysunkowych pt. Porwanie Baltazara Gąbki - podkreśla Emilia Klejmont.

Receptura Karambby jest jawna, a bielscy restauratorzy i cukiernicy mogą z niej korzystać. Jednak na wykonywane przez siebie ciastko muszą uzyskać certyfikat. Jednostką certyfikującą jest bielski Gastronom.

Inne miejscowości też mają swoje przysmaki

Ale także inne miejscowości w województwie śląskim mają swoje słodkie znaki rozpoznawcze. Od wielu lat oficjalnym przysmakiem Pszczyny jest deser Daisy. To pyszne ugotowane jabłko, polane czekoladą. Z kolei Żywiec i Racibórz kojarzą się z piernikami.

A jak jest gdzie indziej? Podczas jesiennych wycieczek po regionie warto wiedzieć, z czego słyną niektóre miasta, bo wówczas zwiedzanie można połączyć w wypadem do miejscowej cukierni czy restauracji, by skosztować lokalnego przysmaku.

Musisz to wiedzieć

od 12 lat
Wideo

Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera