Na targowisku przy ul. Dolnej można paprykę kupić już po złotówce za kilogram, zaledwie o dwadzieścia groszy drożej niż ziemniaki! Na innych rynkach kosztuje 2 - 3 zł/kg. Nic dziwnego, że łodzianie kupowali nawet po kilkanaście kilogramów na zimowe przetwory, bo papryka jest, obok pomidorów, najcenniejszym warzywem do zimowych słoików.
Cena jest najniższa co najmniej od 10 lat. W ciągu ostatniej dekady najtańsza była papryka w 2009 r. i w 2015 r., ale wówczas kosztowała w sierpniu i wrześniu ponad 4 zł za kilogram. Także w marketach nie była tańsza niż 4,50 zł/kg. Ceny na targowiskach są niższe nawet niż na hurtowym rynku przy ul. Zjazdowej. Tu bowiem za pięciokilogramowy worek czerwonej papryki trzeba zapłacić od 11 zł do 17 zł. Najtańsza zwykle, zielona papryka kosztuje 9 - 12 zł za 5 kg, a żółta jest po 12 - 18 zł/5 kg.
Sprzedawcy twierdzą, że niskie ceny to zasługa bardzo ciepłej wiosny i takiegoż lata - pogoda sprawiła, że ciepłolubne warzywo doskonale rosło i dojrzewało.
- Krzewinkom taka aura bardzo dobrze służyła. Jest bardzo duży urodzaj, a zatem ceny spadają bardzo szybko - mówi pani Katarzyna, sprzedawczyni z Dolnego Rynku.
W hipermarketach jest jak na razie drożej niż na rynkach, ale niewiele, bo za kilogram czerwonej papryki trzeba zapłacić od 1,68 zł do 3,50 zł.
Czy ceny jeszcze spadną?
Sprzedawcy twierdzą, że jest to już najniższa cena w tym sezonie, chociaż co roku papryka najtańsza była dopiero we wrześniu, gdy kończono zbiory. Jednak w tym roku kalendarz płata figle i może się okazać, że taniej już nie będzie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?