Paweł Smolorz o Związku Górnośląskim: Grzegorz Franki to "dobry glina"

Paweł Smolorz
W przyszłych wyborach samorządowych RAŚ nie będzie miał łatwo. Kierunek wiatru polskiej polityki nie wieje mu w żagle - do tego wewnątrz Ruch jest w słabej formie. To może być szansa dla Związku Górnośląskiego, ale na próżno szukać w nim spójności i konkretów.

Jasne, można wierzyć, że rozgniatane w polskich rękach śląskie aspiracje powinny skłaniać do defensywy, a najlepszą obroną jest scementowanie poglądów. Tak mnożyła się przecież narodowość śląska - nie oszukujmy się - trochę na przekór, z rozczarowania, trochę na złość Polsce. Ale ci, co się rozczarować mieli, już to zrobili; reszta, czyli większość, tradycyjnie - po śląsku - swoją tożsamość spaliła na stosie „świętego spokoju”. Ta śląskość jest odłamem duchowego masochizmu i jest tajemnicą czterech ścian. Jeśli taka zostanie, zginie.

Grzegorz Franki - prezes Związku Górnośląskiego, zdradził, że ZG nie wyklucza startu w wyborach samorządowych w 2018 roku. To, że zaczął mówić o tym właśnie teraz, sugeruje, że nie jest zupełnie zielony w polityce, ale... Cenię prezesa Frankiego za to, że próbuje wyprowadzić Związek ze skostniałego wizerunku i betonowej śląskości, ale nie potrafię dostrzec w nim zdolności wodzowskich. Aby Związek Górnośląski mógł stać się słyszanym głosem w polityce regionalnej, konieczne jest silne przywództwo, w tym jasny przekaz, skrystalizowanie programu i porządek.

Tymczasem prezes ZG wydaje się sam nie wiedzieć, w którą stronę ma zmierzać jego statek. Franki to „dobry glina”, rządzi miarkowaniem, studzi emocje, według niego ZG ma być dla wszystkich. Niestety, w politycznym świecie - szczególnie na Śląsku - dla wszystkich oznacza dla nikogo. Już z tego powodu, samotny start „dobrego gliny” nie skończy się happy endem, a szkoda czasu, bo klimat na odbudowę silnej polityki regionalnej na tacy podaje centralizm PiS-u. Sądzę, że w wyborach 2018 roku RAŚ będzie potrzebował ZG, a ZG będzie potrzebował RAŚ-u. Przyszły rok pokaże, kto kogo bardziej.

Wideo

Komentarze 84

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
STĄD

Taki ekspert jak tyn ślonzok co był we Francji i w restauracji sie chwolył jak to umi po francusku, i zwołał la kelner, i poprosił la kotlet... az mu kelner odpowiedzioła ...gdybych ie był Polokiym to byś zamiast la kotlet jod la g....
A bo jak tyn ślązok co w Niymach chcioł kupic charynki i apluzyny oraz żymły. Też mu ekspedientka padała. Gdybych nie umiała po polsku, a i nie była ze ŚLonska to byś trociny a nie apluzyny jod.

s
stąd

Pomieszanie z poplątaniem.
Psy szczekają, karawana idzie dalej...
Kajś dzwoni, jyno nie wiadomo kaj...
Coś wiedzioł, powiedzioł...
To tyla.......

s
stąd

Nie rozumia o co sie "chechle " i o co sie pszczyniokowi rozchodzi.
To polski pazury do tego jeszcze czerwone bo za komuny utworzyły zespól Śląsk rękami Hadyny. Hadyna to był Polski Ślónzok. Pieśniczki są czyste, gwarowe abo śpiywane po Polsku. To roz.
Po drugi. Do POLSKI RZĄD na Ślsk pieniądze . Źle. Nie do piynindzy, też źle.
Kto wom wygodzi.

z
złoty

dupiaty klawisz i dupiaty kumpel.człowiek który pnie sie na innych.znam go i jestem ofiarą

.

choćby w ultra znikomej skali, nie napisałbyś tego, co napisałeś w zgodzie z sumieniem nakazującym pisanie prawdy.

hehe

.

"pouczenia" takiego "germanisty " jak ty, @chrobok , to jednak na tym forum jeszcze niy bylo.

hehe

G
Gość

to tak ja beeeSztryklowanoBaba co myśli ze myśli

Łona mo we zocy inkszych
a co łona mo we zocy

Sandmanel łod cwierć jahre
durś a ciongle wyciongosz
alle ze kabsy, imo ci gratuliren
na konto,,,

T
TO ŻE ŚLĄZACY

Mają w poważaniu j. ojczysty to nie znaczy że polski może
być zamiennikiem składnia i gramatyka odbiega od wykreowanego
j.polskiego, tylko bez przymiotników Sandman twoją prymitywna osobowość
poznało już wielu

Jo tysz ci winszuja Sandman...

S
Sandman

Ich habe genug, mit RAŚ
Ich habe den Heiland, das Hoffen der Frommen,
Auf meine begierigen Arme genommen;
Ich habe genug! mit raś
Ich hab ihn erblickt,
Mein Glaube hat Jesum ans Herze gedrückt;
Nun wünsch ich, noch heute mit Freuden
Von hinnen zu scheiden.

F
Francik Posypa

cobys chocby ros pojot sie richige fanzolka po brytonsku - dostowosz ody mie na Mikouoja francuski recept :

Haricots blancs à la Bretonne
Ingrédients
1 kg de haricots blancs cuits
150 g d'oignons
1 pot de sauce tomate
1 c. à soupe de farine
50 g de beurre
sel, poivre

Préparation
Rincez les haricots blancs à l'eau froide puis égouttez-les dans une passoire.
Pelez et hachez finement les oignons.
Faites fondre le beurre dans une sauteuse sur feu moyen.
Quand le beurre est bien fondu, déposez les oignons hachés dans la sauteuse et faites-les revenir pendant quelques minutes jusqu'à ce qu'ils soient translucides.
Versez ensuite la farine en pluie sur les oignons cuits et laissez cuire 2 minutes en mélangeant régulièrement.
Ajoutez alors la sauce tomate au mélange puis salez et poivrez à votre goût. Remuez et laissez mijoter pendant 10 minutes à feu doux.
Versez enfin les haricots blancs égouttés et laissez réduire la sauce pendant 5 minutes, en remuant de temps à autre.
Au bout de ce temps, servez de suite les haricots blancs à la sauce tomate dans les assiettes.
Dégustez bien chaud accompagné d’un morceau de viande ou d’un filet de poisson cuit simplement à la poêle.

F
Francik Posypa

A niy lepiom cis sie po tych super pierogach tfoje zmazane palcyska do brifmarkow? A po ty fandzolce niy musisz oblykac gasmaski?
Wiym co niy - bo smirdzoncy Polok to normalka!

f
filatelista

Mom perfekt lopanowano fazolka po bretonsku, hehehehe. A z pirogow to kochom pirogi szlonzkie i gołombki po szlonzku.
Parsk kulegen

F
Francik Posypa

Kormelok gupku - coby cie oswjycic (po prowdzie darymny futer, bo twoja ciymnota mosz w gynach), chca ci pedziec, co moje miano mom dt posypki - po gorolsku kruszonk. Tukej mosz przepis (po waszymu):

...Jest to przepis na podstawową kruszonkę, w której trzymamy się prostej zasady proporcji mąki do masła i do cukru. Zawsze 2:1:1, pamiętając o tym możemy dowolnie modyfikować ilość kruszonki. Dodatkowo można dodać wanilię lub inne smakowe przyprawy, np. cynamon. Więcej na blogu!
Składniki
200g mąki pszennej
100g cukru
100g miękkiego masła
wanilia

Przygotowanie

Masło łączymy z cukrem i wanilią. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Taka kruszonką posypujemy ciasto lub bułeczki. Smacznego!

F
Francik Posypa

Widzisz karmelok - jak by ci tak demens na tyn prozny ueb niy cis, to bys wiedziou, co ani Stalingradu, ani Stalinogrodu na kartach niy znojdziesz. No chyba, co na tfojij, co ci Ruskie podarowali (abo ejs im ukrod)!

F
Francik Posypa

Widza filatel2, co sie kreujesz na yksperta ot staropolckich slonckich pierogow ruskich. A zalewajku - staropolsko zupe - to ty umiesz gotowac? A staropolcki borszcz ukrainski - tysz?
No to nic ino rob konkuryncjo tyj rubyj lukatyj Gesslerce. Mosz szansa - poziom IQ porownywalny.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3