Pieczona gęś na świętego Marcina. Przepis Remigiusza Rączki

Katarzyna Kapusta
Zdaniem kucharzy gęś owsiana to zdecydowanie arystokracja wśród drobiu Waldemar Wylegalski / Polska Press
Gęś jest kaloryczna ale bardzo zdrowa. Zdaniem kucharzy gęś owsiana to zdecydowanie arystokracja wśród drobiu. Na Śląsku także jest doceniana.

W restauracji Remigiusza Rączki gęś jest prawdziwą królową.

- Wydaje mi się, że przyszła moda na gęsinę i ludzie szukają z powrotem tych polskich smaków tradycyjnych - mówi kucharz Remigiusz Rączka.

Gęsina została wypromowana parę lat temu, teraz możemy obserwować lobbing względem gęsiny. Gęsina coraz częściej pojawia się w restauracjach oraz w sklepach. Jednak jak twierdzą specjaliści przeciętny Kowalski je za mało gęsi.

- Gęś jest najbardziej ekologicznym drobiem. To jest dróg, którego nie da się pogonić, on potrzebuje czasu. To nie jest kurczak, który rośnie sześć tygodni na sterydach. W chowie tradycyjnym gąski rosną na owsie i trawie dlatego też w listopadzie się te gęsi ubija. Ze względu na to, że kończy się już pasza w postaci trawy. Stąd listopad i okolice święta Marcina, kiedy ta gęś jest najlepsza i najtłustsza. Tłusta nie znaczy zła. Tłuszcz gęsi zawiera sterole, które naturalnie regulują poziom trójglicerydów, więc powinniśmy od czasu do czasu zjeść sobie gąskę, a przynajmniej raz w roku na Marcina. Osobiście polecam częściej - tłumaczy Remigiusz Rączka.

Przepisów na gęsinę jest wiele, natomiast ten sprawdzony to gęś z kaszą gryczaną.

- W tym przepisie osobiście wykorzystuję wszystko. Gotuje podroby z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie łączę z kaszą gryczaną, która jest już ugotowana, z cebulką przesmażoną na sadle gęsim. To wszystko ze sobą łączę, przyprawiam majerankiem i faszeruję gęś. W zależności ile dana gęś waży tyle trzeba ją piec. Czyli jeżeli gąska waży pięć kilogramów, to musi się piec pięć godzin. Gęś nie lubi poganiania, dlatego musi się piec długo i w nie za wysokiej temperaturze. Ja proponuję 160 stopni. Proponuję, żeby gęś dobrze zasolić dzień wcześniej, albo dzień wcześniej wymoczyć ją w maślance. Dodatkowo wsadzić do środka gęsi, czosnek, majeranek. Nie na zewnątrz, ponieważ zioła będą się palić. Nim wstawimy ją do piekarnika trzeba ją obsmażyć od zimnej patelni. Później gąskę wstawiamy do gęsiarki, nastawiamy piec na 160 stopni i czekamy. Na pół godziny przed końcem proponuję ściągnąć pokrywkę, żeby skórka była chrupiąca jak czips - zdradza przepis Remigiusz Rączka.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3