Czasy PRL-u, mimo że mówi się o nich, że brakowało wszystkiego a na półkach sklepowych był tylko ocet, wielu osobom kojarzą się z przysmakami, za którymi do dzisiaj tęsknią. Gospodynie domowe wykazywały się wtedy ogromna fantazją, aby zwykłemu ziemniakowi czy popularnym śledziom nadawać nowe smaki. Popularne były koreczki z kiełbasy i żółtego sera, kanapki z paprykarzem szczecińskim, jajka w majonezie czy sosie tatarskim, tatar, domowe wędliny, własnoręcznie robione pikle. Aromatem dań z kociołka przyciągały również bary mleczne czy stołówki pracownicze. W kulinariach tamtego okresu wyróżniały się słodkości, wśród nich kultowy krem sułtański czy blok czekoladowy. Kto z Was pamięta smaki z tamtych lat?
Stołówkowe hity PRL-u
Czasy PRL-u to czas, kiedy niepodzielnie królowały liczne bary mleczne, przyzakładowe oraz szkolne stołówki czy bary na stacjach PKP. Wszystkie te przybytki zbiorowego żywienia często pękały w szwach. To tam, oprócz uwiecznionych w komediach Barei talerzy z logo PKP czy innego zakładu pracy, sztućców łańcuchem przypiętych czy przyśrubowanych do blatów stołowych, nie brakowało pulpetów w sosie pomidorowym, brizolu, jajek w sosie koperkowym i chrzanowym, fasolki po bretońsku i parówek.
Kulinarne królowe prywatek - zakąski
Przyjęcia okolicznościowe czy prywatki to przede wszystkim zakąski serwowane do alkoholu. Najsłynniejsza z nich to meduza z lornetą, czyli galareta mięsna w towarzystwie dwóch kieliszków czystej wódki. Oprócz tego, na stole królowały tatar z jajkiem i cebulką oraz śledzie w rozlicznych odmianach: w śmietanie, oleju, rolmopsy czy w sałatkach śledziowych. Stałym elementem okolicznościowego menu były także sałatki jarzynowe, ogórki konserwowe i kiszone oraz pikle.
Obiad w PRL-u, czyli fantazja gospodyni
Trzeba przyznać, że nasze mamy i babcie cechowała ogromna fantazja kulinarna. To one na co dzień wyczarowywały dania obiadowe z tego, co akurat udało się zdobyć w opustoszałych sklepach, przywieźć od rodziny ze wsi. Tak, to wtedy powstała zupa nic i mortadela podawana jako schabowy. Wśród zup popularne stały się chłodniki, np. litewski z buraków, zupa szczawiowa, pomidorowa czy ogórkowa na zimno. Mięsnym hitem był bryzol z pieczarkami i cebulką, kotlety mielone i mortadela jako... kotlet schabowy. Często na stole pojawiały się dania obiadowe na słodko: placki ziemniaczane z cukrem, racuchy, makaron z owocami, musem truskawkowym lub jagodowym, zupy owocowe jedzone na ciepło lub zimno. W piątek, jako danie postne serwowano ziemniaki ze śledziem w śmietanie, jajko sadzone z ziemniakami, lub kotlety warzywne, ziemniaczane czy jajeczne z sosem koperkowym, chrzanowym i mizerią. Śląskim wynalazkiem była wodzionka i drobionko.
Niezapomniane słodycze, czyli nie tylko kogel-mogel
Na szczycie PRL-owskich słodkości jest oczywiście uwieczniony w tytule filmowego hitu komediowego, kogel-mogel z żółtek i cukru. Można było spotkać go w wariancie z kakao oraz spirytusem. Drugie miejsce na liście zajmuje krem sułtański obowiązkowo z rodzynkami, blok czekoladowy bez czekolady, łakocie z herbatników i twarogu, szyszki ryżowe, domowe krówki czy cukierki karmelowe, galaretki owocowe i pianki wypiekane z białek i cukru. A na odpustach i ulicznych straganach? Oczywiście wata cukrowa, landrynki i woda z sodowa lub z sokiem.
Pamiętacie te wszystkie przysmaki? Które danie czy deser z PRL-u było lub nadal jest Waszym ulubionym? Może przyrządza się je w Waszych domach do dzisiaj? A może macie zachowane fotografie kulinarnych dań z tamtych czasów? Podzielcie się nimi w komentarzach, napiszcie Wasze wspomnienia o kulinarnych hitach PRL-u, odpowiedzcie, co Wam najbardziej smakowało. W galerii zapraszamy w kulinarną podróż do czasów PRL-u.
Nie przeocz
- 15 najdziwniejszych śląskich słów zdaniem internautów ze Śląska. Znasz je?
- „Polskie Malediwy" doskonałe na letnią wycieczkę. Tu jest naprawdę pięknie. Byliście?
- Park Zdrojowy w Ustroniu. Ścieżki spacerowe i fontanna z wodą solankową – ZDJĘCIA
- Bytom: Po dawnym TESCO został tylko szkielet. Parking wygląda jak pobojowisko
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
- Czy to najbardziej zaniedbane miasta w Śląskiem? Internauci bez litości! Zobaczcie
- Podpisane jako "nieznane" - te zdjęcia z Chorzowa czekają na identyfikację od lat
- Nieoczywiste turystyczne zakątki Górnego Śląska. 5 miejsc do zobaczenia w Sosnowcu
- Najlepsze śląskie technika w ogólnopolskim rankingu szkół. Sprawdź!
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?