Celem naszej kampanii "Nie marnuj jedzenia" jest m.in. promowanie postaw zapobiegających marnowaniu jedzenia, zmiana nawyków żywieniowych czy zwiększenie świadomości społecznej na temat ekologicznych skutków marnowania żywności.
Po prostu - nie wyrzucaj
Niewiele osób wie, że rocznie w Polsce marnuje się co najmniej 9 mln ton jedzenia.
- Mówimy tutaj o całym procesie - od uprawy, przetwórstwa, po sieci handlowe i gospodarstwa domowe. Okazuje się, że ponad połowa tej liczby dotyczy marnotrawienia żywności w domach - zauważa Jan Szczęśniewski, prezes zarządu Śląskiego Banku Żywności. - Niestety, tylko nieliczni z nas mają świadomość, że marnowanie żywności jest ściśle powiązane z szeroko pojętymi zjawiskami klimatycznymi, zaśmiecaniem naszej planety, że ma istotny dla wszystkich wymiar nie tylko społeczny, ale również ekonomiczny i ekologiczny. Pora to zmienić i poważnie zastanowić się nad skutkami wyrzucania żywności do kosza - podkreśla.
Jednym z elementów tego, by nie marnować żywności są rozsądne zakupy oraz zmiana nawyków żywieniowych. Po prostu kupujmy mniej, żeby nie wyrzucać jedzenia do kosza.
- Kupujmy małe ilości produktów, tylko tyle, ile nam potrzeba. Róbmy zakupy częściej, bo wtedy wiele rzeczy nam się nie zmarnuje. Ja kupuję latem mało wędlin, żeby je tylko zjeść od razu. Teraz nadrabiam owocami i warzywami - mówi Barbara Słoniewicz z Chorzowa. - Właściwie nic nie wyrzucam. A jeżeli chodzi o marnowanie żywności, to moim zdaniem w wyznaczonych punktach powinny stać lodówki przeznaczone na dobrą żywność dla osób potrzebujących. Nie widziałam takich. A przecież - przykładowo - po świętach mnóstwo rzeczy się marnuje. Po co je zamrażać, można je przecież podarować potrzebującym - dodaje.
Podaruj potrzebującym
Dzisiaj w Polsce działa 31 banków żywności, znajdziemy je w każdym województwie.
- Idea funkcjonowania banków polega na hurtowym pozyskiwaniu żywności od darczyńców i wspieraniu działalności oraz rozwoju lokalnych organizacji pozarządowych w tym, by one mogły rozdysponować dodatkową żywność wśród potrzebujących. I tym samym one jak najlepiej wypełniają swoje zadania wobec lokalnej społeczności - tłumaczy Jan Szczęśniewski. - Jako partner dla sieci handlowych, producentów i centrów logistycznych, Śląski Bank Żywności dysponuje dużym magazynem z komorami chłodniczymi, mroźnią oraz chłodniczym transportem. Uratowana przed zmarnowaniem żywność przy partnerskiej współpracy z lokalnymi samorządami, instytucjami i organizacjami społecznymi, powinna być wykorzystana i rozdysponowana. To lokalne organizacje, przy współpracy z ośrodkami pomocy społecznej, najlepiej wiedzą komu potrzebna jest pomoc i jak ją rozdysponować - dodaje.
Nie przegapcie
- Bielizna erotyczna z Zabrza robi furorę na świecie ZOBACZCIE
- Najdroższe domy w województwie śląskim TOP 20. Poznaj ceny
- Memoriał Kusocińskiego: Emocje na Śląskim ZDJĘCIA KIBICÓW
- Air Show Fajera 2019 na Muchowcu. Mamy ZDJĘCIA
- Górnik Zabrze traci piłkarzy. Dziesiątka, której już nie ma
- Tak będzie wyglądał nowy rynek w Chorzowie. Otwarcie tuż tuż
Polska znajduje się w niechlubnej czołówce, jeśli chodzi o marnowanie żywności - zajmuje 5 miejsce w Unii Europejskiej. Czas zmienić te notowania.
Partnerami naszej akcji są MediaMarkt w Chorzowie i gmina Brenna.
Zobaczcie koniecznie
Porywacze ze Śląska złapani po 17 latach
Marsz Równości w Częstochowie zablokowany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?